DIZAJNERICA BRENDA BEYLA JEWELRY – TANJA MARTINIĆ: ‘ODUVIJEK I U SVEMU SAM SLUŠALA SAMO SVOJE EMOCIJE’

Kad se prvi put susretnete s Beyla nakitom, očarat će vas spoj tradicije i modernog dizajna koji je zaslužan za doista posebnu priču. Iako dobar dizajn nakita započinje odlukom o kontrastima boja i sklada materijala koji će se integrirati u konačnu kreaciju, strategija koja stoji iza tog koncepta najbolje je ispričana kroz talent i kreativnost dizajnera. Od početka se dalo naslutiti kako ljubav prema nakitu nije jedina inspiracija koja pokreće Tanju Martinić, osnivačicu brenda Beyla Jewelry.

Umjetnica i velika kreativka svoju prisutnost na društvenim mrežama koristi za puno viši cilj, pa osim nakita koji izrađuje s puno pažnje možete pročitati tekstove ohrabrenja, motivacije i pozitivne energije. Važne životne lekcije pretočila je u jedinstvene afirmacije koje svakodnevno objavljuje na Facebooku i Instagramu Beyla Jewelry.

Dizajnerica je svu svoju životnu strast oblikovala u nakit koji će svaku osobu učiniti posebnom, snažnom i voljenom. Osim ženstvenog nakita koji se daruje u posebnim prilikama poput vjenčanja, djevojačkih večeri ili rođendana, Tanja je osmislila i posebne komade nakita za muškarce i djecu. U ovoj dizajnerskoj priči nitko se neće osjećati izostavljeno, pa niti oni koji žele naučiti izrađivati nakit i stvoriti vlastiti brend.

Tanja Martinić drži radionice nakita po cijeloj regiji, a njezin talent se cijeni i izvan granica, pa su u planu i inozemne radionice. Uskoro je u najavi i blog koji ćete moći čitati na Beyla Jewelry službenoj web stranici, a ususret zagrebačkoj radionicu izrade nakita i marketinga, razgovarali smo s Tanjom o inspiraciji koja ju pokreće za stvaranje nakita u kojem uživaju sve generacije.

Od 2017. godine uspješno stvaraš brend ‘Beyla Jewelry’ koji je prepoznat po snažnoj poruci koju prenosi. Ispričaj nam kako je nastala Beylina priča. 

Prije svega, željela bi izraziti ogromnu zahvalnost na prilici kako bih svoj brend i sebe kao dizajnericu mogla predstaviti vašim čitateljima. Beyla je nastala iz čiste želje da ljubav koju ja kao njena dizajnerica kroz svoje kreacije prenesem na sve one koji dođu u dodir s njom. Iako se izradom nakita i poduzetništvom bavim od 2005., u meni je uvijek postojao osjećaj kako trebam stvoriti nešto svoje tj. priču s kojom bi se mnogi mogli povezati i postati dio nje. Tako je nastala Beyla, u prijevodu – od Boga , što za mene osobno ima posebni smisao, jer je došla kao najveći dar kada sam je najviše trebala. 

Beyla nakit je poznat po visokokvalitetnom materijalu kao što su poludragi kamen, kristali i srebro, a  u posebnom fokusu je brački kamen koji je postao tvoj zaštitni znak. Što ti je najveća inspiracija u cijelom procesu dizajniranja? 

Kada razmišljam o tome što me najviše inspirira u procesu dizajniranja je pomisao kako bi time što izradim nekoga mogla učiniti lijepim, popraviti mu dan ili potaknuti ga na zadovoljstvo kvalitetom izrađenog i korištenog dovoljan je razlog za pokretanjem kreativne energije u meni. To vam je isto ono čemu teži i sama priroda, koja stvara najljepše stvari kojima se mi onda kada ih otkrijemo divimo. 

Iza tebe je nekoliko uspješnih kolekcija kao što su Bridal Beyla i Arey muška kolekcija te suvremeni nakit inspiriran tradicijom. Posebno je primijećena i kolekcija medaljona koji osim dizajnom, plijene pažnju personaliziranom porukom. Kako osmišljavaš kolekcije nakita?  

Nisam neki pobornik osmišljavanja kolekcija u onom smislu kakav se očekuje od dizajnera, možda u meni tu vrstu revolta i potrebom za drugačijem budi Vodenjak koji sigurno čuči u meni. Oduvijek i u svemu sam slušala samo svoje emocije, tako je i danas. Njima se vodim kada kreiram svaki aspekt svoga života što uključujući vrijeme i izgled nove kolekcije. 

