17. ZAGREB FILM FESTIVAL PREDSTAVIO PROGRAM: VIŠE OD 100 FILMOVA U 11 DANA

Na konferenciji za medije održanoj u Hrvatskom glazbenom zavodu predstavljen je program 17. Zagreb Film Festivala. Novo izdanje najveće zagrebačke avanture posvećene ljubiteljima filmske umjetnosti održavat će se tijekom rekordnih 11 dana, od četvrtka do nedjelje, 7. do 17. studenog u kinu TuškanacDvorani KICMuzeju suvremene umjetnostiNarodnom sveučilištu DubravaKulturnom centru TravnoHrvatskom glazbenom zavodu, F22 – Novoj akademijskoj sceni i HUB385. Festivalski natjecateljski program, popratne i ostale programe na konferenciji su predstavili direktor festivala Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurentaproducentica Lana Matić i direktor Sektora za marketing za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu Richard Brešković.

 

Nalazimo se na početku još jedne, sedamnaeste po redu ZFF priče u koju ulazimo okupani jarkim bojama neona. Čini se da je prošlogodišnji vizual s papirnatim stolicama koje otpuhuje golemi ventilator bio proročanski, a ovogodišnji, neonski koji se naslanja na prepoznatljiv vizual kina Europa nostalgičan, jer su se ostvarile naše slutnje da ćemo nakon više od deset godina u najljepšoj i najvećoj zagrebačkoj kinodvorani završiti kao festival u egzilu.

Trajemo čak tri dana dulje kako bismo u novim uvjetima publici uspjeli pokazati sve što smo u posljednjih godinu dana spremali, a to je oko stotinu filmova u dvanaest filmskih programa na osam lokacija u Zagrebu i u još dvadeset hrvatskih gradova. Zahvaljujući podršci kolega iz kina Tuškanac, u koji smo smjestili glavninu natjecateljskog programa i partnerima možemo reći da nismo izbačeni iz sedla i da u novo festivalsko poglavlje ulazimo sa srcem na (pravom) mjestu, izjavio je Boris T. Matić. 

Boris T. Matić osvrnuo se i na posebnosti selekcije natjecateljskog programa dugometražnog filmaSvi oni koje zanima kako to izgleda kad se mladost, ludost i hrabrost spoje s filmskom umjetnošću pozivam da dođu na ovogodišnji ZFF i pogledaju vjerojatno najjaču selekciju dosad: jedanaest prvih i drugih filmova autor/ica iz cijelog svijeta među kojima su čak četiri kandidata za Oscara – ruski, belgijski, kolumbijski i danski, dobitnik nagrade publike Sundancea, najbolji debitant kanskog Tjedna kritike, pobjednički film Sarajevo Film Festivala i drugi. 

Američki redatelj Robert Eggers poznat je po sjajnom prvijencu Vještica za koji je nagrađen na Sundanceu, a na ZFF-u gledamo njegov drugi film Svjetionik, hipnotizirajuću horor-fantaziju s Robertom Pattisonom i Willeom Dafoeom. Za Zlatna kolica natječe se i Visoka djevojka Kantemira Balagovapriča o Drugom svjetskom ratu ispripovijedana iz ženske perspektive koja predstavlja Rusiju u ovogodišnjoj utrci za Oscara.

Nekoliko izuzetnih ostvarenja na ZFF stiže s potpisima latinoameričkih autora, a dva gledamo u glavnom programu. Prvi je kolumbijski kandidat za Oscara Monos, u režiji Alejandra Landesa, napeti spoj ratnog filma i trilera koji kritičari uspoređuju s Apokalipsom danas i Gospodarom muha. Iz Latinske Amerike dolazi i Cesar Diaz, redatelj filma Naše majke, belgijskog kandidata za Oscara, koji se bavi posljedicama građanskog rata u Gvatemali, a osvojio je nagradu za najboljeg debitanta na Tjednu kritike u Cannesu.  

Regiju u glavnom programu zastupaju dvije autorice izrazito zanimljivih redateljskih potpisa. Negdje lijepo, nizozemsko-bosanskohercegovački film ceste u režiji Ene Sendijarević već je osvojio Srce Sarajeva, a kritičari u njenom debitantskom filmu prepoznaju utjecaj Jima Jarmuscha. S Posebnom nagradom žirija u programu Cineasti del presente Festivala u Locarnu na ZFF stiže rumunjsko-srpski film Ivana Grozna Ivane Mladenović, britka autobiografska komedija o ženi na rubu živčanog sloma. U glavnom programu gledamo i Mliječne zube, debitantski film autorice Shannon Murphy, koju kritičari dosta uspoređuju s Jane Campion.

