fbpx

#OSTANIDOMA: KINOKLUB ZAGREB VAS POZIVA NA RADIONICU KUĆNOG FILMA

Budući da su svi odgovorni građani koji ne trebaju izlaziti trenutno u svojim domovima, KKZ vam nudi radionicu koja će pokazati da se za snimanje dobrog filma ne treba izlaziti iz kuće –  Radionicu kućnog filma. #ostanidoma

TRI TEMATSKA MODULA RADIONICE

Prvi modul je Kućni ljubimci, u kojem vas pozivamo da napravite film o svojim psima, mačkama, pticama, zamorcima, reptilima i ostalim ljubimcima. Što čini vaše ljubimce filmski zanimljivima? Njihovo gotovo ljudsko ponašanje, njihov odnos s vama ili drugim životinjama u kući, ili možda njihov specifičan izgled i uzorci njihovog krzna?

Drugi modul je Biljke i predmeti, u kojem vam kao inspiracija za film mogu biti kućne biljke ili zanimljivi predmeti koje možemo naći kod kuće. Možda je vaša kolekcija biljaka urbana džungla puna različitih boja i oblika. Možda imate pravo vizualno bogatstvo u vašim enciklopedijima i atlasima, igračkama i keramičkim figuricama ili tkaninama i uzorcima.

Treći modul je Found footage, filmska tehnika u kojoj se koristi već postojeći materijal te mu se mijenja svrha i značenje kako bi nastalo novo djelo. Možete koristiti materijal kojeg ste pronašli u otvorenim bazama podataka na internetu ili kojeg ste ranije snimili, stare filmove s isteklim autorskim pravima, stare fotografije ili kućne snimke, te ih montirati na posve nov način, dodati im glazbu, zvukove drugog filma ili pak naraciju ili komentar. Za ovu kategoriju nije vam potrebna kamera, samo montažerske vještine!

U svakom tematskom modulu možete istraživati sve filmske rodove – eksperimentalni, dokumentarni, igrani ili animirani.

PRIJAVE SU DO 02. TRAVNJA

Ova radionica nema selekcije niti predavanja te će se u potpunosti odvijati online. Svi prijavljeni autori dobit će mail s uputama i resursima koji im mogu pomoći u radu, kao i inspirativnom listom filmova za modul koji su odabrali. Snimanje i montažu polaznici će raditi sami od kuće s opremom koja im je dostupna, a ako nešto od toga ne znaju, ovo je idealna motivacija za stjecanje novih vještina!

Iako su ciljani polaznici za ovu radionicu iskusniji autori, mogu se prijaviti svi građani bez obzira na članstvo u KKZ-u ili prethodno filmsko iskustvo, a filmovi se mogu snimati i mobitelima. No, budite spremni na samostalno učenje i rad.

Svi zainteresirani trebaju se do 2. travnja prijaviti na mail: radionice@kkz.hr s naslovom maila Kućni film. U mailu navedite kontakt podatke (ime i prezime, mail i broj telefona) i naznaku za koji modul se prijavljujete. Polaznici će imati tri tjedna da osmisle, snime i montiraju svoj film. Filmovi će potom biti uploadani na video playlistu koja će biti javno dostupna. Završeni filmovi očekuju se 27. travnja 2020.

Voditeljica radionice je redateljica Daria Blažević. Završila je studij režije na Filmskoj akademiji u Beču i Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dopredsjednica je Kinokluba Zagreb i voditeljica umjetničke organizacije. Njezin found footage film Kartograf možete pogledati ovdje: https://drive.google.com/open?id=0B6gIsvF0td0dbTJUc3NEbU95N