KULTURNI CENTAR MESNIČKA NAJAVLJUJE NOVU SEZONU ODLIČNIH DOGAĐANJA

Mesnička 12 je dugo bila adresa kultnog zagrebačkog restorana ‘Lady Šram’, no 2018. godina ostat će zapamćena kao prekretnica kulturnih događanja u gradu Zagrebu. Dva prijatelja, Zoran Drlić i Borko Rupena otvorili su Kulturni centar Mesnička koji je  podijeljen na galeriju, book caffe i noćni klub. Budući da se lokacija nalazi u zgradi spomenika kulture iz 1820. godine gdje je bila kapela sv. Ivana Nepomuka, odluka današnjih vlasnika nimalo ne čudi. Naime, dvije godine je u tom prostoru bila i galerija Podroom koja je do zatvaranja 1980. godine imala veliki značaj za brojne umjetnike i glazbenike.

Ideja da KCM postane mjesto u kojem se promoviraju sve vrste umjetnosti i okupljaju ljudi različitih interesa i profesija, već dvije godine potvrđuje uspješnu provedbu zamišljenog plana. Kulturni centar Mesnička je postao dom brojnim umjetnicima koji su ovdje promovirali prve radove, predstavili nove projekte, širili dobre vibracije svojom glazbom ili nas naučili novim kreativnim tehnikama i vintage novitetima. Sezonu odličnih događanja najavljuju i u 2020. godini, a što nas čeka na samom početku godine, donosimo vam u kratkom siječanjskom vodiču.

Foto: © Zvonimir Ferina

KUNG FU TRENING

Nova godina, nova vještina. Zašto to ne bi bio King fu? Kulturni centar Mesnička vam je pripremio 5 besplatnih treninga kroz koje možete bolje upoznati ovu drevnu vještinu i odati počast jednom i jedinom Bruce Lee-u. Sve što vam treba za trening čeka vas u KCM-u, a dobrodošli su svi. Nikakvo predznanje nije potrebno, zato dođite od 06.01. do 10.01. (16-17:30) i započnite godinu s novim znanjima. U svijet Kung fu-a uvest će vas Boris Kučalo.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE – SMRT TRANSHUMANIZMU, SLOBODA NARODU

U srijedu 08. siječnja od 19 do 20.30 sati dođite na predstavljanje knjige Krešimira Mišaka ‘Smrt transhumanizmu, sloboda narodu’. U knjizi autor detaljno govori o budućnosti svijeta u sljedećih deset godina koji će se promijeniti kao nikad u znanoj povijesti. Pretjerano je riječ koja je odavno prestala biti pretjerana, pa nije pretjerano reći da će u budućnosti nastati dvije ljudske rase: digitalna i analogna. Što će se dogoditi ako jednog dana više nećemo bez čipova ući u domove, tvrtke, plaćati u supermarketima, kupiti kućanske aparate ili auto, i kako ostati analogan kroz medicinska, znanstvena, etička i filozofska tumačenja, govorit će sam autor knjige.

GLAZBENI PROGRAM – OD JAM SESSIONA DO AVANGARDNIH BENDOVA

Dobrih svirki u Kulturnom centru Mesnička nikada ne nedostaje, a u siječnju najavljuju zaista bogati glazbeni program. Prvi jam session otvaraju Domagoj Leljak – Ivar Roban Križić – Nikola Vuković – Mario Bočić – Kruno Levačić već 06. siječnja od 22 sata, a sutradan se nastavlja uz zagrebački avangardni kvartet MILK. Slijedi live koncert country-blues gitarista Ivana Škrabe 08. siječnja, jazz kvartet The Quartet iz Varaždina 09. siječnja, Safe House 10. siječnja i brojni drugi. Više o glazbenim eventima pogledajte na Facebook stranici Kulturni centar Mesnička.

RADIONICA BRAZILSKE GLAZBE & INSTRUMENATA PANDEIRO 

Bossa Banda u suradnji s KCM-om dovodi u Hrvatsku po prvi put sjajne muzičare zarazne energije – obitelj Padua! Riječ je o skupini talentiranih glazbenika predvođenih ocem Antonijom de Padua (truba, cavaquinho, gitara sa sedam žica, pandeiro) – skladateljem, aranžerom i voditeljem radionica. Pridružit će mu se i supruga, Roberta – sjajna perkusionistica, te njihov sedamnaestogodišnji sin Joao Vitor na flauti koji iza sebe već ima nekoliko albuma i pregršt značajnih nastupa.

U ponedjeljak 13.01. na rasporedu je radionica instrumenta pandeiro – jednom od najkompletnijih udaraljkaških instrumenata koji je primjenjiv u najraznolikijem spektru brazilskih žanrova te prilagodljiv drugim žanrovima poput salse ili bolera. Cijena je 110 kuna, a prijave su do 12.01. na e-mail; bossabanda@gmail.com

U utorak, 14.01. na rasporedu je radionica brazilske glazbe koja ima za cilj na sistematičan način poučavati glavne žanrove brazilske glazbe, čineći ih pristupačnima i šireći esenciju brazilskih autentičnih ritmova. Predstavlja se njihova povijesti, oblici i tehnike izvedba. Cijena je 180 kuna, a prijave su također do 12.01. na e-mail: bossabanda@gmail.com.

PREDAVANJA GORANA ŠARIĆA

Zbog velikog interesa za predavanja povjesničara Gorana Šarića, KCM najavljuje novu seriju susreta u kojima će se govoriti o brojnim temamama kao što su Bogovi naših Pradjedova, Genetičko podrijetlo Hrvata i drugih europskih naroda, Tajno društvo-pogled iznutra i Uvod u pravu kabalu.

PROJEKCIJA FILMA MARICE GRGURINOVIĆ ‘PONAD PUČINAM’

“Ponad Pučinam” je kratki autorski film koji govori o intimnom putovanju unutarnjim prostranstvima ispričan jezikom osobne mitologije i simbolima mora, otoka i broda. On je simboličan prikaz unutarnjeg obračuna sa sobom tijekom autoričine edukacije iz tjelesno-orijentirane integrativne terapije pri Centru za integrativni razvoj.

 

Sve novosti i događanja Kulturnog centra Mesnička, pratite na Facebooku i Instagramu ili navratite do Mesničke 12 i uživajte u ugodnom ambijentu.