SVE ŠTO MORATE ZNATI O 5G MREŽI

Vjerujemo da ste u zadnje vrijeme puno čitali o novoj 5G tehnologiji. O njoj se mnogo raspravlja, a još je više teorija zavjere koje idu toliko daleko da kažu kako je ova mreža kriva za širenje koronavirusa. U današnjem članku, donosimo vam samo ono provjereno što morate znati 

ŠTO ZNAČI 5G?

U svojoj osnovi 5G je sistem bežičnih standarda (pravila ili uvjeta) koje mreža mora imati kako bi se ovako zvala. G u nazivu znači ‘generacija’ pa tako 5G znači da je ovo peta generacija ovih standarda. Naglasak je na prijenosu podataka; prva 1G mreža je bila najsporija, a logično 5G je najnovija i najbržaUz ovo 5G tehnologija nudi i manje vrijeme čekanja te veću podršku za simultano spajanje više uređaja 

ZA ŠTO ĆEMO JE KORISTITI? 

Za sve, ali najviše će olakšati skidanje sadržaja, posebice onih velikih kao što su filmovi. Konkretno, film ćemo moći skinuti za nekoliko sekundi, a ne kao do sada za nekoliko sati ili čak dana! Jednako je i uploadom sadržaja te za live streaming koji uz ovu tehnologiju ide glatko, bez prekida.  

ŠTO ZA VAS TO ZNAČI?

Osim što će mnoge stvari biti znatno olakšane, 5G znači i pouzdaniju povezanost s internetom, visoku kvalitetu video i glasovnih poziva te ekspanziju pametne tehnologije kao što su razvoj vozila koja sama voze i stvaranje mreže tzv. pametnih gradova. Također, morat ćete i nabaviti smartphone kompatibilan za spajanje na 5G mrežu.  

KOLIKO JE 5G MREŽA SIGURNA?  

Istraživanja pokazuju kako nema bojazni od uvođenja 5G mreže što se tiče zdravlja ljudi. Naime, Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRPprovela je sedam godina na stvaranju novih smjernica te je dokazano da 5G mreža zrači jednako kao i kućanski aparati, a ovo se ne smatra opasnošću jer nema mjerljive štete (za sada). 

GDJE SE PRVO UVODI?  

Još se testira širom svijeta, a očekuje se da će se uvoditi tijekom 2020. godine. Najviše se na njoj radi u Južnoj Koreji, Kini i SAD-u, ali u utrci su i manje države poput Švedske.  

 

Foto: © Pexels