PREMIJEROM DOKUMENTARNOG FILMA ‘MEDENA ZEMLJA’ POČINJE 17. HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

Sedamnaesto izdanje festivala angažiranog autorskog filma, Human Rights Film Festivala, održat će se u Zagrebu od 1. do 8. prosinca i u Rijeci od 6. do 8. prosinca. Prikazat će se mnogi od najzapaženijih novih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova među kojima su i novi radovi cijenjenih redatelja i redateljica poput Pedra Coste, Céline Sciamme, Sergeja Loznice, Madsa Bruggera, Patricia Guzmána te filmovi nove generacije svjetskih filmaša poput Pietra Marcella, Olivera Laxea, Shengze Zhu, Ivana Salatića i Ivana Markovića. Glavnina programa prikazivat će se u zagrebačkom kinu Tuškanac te u Dokukinu KIC, a u Rijeci u Art-kinu Croatia. Iz bogatog popratnog programa HRFF-a posebno se izdvaja Revija malih književnosti u organizaciji književnog kluba Booksa u čijem je ovogodišnjem fokusu književnost Egipta.

Ulaz na sve projekcije i programe HRFF-a je slobodan.

Premda je Kino Europa, dosadašnja glavna festivalska lokacija, zatvorena, što je organizacijskom timu HRFF-a predstavljalo veliku prepreku u pripremi ovogodišnjeg festivala, glavne programske cjeline realizirane su u sličnom obimu i uz pomnu selekciju izbornika Petra Milata što je rezultiralo i visokom kvalitetom programa. Festival će se svečano otvoriti 1. prosinca u kinu Tuškanac projekcijom višestrukog dobitnika nagrada na festivalu u Sundanceu te dobitnikom dvadesetak drugih vrijednih nagrada – dokumentarnim filmom Medena zemlja Tamare Kotevske i Ljube Stefanova o vrsnoj medarki Hatidži koja živi kilometrima daleko od razvijenog svijeta u ostacima makedonskog planinskog sela, bez puteva, struje i vode, no u fascinantnom paktu s pčelama i prirodom.

Među dvadeset i pet filmova iz glavnog festivalskog programa ističe se novi maestralni film velikog portugalskog redatelja Pedra Coste Vitalina Varela kojim nastavlja dokufikcijsku priču o Vitalini, muzi koju je publici predstavio još 2014. u filmu Konj zvan novac. Vitalina, sredovječna udovica sa Zelenortskih otoka, dolazi u Portugal tri dana nakon muževa pogreba. Njezin se muž tu doselio prije tridesetak godina u potrazi za boljim poslom, no ona ga nikad nije posjetila, a sada konačno ima priliku upoznati njegov drugi život, proveden u siromašnom i derutnom predgrađu. Film je dobitnik Zlatnog leoparda za najbolji film na festival u Locarnu, te nagrade za najbolju glavnu glumicu.

Vrsni ukrajinski dokumentarist, višestruko nagrađivani Sergej Loznica, predstavlja se novim filmom Državni pogreb, još jednom u nizu dojmljivih vizualnih studija o moći ideologije i propagande kojima pripadaju i njegovi filmovi ProcesDan pobjede i Donbass. U Državnom pogrebu secira Staljinovu petodnevnu pogrebnu ceremoniju koja je predstavljala vrhunac njegovog kulta ličnosti, te pruža ironični komentar na grotesknu i zastrašujuću procesiju dekonstruirajući ritual kao temelj krvavog režima.

Film Heimat je prostor u vremenu velikog majstora dokumentarnog filma Thomasa Heisea monumentalni je povijesni esej koji nudi uvid u 100 godina njemačke povijesti kroz prizmu autorove kompleksne genealogije. Film je snažna politička gesta protiv rata i zaborava, a na festivalu u Berlinu proglašen je najboljim filmom u sklopu programa Forum. Još jednim fascinantnim dokumentarističkim esejom predstavit će se velikan čileanskog filma, Patricio Guzmán, koji nas u Kordiljerima snova vodi na putovanje Andama istovremeno rekonstruirajući čileansku povijest. Filmom zaključuje osobnu čileanski trilogiju kojoj pripadaju i Nostalgija za svjetlom i Biserno dugme.

