JESEN I POEZIJA SE VOLE: JESTE LI ČITALI ‘MASARYKOVU’?

Mirelu Priselac Remi znamo kao vokalisticu hip hop benda Elemental, ali i britkim komentarima tijekom javnih nastupa. Zapravo je profesorica engleskog i španjolskog jezika i književnosti te se bavi pisanjem tekstova i skladanjem te prevođenjem. Aktivistica je za prava žena, ali i svih manjina te svih koji se osjećaju drugačijima. Želja joj je napisati roman, a nedavno je izdala prvi zbirku pjesama ‘Masarykova’ koja je predstavljena hrvatskoj publici. Ono što odmah zapne za oko jest nazive zbirke za koji Remi kaže da kultna Masarykova ulica u Zagrebu ima izdržljiv duh jednako kao i ona sama.

Naime, otkad je ulica dobila ime, svaka vlast ga je željela promijeniti, ali to nije uspjelo nikome. U zbirci su pjesme koje su nastajale tijekom zadnje godine i pol, a autorica ističe kako je imala potrebu napisati nešto što nema glazbenu podlogu već se čita u tišini i samoći.

Pisala ih je u samoći tijekom posjeta raznim gradovima, kafićima i sličnim mjestima. Ističe kako se izražavala na samo svoj način, ne robujući normama. Pjesme u zbirci podijeljene su u pet cjelina, što je zamišljeno kao pet odvojaka Masarykove ulice, na kojima čitatelj može odahnuti i odmoriti se tijekom šetnje kroz cijelu ulicu.

Knjiga ima tvrdi uvez i 120 stranica, izišla je u izdanju V.B.Z., a poznati pjevač Darko Rundek posebno lijepo izrazio se o ovoj zbirci: ‘ Ova je zbirka pjesama iskrenje u trenjima između unutarnjih i vanjskih skučenosti, opsesivnosti, banalnosti, uskogrudnosti i – doživljaja čudesnosti postojanja. ‘Masarykova’ se preporučuje djevojkama i ženama koje su ‘sanjale da su sretne’ i trebaju podršku da se ‘bore za san’. I njihovim muškim suborcima.’

I za kraj, što je bolje nego završiti tekst s nekoliko Reminih stihova:

‘…A sve igra protiv nas, ljube moj
Drhtim, a ljeto je
Hoće li nas naći smrznute
Na ovom krovu odakle ih gledamo…’