Beylini pratitelji na društvenim mrežama svakodnevno uživaju u kreativnom nakitu, ali i životnim savjetima, inspirativnim mislima i porukama podrške koje dijeliš ispod svake fotografije. Planiraš li objave spontano ili su vezane za određeni trenutak, emociju i osobno životno iskustvo?  

Svi tekstovi na društvenim mrežama nastali su iz osobnog iskustva, ali i moje želje da stvorim mjesto na koje bi se ljudi svakodnevno vraćali kako bi se osjećali sigurno, ohrabreno, motivirano i voljeno. I sama sam jednom tražila takvo mjesto, nešto poput utočišta gdje bi mi netko rekao: “Sve je ok i ja sam prošao isto pa pogledaj me gdje sam danas uza sve poteškoće koje sam prošao”. Obično nastaju ujutro čim se probudim kao prva misao koja mi padne na pamet. 

Nakon niza godina uspješnog dizajna i proizvodnje nakita, kreirala si radionice izrade nakita i masterclass koji se temelji na osobnom rastu. Koji je koncept edukacija i što se sve uči na Beylinim radionicama?  

Postoje dva tipa Beyla radionica. Prvi je radionica izrade nakita i marketinga, u kojim osim raznih tehnika izrade naušnica, narukvica, ogrlica i prstenja, učimo kako plasirati iste na razne platforme i samim time brendirati sebe i svoj proizvod. Drugi tip je Beyla Masterclass online, radionica osobnog rasta i razvoja, marketinga i poduzetništva u trajanju od mjesec dana, a na kojoj uči kako osnažiti sebe i preuzeti kontrolu na svojim životom te time i onim čime se želimo što uspješnije baviti. 

Zajednica ‘Beyla Jewelry’ broji veliku skupinu žena koje su prošle kroz radionicu dizajna nakita ili osobnog i poslovnog rasta. Danas su to poduzetnice koje razvijaju vlastite brendove nakita uz tvoju bezuvjetnu podršku. Kako je nastala ideja za umrežavanje kreativnih žena? 

Nikad nisam vjerovala u konkurenciju, te smatram da ispod ovog divnog plavog neba ima mjesta za sve, i da onog trenutka kada se budem veselila tuđoj sreći više nego svojoj, znat ću da sam uspjela i ja. Mislim da je ovo najveći razlog zašto se u ovolikom velikom broju prijavljuju na Beyla radionice. Do sada je ta brojka prešla 200 polaznika i mislim kako je ovo samo početak. Uvijek sam voljela pomagati drugima, gledati sreću na njihovim licima i svjedočiti samoostvarenju koji je prethodio njihovom odlukom da ja budem dio njihovog puta.

2020. godina je počela uspješnom radionicom u Beogradu, a nakon nje slijedi Zagreb 22. i 23. veljače. Što si sve pripremila za dvodnevnu zagrebačku radionicu?

Zagreb je moj rodni grad kojem se uvijek rado vraćam. Na Beyla radionici 22.2. i 23.2. 2020. osim raznolikog materijala od kojeg ćemo izrađivati razne modele nakita te obilje informacija koje sam osobno pripremila, dovodim stručnjaka iz područja digitalnog marketinga, Tomislava Pancirova, koji će održati predavanje na temu kako pokrenuti vlastiti brend i postati što uspješniji u online svijetu. 

Brend se širi izvan regije i svakodnevno raste, a nakon Zagreba najavljene su i radionice u drugim gradovima. Što nam Beyla Jewelry priprema tijekom 2020. godine?  

Nakon Zagreba slijedi nam radionica izrade nakita i marketinga u Podgorici, Crnoj Gori 4.4. i 5.4.2020, u Rijeci 25.4. i 26.4. i u Beogradu 26.9. i 27.9.2020., a od 15.10. do 15.11. kreće Beyla Masterclass za početnike, radionica osobnog rasta i razvoja, marketinga i poduzetništva, i za kraj jedna posebna radionica kojoj se neizmjerno radujem i koja će biti potpuno drugačija od svega što sam do sada radila, a čemu se točno radi reći ću više uskoro.


Beyla Jewelry brend možete pratiti na Instagramu i Facebooku, a sve kolekcije, novosti i informacije potražite na službenoj web stranici.

Foto: © Tanja Martinić/ Beyla Jewelry