USAMLJENOST MOŽE UZROKOVATI DEPRESIJU KOD PASA

Psi čiji vlasnici dugo izbivaju iz kuće, pokazuju znakove stresa kao što su zavijanje, lajanje te hodanje u krug ili s jedne na drugu stranu sobe. Psi imaju vrlo snažnu vezu s ljudima koja je neusporediva s drugim vrstama povezanosti. Oni su čovjekovi prijatelji, obitelj i centar njiova svijeta.  Zbog  važne interakcije s ljudima, psi postaju vrlo uznemireni tijekom radnog vremena vlasnika. Moguće je trenirati psa da razumije određene naredbe, ali teško razumije da mora ostati sam kod kuće dok se ne vratite.  

Iako se ponašanje pasa razlikuje, mnogi od njih vam već na samom izlasku iz kuće daju do znanja što vas čeka po povratku. Ispuštanje zvukova kao znak negodovanja, povlačenje u kut ili trčanje prema ulaznim vratima kako bi vam spriječio izlazak, znakovi su anksioznosti i stresa koju izaziva vaša odsutnost. Nerijetko ćete zateći razbacane stvari u stanu, uplakanog psa, obavljenu nuždu ili kompulzivno lizanje šape kojem je vjerojatno prethodilo dugo lajanje i zavijanje.

Vlasnici se često žale da ne mogu promijeniti ponašanje pasa, a odlazak iz kuće je nužan i neizbježan. Vikanje i kažnjavanje životinja nikada nije riješilo niti jedan problem. Time ga samo možete zbuniti i dodatno pogoršati tjeskobu koju osjeća. Neki ljudi uobičavaju davati poslastice po dolasku s posla, ali i to može imati pogrešan efekt. Nagrađivati depresivno i destruktivno ponašanje nikada nije preporučljivo, jer ga time ne mijenjate, već samo pojačavate.  

Životinjski bihevioristi i treneri predlaže jednostavne rituale koje možete koristiti kada izlazite iz kuće kako biste uvjerili svog ljubimca da se vraćate i tako smirili njihove strahove. Vrijeme vašeg izbivanja neka na početku bude kraće i postupno se povećava. Ostavite svoje stvari, poput majice ili kućnih papuča kako bi pas osjetio vaš miris. Igračke, dostupna hrana i voda neka mu uvijek budu na raspolaganju. Neki psi ne podnose tišinu, pa pokušajte ostaviti upaljeni radio ili televizor. Umirujuća glazba može pomoći u smirivanju životinje i lakše podnošenje vlasnikove odsutnosti.  

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

KAD TE LJUBAV PRONAĐE – PRIČA O JEDNOM PSU

KUNIĆI SU DRUŠTVENE ŽIVOTINJE I NEODOLJIVI KUĆNI LJUBIMCI

MIJAUKANJE – ZVUK KOJI MAČKE KORISTE KAKO BI KOMUNICIRALE S LJUDIMA

Ostavi komentar