TUGA & SLAVA, NOVI FILM PEDRA ALMODÓVARA U KINIMA OD 28. STUDENOG

Španjolski majstor kinematografije Pedro Almodóvar ponovno osvaja ljubitelje filma diljem svijeta novim filmom ‘Tuga i Slava’ koji se u hrvatskim kinima počinje prikazivati 28. studenog. Film će predstavljati španjolsku kinematografiju u borbi za Oscara za najbolji međunarodni film, s Antoniom Banderasom u glavnoj ulozi za koju mnogi tvrde da je najbolja u karijeri.’

‘Tuga i Slava’ nije dobila Palme d’Or na posljednjem filmskom festivalu u Cannesu, kao što je to predvidio redatelj, ali Antonio Banderas ipak je osvojio nagradu za najboljeg glumca za ulogu Salvador Mallo, lik koji je služio kao ogledalo samom Almodóvaru i sačinjava njegovu autobiografsku i najintimniju verziju. Prema redatelju, glavni lik Malloa “jest i nije”, jer u filmu postoji puno stvarnosti, ali i fikcije.

Film ‘Tuga i slava’ donosi nam priču o ponovnim susretima iskusnog Salvadora Malla, filmskog redatelja koji fizički propada. Neki od njih događaju se licem u lice, drugi se odvijaju u njegovom sjećanju: njegovo djetinjstvo 60-ih kada je s roditeljima emigrirao u selo u Valenciji u potrazi za boljim životom, njegovoj prvoj žudnji, prvoj pravoj ljubavi u Madridu tijekom 80-ih, te boli koja je uslijedila nakon prekida te ljubavi dok je ona još uvijek bila na vrhuncu.

Film govori o njegovom pisanju kao jedinoj terapiji da zaboravi nezaboravljivo, njegovom ranom otkrivanju kinematografije i praznini, beskonačnoj praznini koja je odgovorna za njegovu nesposobnost daljnjeg bavljenja filmom. Film orginalnog naziva ‘Dolor y Gloria’ priča nam priču o kreaciji, o tome koliko ju je teško odvojiti od vlastitog života i o strasti koja toj kreaciji daje razum i nadu. U prisjećanju na vlastitu prošlost, Salvador osjeća snažnu potrebu za istom, a u toj potrebi možda se krije i njegov spas. Almodóvar 21. film, objavljen u Španjolskoj 22. ožujka, u svakom je slučaju sjajna osobna katarza najvećeg svjetskog filmaša španjolske kinematografije koju morate pogledati.

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku


Pročitaj još:

ŠETNJA ULICAMA LONDONA KROZ FOTOGRAFIJE ALEXA BARTSCHA

VANS KOLEKCIJA U ČAST FRIDE KAHLO & NJEZINIH UMJETNIČKIH DJELA

KRATKI FILM OD 60 SEKUNDI PRIKAZUJE PROLAZNOST VREMENA U ŽIVOTU JEDNE ŽENE