IRENA VUKAS ÇUFALAR: ‘RADIO JE MEDIJ BEZ BARIJERA ZA OSOBE S INVALIDITETOM’

Nacionalni dan Multiple skleroze, održava se svakog 26. rujna u svrhu podizanja svijesti o oboljelima od upalne autoimune demijelinizacijske bolesti središnjeg živčanog sustava. Ova bolest se većinom pojavljuje kod osoba između 20 i 50 godina života, a žene su bolesti izloženije od muškaraca. Iako je uzrok bolesti nepoznat, ona nastaje kod osoba koje imaju nasljednu sklonost prema oboljenju, uz djelovanje nekog vanjskog čimbenika. Prema Savezu društava multiple skleroze u Hrvatskoj ima više od 6200 oboljelih od MS-a.

Do nedavno je Hrvatska bila jedina zemlja u Europskoj Uniji koja je oboljele od ove teške neurološke bolesti liječila po zastarjelom i ekonomski neprihvatljivom modelu. Liječenje bolesti u ranijoj fazi odgađa invaliditet kod oboljelih osoba, no pravodobnu terapiju dobilo je tek 25 posto ljudi. Uvođenjem novih smjernica za liječenje, oboljelima se pruža mogućnost za raniji početak liječenja, očuvanje radne sposobnosti, manji invaliditet i bolju kvalitetu života.

Važnost kretanja, potpore i poboljšanja kvalitete života, prepoznala je Udruga za oboljele od multiple skleroze koja djeluje na području cijele Hrvatske. Zahvaljujući MS Timu Hrvatska, pokrenut je MS Walk i MS Talk, kojem je cilj senzibilizirati javnost za bolest i poticati aktivni život. ‘Hodajte s nama, hodajte za one koji ne mogu‘, poruka je MS Walk-a koji se ove godine prvi put održava u Slavonskom Brodu. Povodom današnjeg događanja razgovarali smo s glavnom i odgovornom urednicom Radija 92 FM, Irenom Vukas Çufalar

Radio 92 FM je prva neprofitna radio postaja u Republici Hrvatskoj koju je osnovalo Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije. Time su postali prva udruga s invaliditetom u Europi koja ima svoju radio postaju i medijski prostor koji su posvetili temama o sposobnostima i doprinosu osoba s invaliditetom, te poštivanju njihovih prava i dostojanstva. Nedavno su proslavili peti rođendan, a vrijedan tim radija 92 FM ustrajan je u ostvarivanju bolje društvene povezanosti i podizanju svijesti o problemima koje imaju osobe s invaliditetom. 

Radio ima puno potencijala za rast kao učinkovit medij komunikacije, a koliko je važan medijski prostor, potvrđuje i činjenica da je ljudima koji ne znaju čitati, pisati, kao i slijepim i slabovidnim osobama, najvažniji izvor informiranja, obrazovanja i zabave. Radio komunikacija ne samo da je bila od velike važnosti i koristi za čovječanstvo od svog nastanka, već se njezin značaj i dalje širi pod eksplozijom tehnološkog napretka 21. stoljeća. To dokazuje složna redakcije radija 92 FM koji svojim trudom i radom pomiču granice novinarstva i humanosti.

Rušenjem predrasuda o osobama s invaliditetom dokazuju da život s posebnim potrebama ne znači život u izolaciji, već da svi ljudi na ovom svijetu zaslužuju jednaka prava, podršku i poštovanje. Radio 92 FM pozicionirao se kao medij koji igra važnu ulogu u promociji i borbi za prava svih marginaliziranih skupina ljudi. Borbeni, direktni i otvoreni za pokrivanje svih važnih tema u društvu, stvorili su hvale vrijedan medijski prostor koji je prisutan u svim aspektima društveno-aktivističkih inicijativa. Irena nam je govorila o  početku emitiranja radija 92, prošlim i budućim inicijativama, kao i glavnim ciljevima ovog jedinstvenog medija u Europi. Upoznajte Radio 92 FM!

U rujnu 2014. godine krenulo je emitiranje prve neprofitne radio-postaje u Hrvatskoj ‘Radio 92FM’. Kako je započela vaša priča?

Ta 2014. godina  zvuči tako daleko, a  kao da smo od jučer u eteru. Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije osnivač je Radija 92 fm. Prvu godinu, projektno smo financirani sredstvima Europske unije, iz pretpristupnih fondova. Naša radio priča, kao prvog radija zajednice kojemu su u fokusu osobe s invaliditetom, bila je teška, ali tako poticajna za sve – i nas kao radio zajednicu, i zajednicu općenito. Nakon te prve godine bilo je izuzetno teško, ali smo uspjeli. Danas ima sve više natječaja, a i društvena odgovornost prema OSI populaciji raste što otvara i medijsko djelovanje. Upravo je to bila i je naša misija. Nakon pet godina, zahvalni smo svima koji su postali dio naše priče 

Prvobitna ideja ‘Društva multiple skleroze BPŽ’ o razvijanju društvene svijesti o pravima, potrebama i potencijalima osoba s invaliditetom, nakon 18 godina postojanja napokon je dostigla svoj cilj.

