ZAVIRITE U ČAROBNI SVIJET FOLKLORNIH ILUSTRACIJA DINARE MIRTALIPOVE

Nevjerojatna preciznost, talent i umjetnička djela kriju se iza ilustracija Dinare Mirtalipove. Ova samouka ilustratorica i dizajnerica, rođena je u Taškentu u Uzbekistanu. Iako je studirala informatiku, njezina prava strast oduvijek su šareni uzorci i ilustracije. Odrastanje u sovjetskoj uzbečkoj kulturi, snažno je utjecalo na njezin rad što je vidljivo u folklornim ilustracijama inspiriranim tom zemljom.

Zbirka ručno oslikanih uskršnjih jaja s  folklornim motivima, oduševljava svojim oblicima i bojama. Suvremena umjetnička djela s tradicionalnim potpisom, utjecaj su uzbečkih narodnih motiva. Drvena i porculanska jaja ilustratorica ukrašava dekorativnim pticama, ukrasnim cvijećem i stiliziranim grančicama lišća. Koristi nijanse crvene boje u kombinaciji s crnom i zelenom, na crnoj ili bijeloj podlozi.

Umjetnica ima istančan ukus koji s lakoćom prenosi u biljne i životinjske oblike inspirirane svojom zemljom. Svako uskršnje jaje je jedinstveno vizualno iskustvo koje izaziva oduševljenje svih generacija. Osim kolekcije uskršnjih jaja, Mirtalipove folklorne ilustracije možete pronaći na art printovima, naslovnicama knjiga, čestitkama, ukrasnim papirima, kuhinjskim krpama, rokovnicima i blokovima za pisanje.

Dinara Mirtalipova živi i radi u Sagamore Hillsu, u američkoj saveznoj državi na istoku SAD-a, Ohio. Surađivala je s mnogim poznatim robnim markama, izdavačkim kućama i agencijama za oglašavanje. Njezin rad možete pratiti na društvenim mrežama Instagram i Facebook, a portfolio radova i webshop dostupan je na stranicama Etsy i službenom webu. Novitete vezano za ilustracije, suradnje s brendovima i dizajn, pratite na Dinarinom blogu.

 

 

Foto: © Dinara Mirtalipova