Shannon Murphy trenutačno režira treću sezonu nagrađivane HBO-ove serijeKilling Eve, a ljubitelji TV serija mogli bi prepoznati ime redatelja crnohumorne drame PatrickTim Mielants jedan je od redatelja TV serije Peaky Blinders, a na ZFF-u gledamo njegov igrano-filmski debi čija je radnja smještena u nudistički kamp. Dvije punokrvne drame na ZFF stižu iz Skandinavije. Erotska drama Kraljica srca u režiji May el-Toukhy danski je kandidat za Oscara, a premijerno je prikazan na Sundanceu gdje je osvojio Nagradu publike.

Norveško-švedska sociodrama Pazi na djecu Daga Johana Haugeruda kroz priču o nesreći s kobnim posljedicama u koju su bila uključena djeca političkih oponenata zadire u samo srce ideje tolerancije. Filmovi koji uokviruju ovogodišnje festivalsko izdanje također se dotiču politike. Na otvorenju u Laubi gledamo šarmantnu francusku dramediju Alice i gradonačelnik Nicolasa Parisera, a festival zatvara politička satira Bosonogi car u režiji Jessice Woodworth i Petera Brosensa, koji se kao dvanaesti naslov prikazuje u glavnom programu izvan konkurencije. 

Međunarodni natjecateljski program kratkometražnog filma uključuje 10 naslova iz cijelog svijeta, a isti broj uvršten je u Kockice, natjecateljski program domaćeg kratkog metra. Među njima su autori(ce) čija su ostvarenja već prikazana ili nagrađena u ovom popularnom programu, poput Dubravke Turić (Tina), Judite Gamulin (Sedra), Tomislava Šobana (Krhko), Josipa Lukića (Južno voće), Jakova Nole (Kućica) i Filipa Mojzeša (Groblje slonova).

Uz glavni program dugometražnog i kratkometražnog filma ZFF ima još dva natjecateljska programa. Ponovno s nama jedan je od najprepoznatljivijih ZFF-ovih programa s obzirom da se u njemu prikazuju filmovi autora čiji rad ZFF kontinuirano prati kroz festivalski program ili kino distribuciju, a natjecateljski program PLUS posebno odiše mladenačkim duhom jer filmove u njemu odabiru i nagrađuju zagrebački srednjoškolci. Kao i dosad na ZFF-u uživat ćemo u filmovima iz popratnih programa Velikih 5, Dani LUX filma, Moj prvi film, Bibijada i Moj prvi odlazak u kino, a ovogodišnje festivalsko izdanje predstavlja i dva nova.

Pod selektorskom palicom kritičarke Diane Nenadić, a povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a ZFF donosi program Fragmenti egzila koji će na malom uzorku pokazati kako su na različite aspekte tog fenomena reagirali glasovit europski filmaši: Jerzy Skolimowski, Rainer Werner Fassbinder, Želimir Žilnik, Jean-Pierre Dardenne i Ulrich Seidl. Zanimljiv je i program Dva Berlina – Filmom preko zida, koji su povodom 30. obljetnice pada berlinskog zida pripremili Restart i Dokukino KIC u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien i ZFF-om. 

U sklopu INDUSTRIJE, ZFF-ove platforme za edukaciju i umrežavanje profesionalaca posjetitelje tijekom osam dana očekuje niz predavanja, panela i radionica te pitching forum čak 7 studentskih projekata iz regije, a kao i dosad, dio programa i dobre zeefefovske atmosfere prenijet će se i van Zagreba. U sklopu programa ZFF putuje tijekom studenog, dio programa bit će prikazan u rekordnih 20 hrvatskih gradova: Bjelovaru, Dubrovniku, Ivancu, Koprivnici, Prelogu, Rijeci, Rovinju, Samoboru, Slatini, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici, Zadru, Sv. Ivan Zelini, Hvaru, Omišu, Bolu, Podgori i Imotskom. 

Generalni pokrovitelj Festivala je Hrvatski Telekom, a financijski ga podržavaju Gradski ured za kulturuHrvatski audiovizualni centar i Kreativna Europa – potprogram MEDIA. Festival medijski pokrivaju Jutarnji listTportalHRT, HRT3Yammat FM i Gold FM. Novčane nagrade za najbolji film dugometražnog, kratkometražnog i programa PLUS osigurava Addiko banka, a nagradu za najbolji film programa Kockice osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Festival podržavaju Zagrebačka pivovaraCoca ColaMastercard, Auto Benussi, Hotel Park 45FED i mnogi drugi. 

Program Zagreb Film Festivala dostupan je na službenoj festivalskoj stranici (www.zff.hr). Ulaznice se nalaze u online prodaji na zff.kupiulaznicu.hr, a od 5. studenog moćće se kupiti i na blagajni ZFF-a  ispred kina Tuškanac. Cijene ulaznica za projekcije kreću se između 20 i 30 kuna, a tijekom pretprodaje, 29.10. – 6.11., cijene ulaznica su 5 kuna niže.  

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Samir Cerić-Kovačević