PRIDRUŽITI SE AKCIJI ‘POKLON OGRADA’ I POMOZITE ONIMA KOJIMA JE POMOĆ NAJPOTREBNIJA

Kriza koju je izazvala pandemija korona virusa u samo nekoliko tjedana ekonomski je uzdrmala desetke tisuća obitelji u Europi, dok je broj u svijetu višestruko veći. Skupina humanitaraca u njemačkom gradu Munchenu odlučila se solidarizirati i pomoći onima najpotrebitijima. Osmislili su poklon ogradu, mjesto na kojem svatko može ostaviti višak hrane, kućanskih potrepština, pa čak i proizvoda za kućne ljubimce, za sve one koji trenutačno nisu u financijski najboljoj situaciji. 

Nakon što je ova akcija u Njemačkoj naišla na velike pozitivne reakcije i komentare, ova skupina aktivistica i stručnjakinja isto je odlučila učiniti i Hrvatskoj i to munjevitom brzinom. Prema najnovijim informacijama, u Hrvatskoj je, zbog novonastale krize, bez posla ostalo 8000 ljudi, dok je njih 300.000 na minimalcu. Do jučer, imali su koliko-toliko lagodan život. Danas više ne znaju kako će prehraniti obitelj. U ovakvo teško vrijeme društvo se mora solidarizirati, ne misliti samo na sebe već imati na umu i tuđe sudbine. Srećom, Hrvatska se već nebrojeno pokazala kao zemlja s velikim srcem, te se doista nadamo da će ova akcija uspjeti i nahraniti sva gladna usta. 

HRVATSKA IMA SVOJU ‘POKLON OGRADU’

Članice Inicijative “POKLON OGRADA” su stručnjakinje, aktivistice, istraživačice informacijskih znanosti i edukatorice  koji imaju za cilj promicanje pozitivnih načina djelovanja i razmišljanja kroz pomoć protiv gladi u vrijeme pandemije Koronavirusa a one su: Sandra Vukušić, urednica Treća dob Hrvatskedipl.sociologinja za treću dob te stručnjakinja za poslovne komunikacije i koordinacije u poslovnim procesima, Danijela Medaković,  EFT praktičarka i NLP master, urednica portala Inkubator sreće i vlasnica platforme tapkanje.eu. i Aleksandra Ivanac, učiteljica u osnovnoj školi, stručnjakinja u komunikacijskim edukacijama, te autorica motivacijskih video materijala za pomoć, podršku i međusobno razumijevanje.

Ove tri sjajne žene udružile su se zajedno i po prvi puta u Hrvatskoj u ovakvoj akciji  odlučile su da  vrijeme darivanja u teškoj epidemiji ne bude samo prazna fraza i toliko sveprisutni propagandni reklamni slogan već pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.  S obzirom na to da žive u Hrvatskoj, neće biti problem pronaći siromašne i nemoćne.  Također i navijačka skupina BBB u Akciji Plavo srce i aktivistice iz Inicijative Poklon ograda za sve one bez skloništa, posla i hrane uključile su se zajedno u pomoć u borbi protiv gladi u ovoj pandemiji koronavirusa.

KAKO SVI MOŽEMO SUDJELOVATI?

Provedbom ove aktivnosti omogućiti će se za sve osobe bez skloništa, posla, hrane da se pomogne ljudima koji u ovim teškim vremenima nemaju za osnovne životne potrebe. Riječ je o donacijama koju čine izdržljiva hrana, pa čak i hrana za kućne ljubimce. Građani ovom akcijom u navedenim terminima mogu ostaviti svoj mali doprinos a isto tako osobe slabo socijalnog statusa mogu taj darak uzeti sa klupice.

Dodatak svemu tomu je da osobe koje donose hranu u svoju vrećicu ostave na papiru kratku poruku koja će osobu koja uzme vrećicu, sasvim sigurno oduševiti i oraspoložiti u naredne dane u ovom sivilu što se oko nas stvara zadnje vrijeme.Vrećicu treba označiti s vanjske strane da li je za osobe ili za ljubimce.

GDJE SE NALAZE LOKACIJE?

Prva, trenutna lokacija. (Naknadno će ugovoriti još nekoliko lokacija koje će obznaniti)

“Keglić”- (Trg Francuske republike 5) – ostavljanje paketića na klupama u osiguranim kutijama ili vrećicama.

U KOJE VRIJEME MOŽETE DOĆI?

Trajanje inicijative 2 mjeseca (subota). Isključivo u navedeno vrijeme.

11.4.2020 (subota od 11h do 14 h)

18.4. 2020. (subota od 11h do 14 h)

25.4.2020. (subota od 11h do 14 h)

02.5.2020 (subota od 11h do 14 h)

09.05.2020(subota od 11h do 14 h)

16.05.2020. (subota od 11h do 14 h)

23.05.2020. (subota od 11h do 14 h)

30.05.2020. (subota od 11h do 14 h)

ŠTO MOŽETE DONIJETI?

Namirnice koje se mogu ostaviti su isključivo trajna, nekvarljiva hrana (konzerve, tjestenina, šećer, brašno, instant kvasac, sol i sve ostalo nekvarljivo), higijenske potrepštine, voće, povrće, maske, sredstva za dezinfekciju te hrana za kućne ljubimce. Namirnice trebaju na ambalaži imati vidljiv rok trajanja (upotrebljivo do).

Pridružite se akciji “Poklon ograda” i pomozite onima kojima je pomoć najpotrebnija.  Akcija je trenutno organizirana u gradu Zagrebu, ali se mole svi aktivisti da se jave na e-mail: urednistvo@trecadob.com kako bi se proširilo djelovanje ove prekrasne slobodne inicijative, kroz sve gradove u Hrvatskoj.

 

Izvor: Treća dob

Foto: © Invisible Zagreb