ZAŠTO JESEN IZGLEDA DRUGAČIJE U EUROPI NEGO U DRUGIM DIJELOVIMA SVIJETA?

Jesen je prijelazna sezona između ljeta i zime, a ono što najviše primjećujemo je promjena boje lišća. Datum početka jeseni varira u skladu s klimom, tradicijom i kulturom, ali kada je jesen na sjevernoj, u proljetnoj je na južnoj, i obrnuto. Na sjevernoj hemisferi jesen traje od jesenjeg ekvinocija (22. ili 23. rujna) do zimskog solsticija (21. ili 22. prosinca). U južnoj hemisferi jesen se razvija od ožujka do lipnja.

Paleta toplih boja koja se izmjenjuje tijekom jeseni, razlikuje se ovisno o kontinentu i dijelovima zemlje. Boje jeseni u Sjevernoj Americi i istočnoj Aziji obično su obilježene praskom duboke crvene boje. U Europi dominiraju žuti, dok su jaki crvenkasti tonovi rijetkost.

Zašto je to tako? Znanstvenici tvrde da je razlika u koloritima vjerojatno povezano s evolucijom listopadnih stabala u posljednjih 35 milijuna godina. Planinski lanci koji sežu od sjevera do juga dominiraju u Sjevernoj Americi i istočnoj Aziji.

Kako su se ledeno doba i topli periodi izmjenjivali tijekom posljednjih 35 milijuna godina, drveće se mijenjalo na sjever i jug duž doline i grebena kako bi pronašlo ekološke uvjete koji im odgovaraju. Jednako su činili i njihovi stanovnici – insekti. To je vjerojatno rezultiralo evolucijom koja je dovela do promjene zaštitnih crvenih pigmenata nazvanih antocijanini.

U Europi planinski lanci imaju orijentaciju istok-zapad (na primjer, u Alpama). Ti visoki vrhovi držali su drveće i insekte u svojevrsnoj karanteni. Ako im je bilo previše hladno, jednostavno su umrli. Pritisak za razvijanjem antocijana jednostavno nije bio tako jak, tako da se malo vrsta razvilo u crvenkastim  tonovima.

Na Sjevernom i Južnom polu je situacija malo drugačija. Na Južnom polu, gdje sunce nije izlazilo u posljednjih šest mjeseci, sunce će se konačno pojaviti preko horizonta, a na nebu će ostati sljedećih šest mjeseci.

Slično tome, Sjeverni pol prelazit će od sunčeve svjetlosti 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, do toga da sljedećih šest mjeseci bude u mraku. Kad u ožujku stigne proljetna ravnodnevica,  Južni pol će ponovno biti u tami, a Sjeverni pol će ugledati sunce prvi put od jesenske ravnodnevice. Gdje god da se nalazili, uživajte u prirodi i njenim jesenjim bojama.

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

PRIPREMITE OSJETILA ZA UKUSNU & MIRISNU JESEN

ZAŠTO U AVIONU OSJEĆAMO PRITISAK U UŠIMA?

SOLOGAMIJA – TREND KOJI SE PROŠIRIO DILJEM SVIJETA