Na Kanskom festivalu nagrađen za najbolji scenarij te dobitnik Queer Palme, Portret djevojke koja izgara četvrti je dugometražni film renomirane francuske redateljice Céline Sciamme poznate po dramama LjiljaniTomboy i Cure koje se bave LGBT i posebno djevojačkim identitetima. Novim radom redateljica po prvi puta zakoračuje u klasični žanr povijesne kostimirane drame, ali i dalje ostaje vjerna svom redateljskom prosedeu koji teži afirmirati ženski pogled u tradicionalno maskulinoj industriji. Preko priče o zabranjenoj ljubavi između slikarice i njezinog modela, Sciamma ispisuje povijest reprezentacije žena u slikarstvu i propituje njihovu poziciju pasivnog objekta. Izvanrednim kostimom odlikuje se i Martin Eden, uzbudljiva i nekonvencionalna adaptacija istoimenog polu-autobiografskog romana Jacka Londona iz 1909. godine, čiju radnju nagrađivani redatelj Pietro Marcello transponira iz Oaklanda u idiličnu, neimenovanu talijansku luku u neodređene godine 20. stoljeća.

Treći dugometražni film francusko-španjolskog redatelja Olivera Laxea Bit će vatre je humana studija o društvenoj stigmi i emocionalnom teretu koji nose bivši osuđenici, te kritički komentar na zapuštenost i izumiranje galicijskih sela u koje je autor smjestio protagoniste – majku i sina. Kineska dokumentaristica Shengze Zhu pratila je stotine streamera tijekom deset mjeseci, te je od 800 sati materijala napravila Present.Perfect – impresivan dvosatni portret suvremene generacije čiji se online i offline svjetovi tijesno isprepliću.

Na prošlogodišnjem HRFF-u filmom Ti imaš noć zagrebačkoj publici predstavio se crnogorski redatelj Ivan Salatić, a ove godine prikazat će se njegov kratkometražni film Sinovi smo tvog stijenja o čovjeku progonjenom sumnjom da u blizini njegove kuće leže kosti davno strijeljanog talijaskog vojnika, o čemu njegovi suseljani imaju oprečne priče. Srpski autor Ivan Marković, ujedno i direktor fotografije Salatićevog filma Ti imaš noć, predstavit će se s čak dva dokumentarna filma: Centrom u kojem besprijekornom kamerom portretira monumentalnu i zapuštenu zgradu beogradskog Sava Centra za što je na Beldocsu nagrađen za najbolji srpski film, te s filmom Od sutra počinjem da (koredatelj Wu Linfeng) o dvoje radnika koji dijele stan i krevet u Pekingu, no nikad u njima ne borave zajedno zbog različitih radnih smjena.

Prikazat će se i dokumentarni filmovi s kontroverznim, fascinantnim ali i ozloglašenim protagonistima. Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao vatrom redatelja Henrika Georgssona portretira autora milenijske književne trilogije s posebnim fokusom na njegovu novinarsku borbu protiv ekstremista desnice i neonacista, opsjednutostima koje su za njega imale smrtonosne posljedice. Rad na dokumentarnom filmu Suđenje Ratku Mladiću trajao je pet godina, a autori Henry Singer i Rob Miller dobili su ekskluzivan zakulisni pristup suđenju ratnom zločincu osuđenom za najgori zločin počinjen u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Švedski redatelj Mads Brugger (Ambasador) predstavit će se provokativnim i napetim dokumentarnim filmom Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld u kojem uz pomoć višestruko isprepletenih teorija zavjere pokušava otkriti istinu o misterioznom padu zrakoplova generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Daga Hammarskjölda 1961. godine pri čemu je usmrćena cijela posada.

Cjelokupan popis filmova potražite ovdje.