FOTO PROJEKT ‘PEDESET’: SERIJA FOTOGRAFIJA KOJA SLAVI ŽENSKO TIJELO & STVARNU LJEPOTU

U svijetu nametanja trendova ljepote, većina djevojaka i žena ne osjeća se dobro u vlastitoj koži. Zapravo, 90 posto njih tek u svojim tridesetima počinje prihvaćati svoje tijelo i “nesavršenosti” zbog kojih su potratile godine pokušavajući se ukalupiti u ono što je “prihvatljivo”. Pogrešne poruka koju žene primaju iz medija, uključujući društvene mreže na kojima se uspoređuju s izgledom drugih žena iza kojih često stoji cijeli tim fotografa, stilista i aplikacija, vode do velike nesigurnosti i nezadovoljstva. Zaokupljenost direktivama o tome što je ljepota – u površnom smislu te riječi – i kako je dostići, ma koliko nerealno to bilo, može doslovno uništiti nečiji život.

Ljubav prema vlastitom tijelu počinje čvrstom odlukom, ne očekujući odobrenje okoline za naš fizički izgled. Lice s vidljivim porama, strije, celulit, ožiljci, vitiligo, tanke ili guste obrve, male ili velike usne; sve je to dio naše osobnosti, naših korijena, kao i podsjetnik na neke trenutke koje smo doživjeli i preživjeli. Umjesto srama, pokažimo zahvalnost i ponosimo se s onim što imamo.

Ponos je pokazalo i veliki broj žena čija tijela su dio serije fotografija koja slavi žensko tijelo, stvarnu ljepotu i jača njihovo samopouzdanje. Iza projekta stoji fotografkinja i buduća magistra farmacije iz Srbije, Đurđina Kovačević. Razgovarali smo s Đurđinom o inspiraciji za projekt, reakciji žena koje su se našle pred objektivom te o budućim fotografskim planovima.

“Željela sam napraviti više! Htjela sam da se moj stav čuje, odnosno vidi. Često nailazim na rasprave o ženskom tijelu i feminizmu, pa sam se odlučila boriti na svoj način – fotografijom. Generalno, reakcija žena je bila nevjerojatno pozitivna! Još dok sam bila u procesu traženja modela na Instagramu, žene su mi pisale poruke ohrabrenja i komentirale da je divno to što radim. Neke su se ohrabrile, pa su i same sudjelovale i postale dio projekta. Do neba im hvala na tome što smo uspjele napraviti! Dobivam komentare da je iskreno, prirodno i jako inspirativno.  Veliku srećicu osjećam kad netko tako govori o mom radu. Nema ljepše – žene za žene!”, ispričala je Đurđina. 

Dvadesetosmogodišnja Đurđina živi u malom mjestu Kovinu, koji se nalazi 50 kilometara od Beograda. Fotografijom se bavi tek nekoliko godina, no posljednjih godinu dana je sve ozbiljnija i posvećenija ovoj umjetnosti. Kaže kako se u  fotografiju zaljubila zbog oca koji je veliki ljubitelj fotografije i fotografske opreme, a od njega je mnogo i naučila. I dalje je u procesu učenja, a svaki slobodan trenutak posvećuje fotografiranju. Najviše voli prirodu, jer smatra da je priroda sama po sebi najveći umjetnik. Uživa u digitalnoj crno- bijeloj fotografiji, pa je i foto projekt ‘Pedeset’ u crno-bijeloj tehnici. 

Serija fotografija prikazuje lica i tijela stvarnih žena koje su stale pred Đurđinin objektiv i izložile dijelove od kojih svaki ima neku svoju emotivnu priču. Proces ljubavi prema svom tijelu je dugotrajan proces prihvaćanja samog sebe i svog odraza u ogledalu. Zbog društvenih predrasuda i kriterija ljepota koji su postavljeni pred djevojčice od najranije dobi, mnoge misle kako nisu dovoljno dobre, a u odrasloj dobi se suočavaju s velikim manjkom samopouzdanja koji utječe na privatan i profesionalan život. U ovom foto projektu, ujedinile su se snage žena koje svojim primjerom žele pokazati sva lica ženske ljepote, kao i faze kroz koje prolaze.

“Projektom sam željela pokazati da su naša tijela lijepa, te na lijep način prikazati ono što nam smeta. Ljepota je u očima promatrača, time se uvijek vodim. Cilj mi je ohrabriti žene da vole sebe, da se ne srame, da nisu same u borbi sa samopouzdanjem i mijenjanju svog tijela”, poručila je fotografkinja. 

Serija fotografija “Pedeset” čiju ilustraciju potpisuje umjetnica Kristina Rajić biti će prikazana na Instagram profilu @ph.djiz te Facebook stranici ph.djiz. Svaki dan možete svratiti do profila, pogledati novu fotografiju koju je Đurđina objavila i naravno, komentirati, podijeliti i podržati sve žene koje su dio ovog inspirativnog projekta. Uskoro je u planu i izložba. 

“U planu mi je izlaganje fotografija, ove ili sljedeće godine. Pandemija virusa nas je sve usporila, izložbe i kulturna događanja su odgođena, tako da je vjerojatnije da će to biti sljedeće godine. Zaista želim da ih vidi što više žena i da širim pravu priču”, rekla je Đurđina Kovačević. 

  

  

  

  

Foto: © Đurđina Kovačević

Ilustracija: © Kristina Rajić