3 NAJBOLJA PROIZVODA ZA ČIŠĆI DOM NA EKOLOŠKI NAČIN

Sve više ljudi, posebno oni koji imaju djecu i kućne ljubimce, paze na sastojke koji se nalaze u sredstvima za čišćenje kućanstva. Većina kupovnih mogu biti opasna i izazvati alergijske reakcije, stoga ne čudi da se mnogi odlučuju za avanturu zvanu ‘ekološko čišćenje doma’. Da, ovo je prava avantura, ali kada vas jednom preuzme sasvim sigurno ćete je prakticirati zauvijek jer tko ne želi dom koji nije opasan za djecu i životinje, a k tome i znatno smanjuje onečišćenje okoliša?

OCAT JE KRALJ ČIŠĆENJA

Alkoholni ocat se miješa s vodom u omjeru 1:5 (ocat:voda) i ovom mješavinom možete prati doslovno sve (kupaonica, kuhinja, prozori) osim drva i mramora (jer će izgubiti boju). Ako želite zamaskirati miris octa, dodajte malo soka limuna ili par kapi omiljenog eteričnog ulja, ali dobra vijest je da miris octa vrlo brzo nestane. Ako imate naslage kamenca možete koristiti čisti ocat ili pomiješan s vodom u omjeru 1:1, a trik je u tome da ga ostavite djelovati nekoliko sati. Nakon toga vidjet ćete kako doslovno otpadaju komadi kamenca.

SODA BIKARBONA ZA MASNOĆU

Kada imate masne površine kao što su peći, pećnice, nape i slično trebat će vam jače sredstvo, a to je svakako soda bikarbona, ali opet uz pomoć svemoćnog octa. Morate napraviti pastu u omjeru 1:1 i potom je nanijeti na masnu površinu. Kratko vrijeme ostavite da djeluje, a potom krenite u ribanje. Pećnicu je dobro i malo zagrijati kako bi sredstvo bolje djelovalo, a pomične dijelove možete namočiti u mješavini vode i octa dok vi perete ostatak pećnice.

I LIMUN JE SNAŽAN

Osim što limun svi vole zbog ugodnog mirisa, također je dobar za čišćenje. Kod slabijih zaprljanja možete koricom namazati površinu, a potom isprati vodom, dok se limun pokazao najboljim za čišćenje mikrovalne. Sok limuna pomiješajte s vodom, stavite oko 5 minuta na najjače, a potom isperite cijelu unutrašnjost mikrovalne.