CIMET KAO LIJEK: 10 VAŽNIH PREDNOSTI KRALJA ZAČINA

Cimet je neizostavan začin mnogim kolačima, keksima i zimskim napicima. To je miris prosinca, blagdana i dugih zimskih dana. Od kuhanog vina do glavnih jela, ovaj kralj začina se lako uklapa u svaki recept. Ljekoviti i mirisni cimet dobiva se iz drveća vrste verum ili zeylanicum. Okus je sladak, drvenast i začinjen. Potrebne su tople klime kako bi stablo cimeta moglo rasti, a porijeklo mu je iz Šri Lanke, drevnog Cejlona.

Ime dolazi od talijanske riječi cannelle, a ljekovita svojstva sadrži samo pravi, cejlonski cimet. Zemlje proizvođača cimeta danas su Šri Lanka, Indonezija, Kina, Indija, Madagaskar, Sejšeli, Mauricijus, Burma, Malezija i Brazil. Osim što se koristi u gastronomiji, ovaj začin već tisućama godina pomaže u liječenju raznih zdravstvenih tegoba.

cimet

Jedna od najvećih prednosti cimeta je njegova primjena kod bolesnika s dijabetesom tipa 2. Konzumiranje cimeta, osobito prije i nakon obroka, pomaže u smanjenju razine glukoze u krvi, zahvaljujući spoju B1 cinnamtanninu. Istraživanja su pokazala da ovaj spoj stimulira receptore inzulina i inhibira enzim koji ih inaktivira, čime se povećava sposobnost stanica da koristi glukozu.

Prednosti cimeta također su pogodne za probavni sustav. Neke od njegovih komponenti, kao što su dijetalna vlakna, željezo i kalcij, prianjaju na žučne soli i pomažu ih eliminirati iz tijela. Ove žučne soli mogu biti štetne za debelo crijevo ako nisu pravilno uklonjene.

cimet

Cimet pomaže u reguliranju ritma crijeva, tako da ga je moguće koristiti kao antidijarolu, kao i za liječenje problema s iritabilnim crijevima.

Pomaže da se zaustavi mučnina i povraćanje, stoga je cimet idealan za konzumaciju trudnicama, osobito u prvom tromjesečju trudnoće, gdje mučnine mogu biti vrlo neugodne. Cimet također otvara apetit, smanjuje aerofagiju i kiselost.

cimet

Dobra mjera protiv gripe, prehlade ili bilo kojeg respiratornog stanja je dodavanje nekoliko grama cimeta čaju ili izravno pripremanje napitka od cimeta i svježeg đumbira. U tim stanjima cimet pomaže u smanjenju vrućice, kašlja i podizanju imuniteta. S druge strane, antibakterijska i protuupalna svojstva pomažu da se bakterije brže povuku iz tijela.

Dokazano je da pomaže smanjiti razinu kolesterola i time sprječava srčane probleme i arteriosklerozu. Redovita konzumacija cimeta pomaže stimulirati funkcije mozga, osobito kod starijih osoba. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji konzumiraju cimet bolji u zadacima vezanim za procese pažnje, vizualne memorije i prepoznavanja.

cimet

Cimet također djeluje kao snažan antikoagulant, što znači da sprječava nakupljanje krvnih pločica više nego što bi trebalo na normalnoj razini. Ovo svojstvo čini ga djelotvornim tonikom za žene u razdoblju menstruacije, budući da pogoduje smanjenju boli.

U sastavu cimeta ističe se prisutnost vitamina C, vitamina B1, željeza, kalija, kalcija i fosfora. Iako se konzumira u malim količinama zbog intenzivnog okusa, daje nam važne vitamine i minerale koji su bitni za naše tijelo. O točnim količinama konzumacije, konzultirajte se s vašim liječnikom.

cimet

 

 

Prati nas na ➡ Instagramu & Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

4 BRZA RECEPTA ZA UKUSNE SMOOTHIE ZDJELICE

SPIRULINA- SUPERHRANA BOGATA HRANJIVIM TVARIMA

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBATE POČETI UŽIVATI U ČOKOLADI