URBANO VRTLARENJE ZA POČETNIKE

Vrtlarenje, odnosno uzgoj vlastite hrane totalno je IN, a što je još bolje, za to vam ne treba mnogo prostora. Urbani vrtlari iskoristit će svaki prostor kojeg imaju na raspolaganju kako bi zasadili neku biljčicu dobru za prehranu. Prozorske daske, balkoni, terase i krovovi tako postaju novi vrtovi.

ZAŠTO URBANO VRTLARSTVO?

1) Uštedjet ćete na kupnji
2) Smanjit ćete ambalažu u koju je hrana obično pakirana
3) Iskoristit ćete ambalažu koju već imate tako što ćete u nju zasaditi biljke
4) Osjetit ćete radost uzgoja vlastite hrane, što je nemjerljivo
5) Kompostirat ćete kako biste napravili gnojivo
6) Naučit ćete mnogo o biljkama i uvjetima koje vaš stan nudi

KAKO ZAPOČETI S VRTLARNJEM?

Biljke vole sunce, stoga za vrtlarenje birajte sunčanu stranu. No, opet nije dobro ni da se predugo ‘prže’ na suncu pa je najbolji dio u stanu koji ima sunca, ali ne cijeli dan. Pripazite da vam novi vrt bude lako dostupan kako biste ga bez problema zalijevali i obilazili.

Ne zaboravite ni na izvore topline kao što su radijatori, štednjak, pećnica ili svjetiljke koji mogu dovesti do pretjeranog isušivanja tla i biljaka, ali i prevelike oscilacije u temperaturama. Ventilacija je bitna pa malo odškrinut prozor može biti odličan za vaš biljke.

Najbolje je započeti sa začinskim biljem kao što su bosiljak, vlasac, metvica i ružmarin. I zelena salata je odlična za početnike, a ono što mnogi ne znaju jest činjenica da se salata može uzgojiti iz korijena stare glavice. Dakle, ako imate salatu s korijenom, odrežite korijen i ostavite centimetar zelenog dijela te zasadite u zemlju, redovito zalijevajte i bit ćete svjedoci čuda – nove glavice salate!

Isto vrijedi i za crveni luk, dok bijeli možete uzgojiti iz starog češnja koji je počeo klijati. Svakako ne zaboravite ni na uzgoj klica koje mnogi nazivaju superhranom. Za njih je potrebno veoma malo prostora, a uz redovito špricanje svježom vodom imat ćete super zdrave namirnice!

 

Foto: © Pexels