10 SJAJNIH KRATKOMETRAŽNIH NASLOVA NA 17. ZAGREB FILM FESTIVALU

Zagreb Film Festival je od samog početka programski usmjeren k predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora. U glavnom (natjecateljskom) festivalskom programu dosad su se natjecali nekadašnji debitanti, a danas veliki redatelji poput Stevea McQueenaCristija PuiuaRadua JudeaXaviera DolanaAndreja ZvjagincevaSofie CoppoleFloriana Henckel von DonnersmarckaToma FordaTaike WaititijaJeffa Nicholsa i drugih, dok nacionalni natjecateljski program Kockice iz godine u godinu okuplja i publici predstavlja niz novih imena na domaćoj filmskoj sceni.

Natjecateljski program kratkometražnih igranih filmova donosi naslove koji će se natjecati za nagradu Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film. Uz nagradu, redatelju/redateljici najboljeg kratkometražnog ostvarenja bit će uručen i iznos od tisuću eura. U ovogodišnjoj konkurenciji natječu se 10 sjajnih filmova iz cijelog svijeta.

ALTERNATIVE

Tri žene, tri generacije i… politika. Johanna dolazi u posjet baki gdje susreće svoju majku Ullu koja je s njom prekinula kontakt zbog svađe koju obje žele zatajiti od bake. U bakinu vrtu njih dvije ponovno počnu razgovarati, no rasprava postane prepirka i nastavi eskalirati. Film je prikazan na festivalu dokumentART.

ASHMINA

Trinaestogodišnja Ashmina živi sa svojom obitelji na periferiji nepalskog grada Pokhare. Grad je preplavljen turistima paragliderima, što ostavlja duboke tragove na tradicionalnoj lokalnoj zajednici. Primorana izostati s nastave, Ashmina pomaže uzdržavati obitelj pakiranjem padobrana stranih avanturista u zamjenu za sitniš. Film je na festivalu u Krakovu nagrađen za najbolji kratki film.

GLEDAJ CESTU

Vozeći se doma s glazbenog festivala u prljavom autu, tri djevojke razgovarajau o drugim ljudima i prijateljima. Njihov razgovor razvija se prirodno i vodi ih u neistraženom smjeru. Nelagoda i nostalgija miješaju se u ovom intenzivnom i iskrenom portretu krhkosti prijateljstava i vršnjačke okrutnosti. Film je premijerno prikazan u Locarnu.

KOLEKTIVNI VRTOVI

Komična priča o otuđenom odnosu između oca i sina. Njihovu vezu preplavila je ravnodušnost i ona se do kraja raspada. Film je premijerno prikazan na Tjednu kritike u Cannesu, a zatim i na Filmskom festivalu u Gentu.

KRALJEVSTVO TVOJE

Srednjoklasna obitelj provodi dan u kupnji, pripremajući se za dolazak bebe. Konzumeristička idila rastače se u noćnu moru kada oca obitelji presreće skupina maskiranih pravednika kako bi ga kaznili za njegove prijestupe. Film je premijerno prikazan u Veneciji. Prethodno ostvarenje ovog mladog redatelja, Hvala Bogu da smo Britanci, prikazano je na ZFF-u 2017.

ODUSTAJANJE

Jedne tipične zime u Kini, srednjoškolka Yu želi napustiti svoj školski plesni tim. Kako bi se izborila za neovisnost, pribjeći će očajničkim mjerama. Film je na Tjednu kritike u Cannesu osvojio Nagradu Leica Cine Discovery nakon čega je prikazan i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

OSLOBOĐENJE HAROLDA KVISTA

U potrazi za potpunom slobodom, Harold se prvo mora riješiti nekih osobnih obveza. Film propituje osjetljivu prirodu međuljudskih odnosa na podlozi duboko ukorijenjene potrebe za osobnim ispunjenjem. Prikazan je na međunarodnim filmskim festivalima u Kansasu i Monterreyu (Posebno priznanje žirija).

POSLJEDNJA SLIKA O OCU

Dušan i Laza putuju istokom Srbije prema Beogradu. Neizlječivo bolestan, Dušan mora pronaći novi dom za sina Lazu. Film je premijerno prikazan u Locarnu gdje je osvojio Nagradu mladog žirija, a potom i na Sarajevo Film Festivalu gdje je nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji kratkometražni film.

PSI KOJI LAJU NA PTICE

Škola je gotova i u zraku se osjeća komešanje. Ulice i kafići Porta pune se turistima. Stari, ruševni dijelovi grada postali su žarišta gentrifikacije. Vicente se vozi ulicama na svom biciklu promatrajući nezaustavljivu transformaciju svojih ulica. Nije to više isti grad, svijet se mijenja, a s njime i on. Film je premijerno prikazan u Veneciji gdje je dobio nominaciju za Europsku filmsku nagradu.

VRIJEME S TATOM

Otac koji je uvijek odsutan ima tek nekoliko minuta da svog jedanaestogodišnjeg sina nauči životnu lekciju prije nego što ga opet ostavi.

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku