MEDITERANAC ULAZI U ZAVRŠNI VIKEND: UŽIVAJTE U GLAZBENIM & GASTRONOMSKIM POSLASTICAMA

Ritam Mediterana je peti dan manifestacije obilježio ljetnim melodijama i simpatičnom i ugodnom atmosferom koju su stvorili mnogobrojni posjetitelji. Centar Mediterana, Strossmayerov trg u Zagrebu sljubio se s građanima i turistima koji su prepoznali Mediteranac kao „place to be“, a danas ulazi u završni vikend.

Četvrtak na Mediterancu obilježen je ljetnim melodijama domaćih izvođača, zabavnim i edukativnim radionicama, odličnom libanonskom, hrvatskom i španjolskom hranom, hladnim napicima, koncertom grupe Canto Castellano koja nas je odvela na put u španjolsku, te prikazivanjem izraelskog dokumentarnog filma „Mossad“.

Mnogi su se okušali u trbušnom plesu sa sabljama, a radionicu je vodila plesna skupina Varuna. Druga radionica bila je pod vodstvom Eve Požar, a pridružili su joj se djeca i odrasli i veselo učili tehnike upravljanjas hula hupom. Canto Castellano s Ivom Matijević na vokalu i Filipom Pavićem na gitari mnogobrojne posjetitelje melodično su odveli u Španjolsku, i za taj put dobili mnoge ovacije. Nakon koncerta posjetitelji su mogli uživati u DJ setu koji je vodio DJ Mediterraneo, koji je napravio pravu „domaćicu“ i poveo sve prisutne na ples.

S početkom u 23 sata, posjetitelji su u ugodnom ambijentu uživali u projekciji izraelskog dokumentarnog filma „Mossad“. Raznolik program petog dana Mediteranca možemo opravdano nazvati „Mediteranskim mixom“. Mediteranac danas ulazi u završni vikend, a preostala dva dana pripremili smo bogat program.

Danas 10.07. od 16 sati za glazbu je zaslužan DJ Mediterraneo, a s početkom u 19 sati, s njim će na pozornicu stati i Dejan Kljun. Glazbeni program najavili su kao Exotic Electronic World Music Mediteranskog okruženja uz moćne beat electro ritmove.

S početkom u 17 sati, posjetitelji će imati priliku probati marokanske gastronomske specijalitete na Mediterancu. Cous Cous, marokanski slatkiši i čaj od mente biti će potpuno besplatni za posjetitelje. Dječja radionica koju vodi akademski slikar i kipar, Dejan Kljun počinje u 18 sati, a zbog velike zainteresiranosti odlučili smo ponoviti radionicu izrade maski.

„Jako bitna poveznica s Mediteranom je venecijanski karneval i način na koji oni izrađuju svoje maske, a to je da je svaka maska koji oni izrađuju orginalna za onoga tko masku naručuje. Orginalna maska koju radimo moći će nositi samo osoba kojoj izrađujemo jer će savršeno pasati na njeno lice.“ – Dejan Kljun

S početkom u 23 sata, posjetitelji će moći uživati u Mediteranac ljetnom kinu uz projekciju španjolskog filma, komedije „Sedam biljarskih stolova“. Posljednji dan Mediteranca 11.07. pripremite se za  poslastice, što glazbene, što gastronomske. Ugostitelji festivala svakodnevno s ljubavlju pripremaju raznoliku hranu, pa tako u tri kućice možete degustirati i tri kuhinje – libanonsku, hrvatsku i španjolsku. Uz finu hranu, čekaju vas i posebni kokteli i ostale napitci koje možete pronaći na kućicama.

Radionica španjolskog jezika pod vodstvom Instituto de Espanol, škole za učenje španjolskog jezika počinje u 13 sati, a na radionici će svi moći naučiti osnovne pojmove, boje, brojeve i slično. Ovim putem Vas pozivamo da dođete na radionicu i zaljubite se u španjolski jezik. J Mediterraneo puštati će glazbu od 16 do 21 sat, a kao svakog dana, očekuje vas odlična selekcija glazbe koja savršeno paše u vruće ljetne dane.

Na radionici koju vodi akademski slikar i kipar, Dejan Kljun prikazati će se jedna od drevnih tehnika slikanja na vodi – Mramorizacija (Marbling), a tehnika koja je iz nje proizašla zove se Suminagashi, orginalno iz Japana.

Mramorizacija je tehnika koja je nastala krajem srednjeg vijeka u Turskoj, predstavlja vrlo karakterističnu slikarsku tehniku u kojoj su prepoznatljivi šareni uzorci koji su se kasnije proširili Europom, a korišteni su kao uzorak za izradu dokumenata.

U 21 sat pozornicu će zauzeti glazbena skupina „Techno Vikings“, a očekuje nas dvosatni neprestani plesnjak. Techno Vikingsi, peteročlani band koji na saksofonima i jednom bubnju svira elektroničku glazbu na akustičnim instrumentima na ulicama i trgovima Trsta, Ljubljane, Poreča, Pule, Rijeke, Zagreba, te mnogih ostalih gradova dolaze na Mediteranac!

Jedinstveni, Techno Vikingsi na uličnim svirkama, festivalima, eventima i u barovima sviraju hitove elektronske glazbe od 90-ih do danas, u potpuno drugom štihu! Zadnji film koji će se emitirati na Mediterancu je španjolski film krimi drama „Ledena tišina“.