Naime, Društvo Multiple skleroze BPŽ je prva udruga osoba s invaliditetom u Europi koja ima svoju radijsku postaju. Koliko vam je postojanje malog community radija pomoglo u podizanju svijesti o važnim zdravstvenim, kulturnim, pravnim i obrazovnim temama?

Radio je medij bez barijera za osobe s invaliditetom i ostale marginalizirane/ranjive skupine (ne volim upotrebljavati taj izraz jer tko od nas nije ranjiv?). Pokretač je društvene svijesti i edukator o mnogim temama kao što su prava osoba s invaliditetom, informiranje o raznim temama/pravima/zakonima na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini.

Radio kao mediji, i mi kao ekipa, dobri smo posrednici u otklanjanju problema pojedinca, ali i u komunikaciji s državnim i europskim institucijama. Radio povezuje i rješava pitanja i probleme. Uz lokalnu frekvenciju, izuzetno dobru slušanost imamo putem Interneta, pratimo sve dobre projekte i aktivnosti koje provode udruge u Hrvatskoj i šire; na taj način dobivamo nove ideje, projekte i potičemo jedni druge na izgradnju  kvalitetnijeg i pristupačnijeg okruženja  

Nacionalni dan Multiple skleroze ove će se godine prvi puta obilježiti u Slavonskom Brodu, tradicionalnim MS Walkom. Imaš li informacije o broju oboljelih od MS-a na području Brodsko- Posavske županije?

Neslužbeno, oko 300 oboljelih, a članova Društva multiple na području županije, ima oko 90. Raznim emisijama i informacijama nastojimo potaknuti oboljele da se učlane u Udrugu. Potrebno je razvijati i tu svijest jer na taj način mogu dobiti provjerene informacije, doći do bolje zdravstvene skrbi, lijekova ili se jednostavno osjećati bolje u teškom suživotu s multiplom sklerozom. Vjerovali ili ne, ali multipla može biti poticajna. Imamo nebrojene primjere…

Cilj projekta je od samih početaka usmjeren na širok spektar tema, događanja i društveno korisnih inicijativa, s naglaskom na problematiku osoba s invaliditetom. Kako ste zadovoljni  radom nakon petogodišnjeg emitiranja radija?

Zadovoljni i zahvalni! Sve te emisije nisu dio neke radijske sheme koja mora biti ispunjena i to je to. Prilagođeni smo našim slušateljima, zajednici. Sretni smo što imamo tu mogućnost. Kao profesionalna novinarka, mogu reći da je ovo medijska priča kakvoj treba težiti u novinarskom i društvenom smislu.

Nasmijana lica svih generacija često su u središtu medijskih objava radija 92 FM, a osim pozitive, podržavate multikulturalno okruženje koje je prisutno i u glazbenom dijelu programa u kojem predstavljate izvođače iz cijelog svijeta.  Predstavi nam kolege koji su zaslužni za raznoliki i zanimljiv radijski program.

Prije predstavljanja našeg profesionalnog radijskog tima, na prvom mjestu su naši volonteri. Trenutačno ih imamo desetak. Bez njih ne bi bilo ni Radija 92, odnosno oni su Radio 92. 

Predsjednik Društva multiple skleroze je Željko Pudić – on je naš glavni pokretač i dokaz da uz multiplu sklerozu možete sve!  

Imamo super financijski i projektni, tim, a radijsku ekipu čine; Tomislav Goll (Stari Mačak), direktor programa i glazbeni urednik, Hrvoje Alilović, tehnički urednik, Anita Opačak Krpan, novinarka/voditeljica, Stanislav Pletikapić, novinar, a  ja sam urednica programa.

Osim informativnog, edukativnog i zabavnog karaktera, Radio 92 je pokretač brojnih inicijativa u suradnji s Društvom Multiple skleroze Brodsko-posavske županije poput ‘Stari i ne(moćni)’, ‘EU frekvencije’ i brojni drugi. Planirate li uskoro neke nove, zanimljive projekte?

Naravno! Toliko je ideja, i zanimljiv je spektar udruga i načina za njihovo povezivanje. Naprimjer, na MS Walku ćemo povezati osobe s invaliditetom, kao one koji trebaju kotače kako bi bili pokretni, i skejtere, koji te kotače toliko vole da ne mogu bez njih. Svi učimo jedni od drugih.  

Ponosni smo na Kampanju „Želiš li se mijenjati za mjesto? – fotografijama osoba s invaliditetom na parkirnim mjestima upozoravamo da vozači svoje automobile ne parkiraju na obilježena mjesta predviđena za osobe s invaliditetom. Kampanja je započela u Splitu, a Društvo multiple skleroze BPŽ/ Radio 92 realizirao ju je u Slavonskom Brodu, a za koji dan u Novoj Gradiški.  

U iščekivanju smo rezultata natječaja Mediji zajednice (čekali smo ga dvije godine), vjerujemo da će napokon naš rad biti prepoznat – ako mi nismo mediji zajednice, ne znamo tko je?

Potporu za naš rad i aktivnosti daje nam Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i to nam je izuzetno važno priznanje. 

 

Radio 92 FM šalje 92 pozdrava iz Slavonskog Broda, a pratiti ih možete na live streamu putem linka, društvenim mrežama (Facebook, Youtube, Twitter & Instagram), službenoj web stranici i naravno, radijskoj frekvenciji 92 FM. Slušamo se!