‘IVANA GROZNA’ ODNOSI ZLATNA KOLICA ZA NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI FILM

U kinu Tuškanac završio je službeni dio programa 17. Zagreb Film Festivala, koji s projekcijama filmova u kinu Tuškanac, MSU, NS Dubrava i KUC Travno nastavlja i u nedjelju 17. studenog. Prije projekcije filma zatvaranja Bosonogi car Jessice Woodworth i Petera Brosensa u prisustvu filmske ekipe, direktor Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta proglasili su pobjednike.

Žiri dugometražnog filma u sastavu redateljice Dane Budisavljević, redatelja Elmira Jukića i redateljice Ágnes Kocsis dodijelio je Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje rumunjsko-srpskom filmu Ivana Grozna u režiji Ivane Mladenović.

Foto: © Samir Cerić Kovačević

“Nagradu dodjeljujemo filmskom portretu generacije koja je, čini se, zaglavila u vječnom pubertetu. Prepametni da bi nastavili živjeti kao njihovi roditelji, ali preslabi da bi izgradili novi svijet. Film s lakoćom pronalazi put do srca gledatelja zbog spontanosti i autoironije glavne glumice koja je ujedno i redateljica. Riječ je također o filmu koji se poigrava i pomiče granice između dokumentarizma i fikcije.”, stoji u obrazloženju žirija. Posebno priznanje u kategoriji dugometražnog filma dobio je kolumbijski film Monos Alejandra Landesa i to za “za vizualni stil, moćne likove i prije svega za stvaranje smislenog i pamtljivog jedinstvenog vlastitog svijeta.”

Scenarist Stefan Bošković, direktorica Klasik TV-a Maja Jelisić Cooper i redatelj Mladen Stanić, okupljeni u žiriju kratkometražnog filma, odlučivali su o dobitnicima Zlatnih kolica u međunarodnom kratkometražnom programu i u programu domaćeg kratkog metra Kockice. Najboljim međunarodnim kratkometražnim filmom proglašen je srpski Posljednja slika o ocu Stefana Đorđevića.

Foto: © Samir Cerić Kovačević

“Posljednja slika o ocu je potresna priča o odnosu oca i sina. Autor je slikovno u potpunosti dočarao težinu odnosa i same situacije u kojoj se likovi nalaze.” Posebno priznanje žiri je dodijelio kinesko-francuskom filmu Odustajanje Qiu Yanga. “Odustajanje je film koji je uspio izbjeći konvencionalni pristup temi kojom se bavi. Iako priče o pritisku nad mladim sportašima nisu rijetkost, ovaj film na autentičan način prikazuje posljedice koje nametnute ambicije mogu imati na psihu mlade osobe.”

Zlatna kolica za najbolje ostvarenje iz programa Kockice osvojio je film Druker Rine Barbira. Žiri kratkometražnog programa dodijelio je nagradu uz riječi: “Vještim spajanjem komedije i socijalne kritike, Druker iznosi stiliziranu, ali ipak uvjerljivu priču o odrastanju jednog srednjoškolca. Redatelj precizno razvija radnju koja mladića dovodi pred sukob s okolinom kojoj se silno trudi pripadati.” Posebno priznanje u programu Kockice dodijeljeno je filmu Južno voće Josipa Lukića. “Posebnim priznanjem žiri želi potaknuti mladog redatelja koji je svojim filmom pokazao jasan potencijal. Južno voće odlikuje se izvrsnim glumačkim ostvarenjima i prirodnim dijalogom koji zajedno cijelu priču čine uvjerljivom i potresnom.”

Foto: © Samir Cerić Kovačević

Nagradu Zlatni bicikl za najbolji film iz programa Ponovno s nama, koji okuplja filmove redatelja čiji su naslovi prikazani na ranijim izdanjima ZFF-a, ove je godine prvi put dodijelila publika ZFF-a. Najviše glasova publike s prosječnom ocjenom 4,82 dobio je Jojo Rabbit Taike Waititija.

Učenice zagrebačkih srednjih škola okupljene u žiriju programa PLUS: Lina Jelena Galijatović, Tina Grgić, Lea Magzan, Klara Mišković i Maja Vuković nagradile su film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević. “Odabrale smo ovaj film zato što je ostavio najbolji dojam na nas zbog jedinstvenosti priče, vizualnog prikaza i glumačke postave. Ovaj bismo film preporučile svim generacijama zbog snažne poruke koja potiče na razmišljanje. Redateljica svojim upečatljivim potpisom inspirira i oduševljava gledatelje.”, stoji u obrazloženju.

Foto: © Samir Cerić Kovačević

Festivalska publika također je glasovala za filmove iz dugometražne konkurencije. HT nagrada publike tako odlazi australskom filmu Mliječni zubi redateljice Shannon Murphy, koji su gledatelji ocijenili s 4,49.

Poznati su i pobjednici Pitching foruma Industrije Mladost! Studenti AGRFT-a Ljubljana, Martin Emeršič i Jaka Žilavec osvojili su prvo mjesto s projektom Tempest, a studenti ADU Zagreb Suzana Erbežnik i Marko Dugonjić dobili su postprodukciju za svoj projekt Žeđ na mjesečini.

Foto: © Samir Cerić Kovačević

Direktor ZFF-a Boris T. Matić osvrnuo se na upravo završeno izdanje: “Najduže dosad festivalsko izdanje s novim lokacijama proteklo je jako dobro. Sve projekcije u glavnom programu bile su rasprodane što pokazuje da je publika bila zadovoljna odabirom filmova.”

Pokrovitelj novčanih nagrada za najbolji dugometražni igrani film (4.000 eur), najbolji kratkometražni igrani film (1.000 eur) i najbolji film za mlade u programu PLUS (500 eur) je Addiko banka. Novčanu nagradu za najbolji film iz programa Kockice (10.000 kn) osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Foto: © Samir Cerić Kovačević