ZAŠTO SE MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA OBILJEŽAVA 25. STUDENOG?

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog od 1981. u spomen na ubojstvo sestara Mirabal. Patria, Minerva i María Teresa Mirabal, poznate kao “Las Mariposas“, bile su tri političke aktivistice iz Dominikanske Republike. U nekoliko navrata su mučene i i zatvarane zbog svog aktivizma, iako su uvijek završavale na slobodi. No, 25. studenog 1960., oteli su ih agenti Dominikanske vojne obavještajne službe. Njihova tijela pronađena su u vozilu koje je odbačeno s litice simulirajući nesreću.

Ubojstvo je izazvalo prosvjede u Dominikanskoj Republici, a sestre Mirabal ubrzo su postale latinoamerički simbol borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja. Tijekom prvog latinoameričkog i karipskog feminističkog susreta 1981. godine predloženo je da se 25. studenoga prizna kao dan protiv nasilja nad ženama.  Generalna skupština UN-a 1993. godine odobrila je Deklaraciju o uklanjanju nasilja nad ženama, definirajući pojam nasilja nad ženama i ponavljajući pravo žena na jednakost, sigurnost i dostojanstvo. Konačno, 2000. godine UN je službeno proglasio 25. studeni Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

UN procjenjuje da je oko 35 posto žena širom svijeta u nekom trenutku svog života pretrpjelo fizičko ili seksualno nasilje i da članovi vlastite obitelji svakodnevno ubijaju 137 žena. Žene i djevojke predstavljaju 72 posto globalnih žrtava trgovine ljudima, a adolescentice u dobi između 15 i 19 godina imaju veći rizik od prisilnog seksa. Tijekom karantene zbog pandemije COVID-19, pozivi na telefonske linije za pomoć ženama zbog obiteljskog nasilja znatno su se povećali. Isto tako, manje od 40 posto žena koje trpe nasilje traži pomoć od institucija kao što su policija ili zdravstvene službe, što ukazuje da je još uvijek dug put u iskorjenjivanju nasilja nad ženama i djevojkama. 

 

Foto: © Pexels