INEMURI – JAPANSKA TEHNIKA ZA BRZO VRAĆANJE ENERGIJE

inemuri

Radno okruženje može biti jako iscrpljujuće, no da biste vratili želju za radom nisu vam potrebni sati spavanja. Za Japance je dovoljno nekoliko minuta i ispravna tehnika koja je ključ produktivnosti i sreće.  Kako povratiti energiju i što je to ‘Inemuri’, saznajte u današnjem članku.

ŠTO JE INEMURI?

Inemuri je japanska taktika koja se sastoji od malih pauza od nekoliko minuta – zatvorenih očiju – u svrhu odmaranja tijela prije nego što nastavite s radnim danom. Ove mini sieste možete prakticirati  bilo gdje i dopuštene su sve dok “ne remete javni red”.

inemuri

UMOR = PRODUKTIVNOST

Koliko god kontradiktorno zvučalo, za Japance, umor znači produktivnost, zbog čega društvo odobrava Inemuri. Umjesto da ih se smatra „lijenima“, ljudi koji prakticiraju inemuri društvo štiti i poštuje, jer ako im treba odmor, to znači da su pretjerano radili i zaslužili. Oni koji upražnjavaju inemuri (više od 80% japanskog radnog stanovništva)  navikli su na odmor na javnim mjestima: od autobusa do ureda svima.

Pitate se kako je moguće da oni svugdje spavaju? Tajna inemuri tehnike nije u spavanju, nego u odmoru. Ime sve objašnjava: “I” na japanskom znači “biti prisutan ili svjestan”, dok je “nemuri” sinonim za san. Fraza se prevodi kao svjesni san, plitki i nesvjesni odmor – poput noćnog sna – ali odmoran. Smatra se metodom opuštanja i meditacijom.

japan

NE BUDI ME DOK TRAJE INEMURI

Kultura inemurija toliko se poštuje da je to dio pravila suživota, pa se buđenje onih koji je praktiiraju smatra nepristojnim. “Brzi” inemuri ne bi trebali trajati više od 20 minuta, tako da ne utječu na produktivnost zaposlenika, ali mu pomažu da nastavi svoj dan, energičniji i sa manje stresa.

RAD JE KLJUČ USPJEHA

Poštivanje rada u Japanu ukazuje na to da nema ništa važnije od njihovih profesionalnih ciljeva. Svi zaposleni moraju dati svoj život za tvrtku, u nekim slučajevima to postaje doslovno i umiru od prekomjernog rada. Inemuri su prihvaćeni kao česta praksa izbjegavanja fenomena karoshi, što je smrt zbog prekomjernog rada.

japan

Profesionalni uspjeh i garancija održivosti tvrtki, najvažnija je stvar u životu Japanaca. Neki premašuju fizičke sposobnosti, što rezultira ozbiljnim problemima u njihovom zdravlju – poput moždanog i srčanog udara. Inemuri predstavlja rješenje problema “pretjeranog umora” jer omogućava zaposlenicima da namjerno prave male odmore kad god smatraju da je to potrebno.

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

HYGGE – ŽIVOTNE RADOSTI NA SKANDINAVSKI NAČIN

10 ŠPANJOLSKIH OBIČAJA KOJE ĆETE POŽELJETI ISPROBATI

OSLIKAVANJE KANOM: OBIČAJ KOJI SIMBOLIZIRA SREĆU & BLAGOSTANJE