fbpx

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ŽENA BEZ FILTERA – ‘BEAUTIFUL JUST THE WAY YOU ARE’

Do prije nekoliko desetljeća, pojam ljepote žene bio je različit od jedne kulture do druge. Međutim, globalizacijom, pristupom masovnim medijima i tehnološkim napretkom, mjerila ljepote znatno su promjenjena. Što danas čini ženu lijepom? Je li to simetrija lica, boja kože ili oblik usana? Nikako. Zanemarimo stereotipe i slavimo različitost i jedinstvene crte lice koje ženu čine lijepom baš onakvom kakva jest. Upravo je prirodna ljepota bez filtera i savršena simbioza žene s prirodom kroz promjenu godišnjih doba inspirirala autoricu Tinu Lee Odinsky Zec na seriju fotografija kojom prikazuje ljepotu žene bez filtera.

“Izložba je nastala iz nekoliko elemenata koji se poklapaju s temom tranzicije. Za mene je to prijelaz s predavanja na sveučilištu do korporativnog treninga. Znala sam da ću imati manje vremena i nova karijera natjerala me da razmišljam o onome što radim, a što ne radim. Željela sam preispitati svoj hobi fotografije i dovesti ga na novu razinu, budući da se u mojoj karijeri osjeća novi početak, što bi se moglo dogoditi i s drugim aspektima života. Dopustila sam sebi da osmislim samostalnu izložbu, što nisam radila još od studentskih dana”- rekla je Tina Lee Odinsky Zec.

Foto: Mirela Leave Toss by Tina Lee Odinsky Zec

Ovom izložbom predstavljaju se miješani medijski radovi umjetnice kojima želi pokazati menažeriju svojih talentiranih prijateljica i “muza”. Tijekom snimanja bio je cilj uhvatiti u kadar prirodnu ljepotu modela u okruženju parka Maksimir kao i uhvatiti njihove izraze koji nastaju kad ih se izvuče iz svakodnevnog užurbanog života, kad zastanu i osvijeste jedinstvene jesenske trenutke.

“Druga tranzicija je bila tranzicija godišnjih doba. Volim jesensko vrijeme i sretna sam što živim u blizini Maksimira. Nisam ga dovoljno posjećivala, niti sam imala dovoljno vremena za svoje prijatelje, pa sam iskombinirala sve zajedno. Predložila sam da promjenimo fokus s kave na fotografiranje. “- ispričala je Tina.

Foto: Suzana under Cedar by Tina Lee Odinsky Zec

Fotografski projekt je započela s jednom prijateljicom koja je gradila svoj pravni posao. Pitala ju je ima li potrebe za novim fotografijama koje bi se uklopile na društvene mreže i vlog, a nakon potvrdnog odgovora organiziran je prvi sastanak u Maksimiru početkom listopada. Fotografije i šetnja parkom za autoricu su bile zaista posebno provedeno vrijeme, jer je naglasak bio na intimnom druženju i pažnji koja se posvećuje između dvije osobe.

“Fotografije su bile jako lijepe zbog naše opuštene komunikacije, osvjetljenja u parku i atmosfere, kao i zbog drveća, grana i lišća koji su se samo savijali u pravom smjeru kako bi kadrirali sve snimke. Rezultat će biti predstavljen na izložbi pod nazivom #beautifuljustthewayyouare.

Nije važno što su žene u dobi od 18 do 50 godina, različitih karijera ili određenog raspoloženja; važan je savršeno uhvaćen trenutak u ovom okruženju. Nema potrebe za photoshopom, niti rezanjem fotografija, što je pravo osvježenje u doba #filtera. Iako volim dobar filter, lijepo je isključiti se i odvojiti vrijeme u hvatanju pravog svjetla i kuteva kako bih istaknula prekrasan raspon izraza lica koji bilježe svjetlost iznutra”- zaključila je Tina Lee Odinsky Zec.

Foto: Tree Aline by Tina Lee Odinsky Zec

Svih 13 fotografiranih modela među kojima je likovna umjetnica Aline Dalgleish, akupunkturistica Suzana Jelovečki, odvjetnica za prava intelektualnog vlasništva Tamiko Franklin, poduzetnica i osnivačica BizKoshnice Mirela Marović Omerzu, biti će prisutni na otvorenju izložbe za umrežavanje i druženje slaveći svoju različitost. Na izložbi ‘Beautiful just the way you are’ bit će prikazane fotografije, kolaži i digitalni radovi. Pridružite se na ovom slavlju jeseni, lišća i života u tranziciji u subotu 30.11.2019. s početkom u 18 sati u BIZkoshnici Ilica 71.