RADIONICA FILMA: NISAM OD JUČER – ODNOS PREMA ARHITEKTURI

Online radionica Kinokluba Zagreb — NISAM OD JUČER– u čijem je središtu odnos prema arhitekturi, Održat će se pet predavanja, a prijave traju do 11. srpnja. Radionica će poticati samostalan stvaralački i autorski rad kao refleksiju i hommage značajnim arhitektonskim djelima iz lokalne sredine autora. Prije dvije godine na istoimenoj radionici bili su ponuđeni kultni filmovi iz povijesti Kinokluba Zagreb kao inspiraciju za nove filmove polaznika.

Ove godine pažnja se posvećuje arhitektonskoj baštini kao stvaralačkoj inspiraciji polaznika. Radionica će se odvijati i online i zato se pozivaju autori iz kinoklubova i srodnih udruga iz svih krajeva Hrvatske. Kinoklub Zagreb se vodi idejom kako inspiracija za nove filmove ne trebaju biti samo filmovi nego i djela iz drugih polja umjetnosti. Arhitektura je dio ljudskog bivanja, ali rijetko se javno promišlja van svoje utilitarne funkcije. Svako arhitektonsko djelo ima kreativne, vrijednosne i političke aspekte i smatramo da oni mogu biti inspirativni za stvaranje igranog, dokumentarnog ili eksperimentalnog filma.

IDEJE ZA SNIMANJE

Kinoklub Zagreb je sastavio popis zgrada, arhitektonskih zdanja, bilo u funkciji, bilo izvan funkcije, nedovršenih ili s vremenom devastiranih koje im se čine zanimljive za filmsko istraživanje. Popis se može pogledati na linku, a tijekom radionice nadopunjavat će se prijedlozima polaznika.

Budući da se radi o online radionici polaznici također mogu odabrati arhitektionski prostor iz svoje sredine kao stvaralačku inspiraciju za svoj film. Radionicu čine  predavanja iz polja filmske umjetnosti, arhitekture, urbanizma, urbane antropologije i povijesti umjetnosti. Projekcije i predavanja održavat će se u tjednom ritmu i otvorena su za sve zainteresirane.

RASPORED PREDAVAČA

Nikica Gilić  – subota 20.6. u 20:00

Maroje Mrduljaš –  subota 27.6. u 20:00

Valentina Gulin Zrnić – petak 3.7. u 20:00

Antun Sevšek – subota 4.7. u 20:00

Sandra Križić Roban – subota 11.7. u 20:00

Predavači će obraditi temu arhitekture iz polja u kojem djeluju i pokušati potaknuti autore da otvoreno i svjesno percipiraju arhitekturu i prostor koji ih okružuje te na temelju toga izvedu rad u filmskom mediju. Tijekom predavanja, kao i kroz diskusije među polaznicima, poticat će se samostalan stvaralački i autorski rad kao refleksija i hommage odabranim arhitektonskim zdanjima.

Predavanja se završavaju sredinom srpnja, nakon čega polaznici tijekom ljeta samostalno nastavljaju rad na svojim filmovima. Nakon ljeta polaznici će zaokružiti svoj autorski koncept te ga predstavljati jedni drugima i međusobno se stvaralački nadopunjavati. Izbor roda i medija prepušta se polazniku na odabir (u skladu s njegovim znanjima i mogućnostima). Oprema Kinoklub Zagreb bit će na raspolaganju polaznicima.

OBAVEZNI PODACI ZA PRIJAVU

– osobni podaci (ime, email, telefonski broj)

– arhitekturu koju je polaznik odabrao za svoju stvaralačku inspiraciju, interpretaciju, hommage, dekonstrukciju ili nadgradnju te ukratko obrazložiti svoj odabir.

Svaki polaznik koji krene na radionicu vlastoručnim se potpisom obavezuje snimiti film. Očekivani kraj rada te rok za završavanje filmova je 10. listopada 2020. Prijave se šalju na radionice@kkz.hr