’12 MONTHS OF NEON LOVE’: UMJETNIČKI KONCEPT OD NAJLJEPŠIH LJUBAVNIH PJESAMA

Jedna od najljepših ljubavnih priča ispričana je prije nekoliko godina u projektu ’12 Months of Neon Love’. Suradnja para Victorie Lucas i Richarda Williama Wheatera započela je 2011. godine u West Yorkshireu u Engleskoj, kada su na krovu vlastite radionice montirali neonske instalacije na kojima su se svaki mjesec prikazivani stihovi dobro poznatih ljubavnih pjesama. Prva instalacija je postavljena na Valentinovo 2011., a izmjenjivale su se svakog mjeseca do Valentinovog 2012. godine.

Umjetnici su cijeli projekt sami financirali, a tijekom 2011. godine ulični prolaznici i putnici u vlakovima mogli su uživati u neonskim crvenim stihovima poput ‘…love, love will tear us apart’, ‘I love you just the way you are’ i ‘This one goes to the one I love’. Ova urbana instalacija dobila je veliku pažnju stanovnika West Yorkshirea, kao i svjetskih medija koji su mjesecima pratili ovu ljubavnu priču.

Victorijin i Richardov rad imao je za cilj potaknuti na razmišljanje i ponovno podsjetiti prolaznike na vlastita ljubavna iskustva, kao i pružiti poseban doživljaj tijekom njihovog svakodnevnog putovanja. Poruke ljubavi koje su obasjavale engleski gradić tijekom punih 12 mjeseci, sigurno su jedan od zanimljivijih umjetničkih koncepata ikad.

Kako su ugašena neonska svjetla, tako je i ljubav dvoje umjetnika, ali projekt je i dalje ostao živjeti u nečijim domovima. Na aukciji je prodano 6 od 12 svjetala, a priča se nastavila i u knjizi ’12 Months of Neon Love’ objavljenoj 2012. godine. Knjigu su objavili Richard William Wheater, Jasmin Patel, Victoria Lucas, a sadrži fotografije i priču cijelog projekta. Na Dan zaljubljenih, prisjetimo se predivne priče koja i nakon puno godina i dalje izaziva divljenje.

 

Foto: © Richard William Wheater & Victoria Lucas