ZNATE LI SVE O OMILJENOM MUŠKOM MODNOM DODATKU?

Poznati modni dodatak koji je neizostavan detalj u muškoj garderobi (a vole ga i mnoge žene), globalno se obilježava na današnji dan. Svjetski Dan kravate obilježava se od 18.listopada 2003. godine kada je oko Arene u Puli postavljena instalacija Kravata autora Marijana Bušića koja je bila omotana oko povijesne građevine. Najveća kravata na svijetu postavljena je kao most između prošlosti i sadašnjosti, a crvena boja označavala je poruku ljubavi i mira. Kravata je simbol koji je poznat u cijelom svijetu, a njegovo hrvatsko podrijetlo potvrđeno je brojnim znanstvenim i povijesnim činjenicama. Obilježavanje dana kravate osim u Hrvatskoj, proširilo se i u neke svjetske gradove putem kulturnih događanja kojima se promovira Hrvatska kao domovina kravate.

ZNAČENJE KRAVATE

Kravata je odjevni predmet (rubac ili komad tkanine) nošen oko vrata i provučen ispod ovratnika košulje. Riječ “cravat” potiče od francuske riječi “cravate”, a  pojava kravate datira od 1656.godine. Od 1754. godine u enciklopedijama i znanstvenim zapisima, Hrvate povezuje s kravatom.

KRAVATA U SVIJETU

Kravata se u cijelom svijetu poistovjećuje s Hrvatskom, no koncept ovog modnog dodatka i simbola kulture razvijao se pod utjecajem Amerike, Francuske, Engleske i brojnih nacija u Europskoj Uniji. Za tehnološko usavršavanje kravate zaslužni su Amerikanci koji su je koncipirali u tri dijela, a Europska unija se pobrinula da postane simbol Europe tako što se svaka zemlja predstavlja svojom posebnom kravatom.

 

ZNATE LI PRAVILNO VEZATI KRAVATU?

Postoji nekoliko stilova vezanja kravate koji se mogu svladati u pet jednostavnih koraka. Ako ste naučili tzv. osnovni način vezanja kravate, u posebnim prigodama možda poželite isprobati nešto novo. Mini škola vezanja kravate različitim čvorovima ilustrirana je na službenoj stranici Academia Croatica. Od ponuđenih stilova možete naučiti sljedeće čvorove: Knez Borna, Knez Borna pojačani, Kralj Tomislav i Kralj Tomislav pojačani.

BONTON ODABIRA ODIJELA I KRAVATE

Usklađeni modni stil i odabir materijala za dnevni, poslovni i večernji izgled nisu tako jednostavni kao što se čine. Postoje osnovna pravila kojih se treba pridržavati kako bi sve bilo usklađeno i jednostavno za kombiniranje. Tkanine se uvijek moraju poklapati po godišnjim dobima, prilici i materijalu sakoa ili košulje.

To se osobito odnosi na kravatu, pa svilu uvijek odaberite za večernje izlaske, nikako za dnevno izdanje i odlazak na posao. U knjizi autora Francoisa Chaille ‘Mala knjiga o kravatama’, možete naučiti sve trikove vezane za modno usklađivanje materijala košulje, odijela i kravate. Jedan od najvažnijih savjeta za postizanje usklađenog dojma kojem svi modno osvješteni muškarci teže, svakako je odabir što sličnije veličine motiva između košulje, kravate i sakoa.

MODNA KRAVATA ZA ŽENE

Kravata više nije rezervirana samo za muškarce, pa su mnoge žene počele modne eksperimente s ovim odjevnim predmetom. Metka Tratnik iz Velenja dizajnirala je posebne ženske ukrase pod imenom Tiesy. Spoj kravate i leptir kravatu naglašava jedinstvenost, kreativnost i samopouzdanje žena.  Metka je stvorila brend ženskih  kravata za poslovne žene koje su umorne od nošenja marama, šalova i nakita.

 

Tiesy kravata prihvatljiva je u strogom poslovnom svijetu, jer je stil sličan muškim kravatama. Kako bi se izbjegla monotonija i sivi tonovi u poslovnom izgledu, možete odabrati modernu kravatu Tiesy koja se jednostavno omota oko vrata i pričvrsti pritiskom na gumb. Niti jedna kombinacija više neće biti monotona uz ovakvu modnu priču.