KORONA KULTURA: NA IZLOŽBE, KONCERTE, PREDSTAVE I KINO PROJEKCIJE OD SADA VIRTUALNO

U vrijeme kad je kulturna scena diljem Europe najavila brojna događanja koja smo s nestrpljenjem isčekivali, situacija s koronavirusom poremetila je planove. Regija i zemlje EU zatvaraju svoje granice, ljudi vrata od svojih kuća, a to znači da se u narednim tjednima kultura premješta u vaše domove.

Kako biste vrijeme ostanka u kući iskoristili najbolje što možete, napravite listu svih stvari koje ste htjeli napraviti, a zbog obaveza niste stigli. Više filmova, pročitanih knjiga ili dobre glazbe? Zahvaljujući brojnim glazbenicima, muzejima, kazalištima i online stranicama koje su se solidalizirale u ovo teško vrijeme za cijeli svijet nudeći besplatan sadržaj, sada ste na klik do svih zanimljivih sadržaja. Udobno se smjestite i neka zabava započne.

IZLOŽBE

Muzej suvremene umjetnosti pokrenuo je 18.03. virtualni program pod nazivom MSU NON STOP koji se trenutno može pratiti putem društvenih profila MSU- a (Facebook, Instagram i Youtube kanal), a u sklopu kojeg će publici svakodnevno predstavljati ono najbolje od suvremene umjetnosti. Sadržaj možete pretražiti i preko hashtaga #msunonstop

Etnografski muzej nudi virtualnu izložbu i “šetnju” kroz digitalizirane zbirke u kojima mogu uživati i veliki i mali. Pogledajte i poslušajte tradicijska glazbala, istražite Zbirku Perinić i lutke odjevene u tipičnu odjeću raznih zemalja svijeta. Putujte Afrikom i Južnom Amerikom s poznatim istraživačima braćom Seljan te uživajte u afričkoj umjetnosti iz Zbirke Muvrin. Posjetite Zbirke je dostupna klikom na link.

Muzej za umjetnost i obrt je prvi muzej u Hrvatskoj čije modne predmete možete pronaći u virtualnoj izložbi o 3000 godine svjetske mode. U sklopu projekta ‘We wear culture’ svim zaljubljenicima u modu dostupno je preko 150 predmeta iz MUO Zbirke tekstila, mode i modnog pribora. Od prve haljine kupljene za muzej koja je istovremeno i jedna od najstarijih, do izložaka suvremene mode poput obuće Startas i Borosana. Otkrijte novi pristup modi uz Google Arts & Culture

Google Art & Culture je ujedninio više od 2500 svjetkih muzeja i galerija. što znači da možete putovati u Louvre, Guggeneim u New Yorku, Nacionalni muzej moderne i suvremene umjetnosti u Seoulu, Muzej Van Gogha u Amsterdamu i brojne druge. Među njima je i interaktivna izložba najboljih djela Fride Kahlo ‘Faces of Frida‘, a imate priliku i virtualno prošetati Fridinom Plavom kućom.

FILMOVI

IDFA je međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu koji trenutno nudi oko 200 besplatnih filmova koje možete pogledati online. Ako živite u Nizozemskoj imate pristup bazi filmova od oko 300 naslova, a svi koji žele proširiti svoju ponudu i pristupiti većem broju filmova, mogu to učinite uz malu naknadu.

RESTART putem stranice volimdokumentarce.net nudi 20 besplatnih dokumentarnih filmova među kojima su sjana filmska ostvarenja Dokukina KIC. Ostalih 100-tinjak u ponudi, dostupni su uz minimalnu naknadu. Klik na RENT → APPLY PROMO CODE i tu upištei kôd: DOKU-IZOLACIJA i uživajte u hrpi dobrih dokumentaraca.

Croatian.film je nedavno predstavljena platforma Zagreb Film Festivala koja nudi besplatno gledanje hrvatskih kratkih filmova. U trenutnoj ponudi je više od 100 naslova, a cijela stranica je prevedena i na engleski jezik.

RAFF film festival je pokrenuo novu digitalnu platformu R+ koja će na jednom mjestu okupiti sav besplatan, kreativan sadržaj u obliku videa, informacija, iskustva i priča.

Kinomediteran.hr nudi 20 besplatnih filmova uz kod KARANTENA. Broj kodova je neograničen. Slušajte preporuke, čuvajte se i uživajte u filmovima kojima vas časti Kino Mediteran!

My Darling Quarantine je novi online festival kratkometražnog filma koji predstavlja platforma Talking Shorts. Jedan od partnera je i Motovun Film Festival. Cilj je osnažiti autore i publiku u vrijeme krize, te promovirati odgovorno ponašanje svih.

Uz event pokrenuta je i crowdfunding kampanja – pola prikupljenih sredstava ići će za podršku nezavisnoj kulturnoj sceni, a pola organizaciji Lječnici bez granica, koja neumorno radi kako bi spriječili širenje virusa u izbjegličkim kampovima i među drugim ranjivim populacijama širom Grčke i Balkanske rute! 

MOJ OFF je besplatan online filmski festival koji će od 27.03. prikazati 30 najnovijih i najprestižnijih filmskih naslova. Festival će trajati dva tjedna, a gledanje je omogućeno posjetiteljima iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Pickbox NOW se priključio trenutnoj akciji i odlučio pomoći građanima uz besplatno korištenje svih usluga. U svojoj ponudi imaju filmove, serije i dokumentarne emisije. Registriraj se i kreni u besplatnu filmsku avanturu.

