UKUS RADOSTI – FOOD BLOG KOJI PROMOVIRA UŽIVANJE U DOMAĆOJ HRANI

ukus radosti

Za hranu nas vežu najljepše uspomene i emocije koje podsjećaju na međuljudsku bliskost koja se stvara za obiteljskim stolom. Kroz hranu putujemo, upoznajemo svijet, družimo se i obilježavamo najvažnije trenutke. Gastronomija je isprepletena s kulturom koja igra važnu ulogu u našem životu, a mirisi i okusi domaće pripremljene hrane uvijek nas vraćaju u djetinjstvo.

Već neko vrijeme pratimo zanimljiv food blog na Instagramu koji promovira domaću kuhinju s puno ljubavi.  Iza Instagram profila ‘Ukus radosti’ krije se vesela djevojka Goca ili kako sama za sebe kaže: po vokaciji turistička tehničarka, po osjećaju kuharica, po hobiju copywriterica i avanturistkinja u srcu. U nedavnom razgovoru na relaciji Zagreb-Beograd, podijelila je s nama neke detalje o sebi, inspiraciju za nastanak profila ‘Ukus radosti’ i naravno fine recepte. 

“Odrasla sam na selu, dolazim iz jedne obične, skromne obitelji. Oduvijek sam bila radoznala, voljela sam istraživati i učiti nove stvari. Ljubav prema kuhanju usađena je još od djetinjstva. Uživala sam pomagati mami u kuhinji i vrtu. Svaka šetnja do vrta završila bi s grickanjem svježe ubrane paprike, a u kući bi se uvijek osjetio miris kruha u peći i krompira sa kaputom.

Ta sjećanja me prate i rado im se vraćam. Tako je i nastala stranica ‘Ukus radosti’. Dobra hrana uvijek okupi obitelj za stolom. Okusi i mirisi hrane oživljavaju sjećanja, stvaraju nove uspomene i bude snažne emocije. Samo miris svježe ispečenog kruha i ja sam već otputovala u djetinjstvo”, ispričala je Goca. 

Naša prva sjećanja i povezanost s hranom nastaju u najranijem djetinjstvu. Sigurno se svi dobro sjećamo što nismo voljeli pojesti, kao i onih ukusnih jela čiji nas miris odmah vraća u prošlost. Na tim uspomenama i hrani pripremljenoj s punom ljubavi, Goca je odlučila ispisati svoje gastronomsko putovanje na Instagramu.

“Još jedan od razloga za ‘Ukus radosti’ je da sebe izazovem na više pripremanja domaće hrane i da potaknem druge da kuhaju kod kuće. Volim jednostavne recepte koji evociraju život na selu. Zato je moja inspiracija vikend na selu, ručak kod bake, mame ili svekrve. Posjeta prijateljima i slatke priče uz kavu. Naravno, moja radoznalost me pokreće da istražujem nove okuse, a inspiraciju za nove recepte najčešće nalazim na Pinterestu”, rekla je food blogerica.

Ono što se u današnje vrijeme izuzetno cijeni je posvećenost domaćoj kuhinji i pripremanju hrane u vlastitom domu. Ubrzani život promijenio je način na koji doživljavamo obroke, no neki ljudi još uvijek vjeruju kako su domaći obroci – najbolji i najljepši doživljaji. Među njima je i Goca.

Važno je da kuhamo kod kuće. Brza hrana nije dobra za nas, a nije niti uživanje. Domaća hrana je uživanje. Volim znati što je na mom tanjuru i kako sam to pripremala. Bitno mi je da koristim kvalitetna ulja i začine. Smatram da ta praksa već dovoljno doprinosi mom zdravlju, te da je bitno da jedni druge podsjećamo upravo na to kako su živjeli naši stari. Nekada je potrebno samo biti jednostavan. A jednostavno nikako ne znači da nije kvalitetno i ukusno”, zaključila je Goca. 

Na Instagram i Facebook profilu ‘Ukus radosti’ mogu se pronaći različiti recepti od prijedloga za doručak, do glavnih jela i deserata. S našim čitateljima podijelila je dva jednostavna i ukusna recepta koji se baziraju na orasima, a u njihovim okusima ćete sigurno uživati.

DOMAĆI PUDING S ORASIMA I PLAZMOM

SASTOJCI:

100 g plazma keksi (mljeveni)

1 šalica mlijeka

4 žlice gustina

3 žlice šećera 

1 banana 

Vanilin ekstrakt 

2 šake oraha 

5 žličica kokosovog ulja 

Priprema: Gustin i šećer pomiješate s malo mlijeka, da se razbiju grudice.  Šalicu mlijeka stavite da provrije, smanjite temperaturu pa lagano dodajete smjesu s gustinom. Miješate dok se ne zgusne (ako stavite više mlijeka, stavite i više gustina). Sklonite s ringa, dodate ekstrakt vanilije i žličicu kokosovog ulja. U blender stavite bananu i vrući domaći puding, 2 šake oraha i sve lijepo sjedinite. U mljevenu plazmu dodate kokosovo ulje i promiješajte. Redajte u čašu ili šalicu, kojim god redom želite. 

RUSKAVČIĆI

SASTOJCI:

5 žlica masti 

žlica šećera 

3 žumanjka  

pola šalice vode 

pola praška za pecivo 

brašno (količina po potrebi)

3 bjelanjka

mljeveni orasi 

PripremaNajbitnije je da prvo dobro pomiješate mast i šećer. Mast ne topite, već u čvrstom stanju mutite mast sa šećerom – žlicom ili vilicom. Kad se šećer fino umiješa u mast, dodate žumanjke, vodu i prašak za pecivo. Brašno dodajete po potrebi dok ne umijesite meko tijesto Odvajate male kuglice, uvaljate u bjelanjke pa u orahe (možete po želji badem, lješnjaksuho voće).  Stavite u pećnicu na 180° C dok ne porumene. Kratko ohladite, pa navalite. Dobar tek!

Ukus radosti možete pratiti na Instagram i Facebook stranici: @ukusradosti

 

 

 

Foto: © Ukus radosti