ZNATE LI KAKO SU NASTALI EMOTIKONI?

Emotikoni su sve više zavladali našim virtualnim životom, a koristimo ih za naglašavanje neke emocije. Postavljaju se nakon posljednjeg interpunkcijskog znaka u rečenici, a obično se čitaju u stranu i u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Među najpoznatijima su osmijeh :-), namigavanje ;-), emotikon koji izražava iznenađenje : -o, sarkazam : – [ ili tugu :-(. Emotikoni se koriste i za pokazivanje ljubavi i slanje poljubaca :-*

SIMBOL NASMIJANOG LICA NASTAO 80-TIH GODINA

Izum prvog slikovnog znaka pripisuje se Scottu Fahlmanu sa Sveučilišta Carnegie Mellon (SAD), koji je prvi koristio jedan od tih simbola. 19. rujna 1982., prije više od tri desetljeća predstavio je simbol nasmijanog lica. Kao što sam objašnjava na svojoj web stranici, ideja se pojavila kao odgovor na probleme s interpretacijom poruka koje su razmjenjivane na elektroničkim pločama ili panelima koje su učitelji i učenici koristili za raspravu o određenim temama na mreži.

„Mislili smo da bi bilo dobro objasniti koje poruke ne treba shvaćati ozbiljno; na kraju krajeva, kada koristimo internetsku komunikaciju koja se temelji na tekstu, nemamo dodatne podatke pružene govorom tijela ili tonom glasa, što u razgovoru obavještava o namjeri ili tonu poruke “, rekao je Fahlman.

Još 80-tih dosjetio se kako bi niz znakova na tipkovnici moglo biti elegantno rješenje koje bi sva tadašnja računala mogla podržati. Apple je slikovne znakove počeo upotrebljavati na svojim telefonima 2011. godin, a danas, u 2020. godini njihova upotreba je i više nego korisna. Čini se kako više ne možemo komunicirati bez da pisana razmišljanja završimo emotikonima.

SVJETSKI DAN EMOTIKONA

Od 2014. godine, svakog 17. srpnja obilježava se Svjetski dan emotikona, a za emotikone možemo reći kako su jezik digitalnog doba koji zamjenjuje gotovo svaku misao.  Sigurno imate svoj omiljeni, podijelite ga danas s prijatejima i proslavite ovaj simpatičan dan. 🙂

 

 

Foto: © Unsplash