Open culture je poznata online stranica koja nudi preko 1150 besplatnih filmova svih žanrova. Osim fimova, na stranici je dostupna i edukacija putem e-bookova, online tečajeva i tečajeva jezika. Sve što vam treba za kulturni i edukativni napredak u vrijeme izolacije, na ovoj stranici sve možete pronaći.

Factum je produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma, koja se priključuje svojim kolegama filmašima i uz kôd OSTANIDOMA otvara svojih pet najgledanijih i najtraženijih dokumentaraca za besplatno online gledanje.

KNJIŽEVNOST

Hrvatsko društvo pisaca pokreće projekt “Dnevnik iz karantene” u okviru kojega će se svakodnevno na web-stranici HDP-a objavljivati za ovu priliku nastali tekstovi i/ili video prilozi pisaca − članova HDP-a, ponajprije samostalnih umjetnika.

Elektroničke knjige su projekt koji financijski podržavaju Zaklada “Kultura nova”, Ministarstvo kulture RH, Grad Rijeka Grad Zagreb. Besplatna baza knjiga sadrži poeziju, drame, eseje i prozu hrvatskih autora/ica.

Francuski institut vam omogućuje da nastavite pratiti kulturu online i nudi jednomjesečni besplatan pristup portalu Culturethèque. Ljubitelji francuskog jezika, književnosti i umjetnosti mogu uživati u suvremenim i klasičnim djelima pisaca kao i učiti francuski jezik. Za pristup, pošaljite vaše ime i prezime na mail: mediatheque@institutfrancais.hr Također vas poziva da pratite hashtag #frankofonijauvasemdomu na društvenim mrežama. Omogućit će vam ulazak u online dostupnu građu, otkrivanje izložbi i sadržaja vezanih uz Frankofoniju.

Open library u svojoj bazi ima bespatne knjige na engleskom jeziku, a ova otvorena knjižnica oduševit će vas ponudom: od kugarica, biografija, znanstvenih knjiga, dječje literature do zanimljivih romana.

Scrib je poznata online stranica na kojoj možete čitati knjige, časopise, audio knjige i pdf dokumente različitih tematika. Pristup svim materijalima je 30 dana besplatan, a nakon toga je mjesečna naknada 8.99 $.

Knjižnica grada Zagreba svojim članovima nudi bespltano posuđivanje i čitanje e-knjiga putem aplikacije Zaki Book. U ponudi je više od 400 naslova na hrvatskom jeziku, a pristup je jednostavan: članski broj (koji se nalazi na iskaznici) i pin (koji ste prethodno dobili u knjižnici).

KAZALIŠTE

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu svakodnevno će prikazivati predstave Opere, Drame i Baleta putem Youtube kanala 24sata s kojim je projekt i pokrenut.

ZKM predstave nude svoje online izdanje po izboru publike koja će na društvenim mrežama glasati za svoj omiljeni naslov. Linkove za predstave ZKM objavljuje na svome Facebooku i Instagramu.

Mala scena će u svojoj virtualnoj ponudi imati predstave s prijenosom uživo za djecu i odrasle dva puta tjedno uz plaćanje ulaznice koju mogže korisiti cijela obitelj. Iz kazališta Mala scena najavljuju i mogućnost gledanja predstava putem platforme Vimeo, a na njihovo FB stranici možete gledati besplatno čitanje priča.

CeKaTe Teatar se privremeno seli u virtualni svijet, a od 21.03, možete svakodnevno program igrokaza i radionica pod vodstvom redateljice Frane Marije Vulić Vranković, voditeljica kazališne djelatnosti Centra za klturu Trešnjevka.  Sve pratite i komentirajte uživo putem Facebook stranice: Centar za kulturu Trešnjevka.

The Show Must Go Online  je nova engleska platforma na YouTube-u koja svaki dan prikazuje online čitanje Shakespearea redoslijedom kojim su djela pisana.

Peeping Tom je belgijska kazališna skupina koja je svoj rad nastavila online putem Vimea. Sve kazališne predstave možete pogledati na linku.

GLAZBA

#glazbomprotivpanike je popularan hashtag koji se ovih dana proširio društvenim mrežama, a započeo ga je Massimo u suradnji sa svojim timom. Koncerti na Instagramu i Facebooku trend je koji su nastavili brojni hrvatski glazbenici poput Pavela, Ivane Kindl, Maje Posavec i Tonya Cetinskog. Samo upišite hashtag i uživajte u dobroj glazbi.

Digital Concert Hall je online koncertna dvorana Berlinske filharmonije u kojoj možete uživati u 600 orkestralnih koncerata. U besplatnih koncertima možete uživati 30 dana uz kod BERLINPHIL.

Bečka opera na svojoj online platformi prikazuje snimke prethodnih opernih i baletnih predstava diljem svijeta, a njujorkška Metropolitan Opera se također solidalizirala i nudi besplatno prikazivanje svojih najpoznatijih opera.


Pročitaj još:

KOJI SU PSIHOLOŠKI ASPEKTI POJAVE KORONAVIRUSA?

KORONAVIRUS: 28 ODGOVORA STRUČNJAKA NA NAJVAŽNIJA PITANJA O EPIDEMIJI

CROATIAN.FILM – NOVA INTERNETSKA PLATFORMA ZA BESPLATNO GLEDANJE KRATKIH FILMOVA