‘NESTALNA LJUBAV – O KRHOSTI LJUDSKIH ODNOSA’ SREDIŠNJA TEMA 17. FESTIVALA PRVIH

U Centru KNAP će se od 14. do 19. listopada 2019. održati 17. Festival prvih kojeg je pokrenuo multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957. – 2013.) postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila. Organizatori festivala Studio Artless su za središnju temu 17. Festivala prvih odabrali «nestalnu ljubav» inspirirajući se tezom i razmišljanjem poljsko-britanskog sociologa i teoretičara Zygmunta Baumana. Bauman današnje društveno okruženje označuje metaforom tekuće modernosti, koja obilježava stalnu promjenu u svim sferama društva, a osobito u međuljudskim odnosima.

Baumanovim riječima: «u nestalnom, modernom životnom okruženju ljudske veze su možda najčešća, najaktualnija, najupečatljivija i najproblematičnija otjelotvorenja ambivalentnosti». Mi želimo sigurnost, postojanost i trajnost, dok se, istovremeno, ne želimo dugoročno obvezivati. Spone u ljubavnim odnosima među ljudima postaju sve slabije, nestalnije i nesigurnije: «…spone i partnerski odnosi obično se doživljavaju i tretiraju kao ono što treba konzumirati, a ne proizvesti; podliježu istim kriterijima procjene kao i svi ostali predmeti konzumacije. Na potrošačkom tržištu, tobože trajni proizvodi u pravilu se nude na „probni rok“: obećava se povrat novca ako kupac ne bude posvezadovoljan».

«Ova razmišljanja i postavke biti će polazne točke s kojih ćemo pokrenuti mogućnost istraživačkog, stvaralačkog i kritičkog umjetničkog odgovora, te kreativno razmatranje suvremenih ljubavnih odnosa. Kako umjetnička imaginacija reagira na postavljene teze? Jesu li one točne i koliko? Postoje li autori, umjetnici i teoretičari koji misle drugačije i imaju specifična osobna iskustva?» – rekla je Ana Janjatović Zorica, umjetnička direktorica
festivala.

Na otvorenju 17. Festivala prvih predstavit će se tako umjetnici s radovima pristiglim na natječaj: Kristina Birtić, Mirta Boban, Vanda Jurković, Dijana Lukić, Sonja Nerat, Lena Rihnovski, Klara Šimunović te Nina Šegović. U izvedbenom dijelu moći ćemo vidjeti slatki performans Pina Ivančića «… Čo ko – moj Čikolatinu…», dok će dan kasnije svoj performans imati i Petra Brnardić pod nazivom «Do you love me?». Najveći interes pobudit će svakako izvedba predstave Studio Artlessa «Preokret ili kraj», redateljice i dramaturginje Morane Foretić nastale prema predstavi Željka Zorice Šiša i grupe Ulješura «Ende oder Wende».

Osim bogatog vizualnog i izvedbenog programa ove godine na festivalu će se moći pogledati nekoliko filmova: «Izlazite li vanka?» Ines Jokoš, «Forska zima» snimljenog kao završna prezentacija filmskog i dramskog edukativnog procesa projekta «Akcija na otoku ili kako hoćete» te film Barbare Vekarić: «Nitko nije savršen – Mouth of Thruth».

U sklopu festivala moguće se uključiti u dvije zanimljive radionice – radionicu plesa s Romanom Soldo te radionicu s Lanom Bobić: «Kako komuniciramo – kratki tečaj nenasilne komunikacije». Radi se o procesu u kojem učimo prepoznati svoje osjećaje i potrebe, jasno i samosvjesno se za njih zalagati vodeći brigu o osjećajima i potrebama naših sugovornika s ciljem rješavanja problema i postizanja obostrane koristi.

Na Festivalu će se također održati predavanje dr. sc. Hajrudina Hromadžića na temu nestalne ljubavi, zatim «Proces stvaranja Kugla glumišta» na kojem će pričati teatrologinja dr.sc. Višnja Kačić Rogošić i članica Kugla glumišta dr.sc. Anica Vlašić-Anić, dok će uz kolaž vlastitih pjesama, prožet pjesmama i proznim odlomcima drugih autora, pjesnik i filozof Hrvoje Jurić u sklopu vlastite poetske večeri ponuditi niz refleksija o fenomenu ljubavi, o različitim formama ljubavi, o tekstovima i kontekstima ljubavi, kao i o transformacijama i deformacijama ljubavi u svijetu današnje tehnologije, medija i politike, uz video materijale.

Ulaz na sva događanja je slobodan, a za radionice se prethodno potrebno predbilježiti. Program festivala nalazi se na web stranici: //www.studio-artless.hr .