U BOTANIČARU SE OTVARA IZLOŽBA FOTOGRAFKINJE JELENE JANKOVIĆ – 8. KAT

U ponedjeljak, 20. siječnja u 19.30 h u Botaničaru se otvara izložba ‘8.kat’. Riječ je o seriji fotografija beogradske fotografkinje sa trenutnom adresom u Zagrebu, Jelene Janković. Jelena je fotografkinja sa snažnom umjetničkom vizijom. U svom radu istražuje ljudsku prirodu i psihološke aspekte odnosa kroz puni spektar fotografskih žanrova, od dokumentarne do kazališne, modne i konceptualne.

Jelenine fotografije i projekti nastaju istraživanjem ljudi, situacija, senzacija, svjetla, boja i imaginacije.  Svoj rad je izlagala u gradovima širom svijeta poput Moskve, Pariza, Meksiko Cityja, Istanbula, Tokija, Londona, Kuala Lumpura, Tbilisija, Siene, Zagreba… Dobitnica je nekoliko najznačajnih internacionalnih nagrada za svoj rad.

“8. kat je projekt o životu, istraživanju vremena, prolaznosti, prisutnosti i naše svakodnevne neprisutnosti u vlastitom životu. Zbog ljubavi sam se odlučila na zajednički život u drugoj državi. Međutim, vrijeme je donijelo nešto sasvim drugo. Usamljenost je postajala moja svakodnevnica. Slobodno vrijeme je učinilo da često gledam prazno kroz prozor, tražeći smisao u svemu. Kako su dani prolazili, zapisivala sam svoje misli i primjetila da se ispred mene dešavaju promjene, svakih par sati, nova priča.

Sva ta pitanja koje sam imala su se upravo odigravala ispred mene. Čekala sam da mi se dogodi život, a on se upravo događao, svakodnevno, samo ga nisam primjećivala. Počela sam promatrati i shvaćati koliko nam je dano, a da mi od ubrzanog života ne stignemo primjetiti vrijeme oko nas. Ovaj pejzaž je apstrakcija naših života, on je naš, ali svaki kadar predstavlja različitost našeg doba i vremena. Svaki dan nosi svoju emociju i drugačiji sadržaj, a opet smo u istom kadru, u našem životu”, rekla je Jelena Janković.

Fotografski projekt je počeo u Zagrebu 2015. godine i još uvijek traje. Izložba u Botaničaru se može pogledati do 08.02.2020.