NOVI PROGRAM KINA TUŠKANAC: PROMETNA GUŽVA JACQUESA TATIJA, RAFINIRANE MELODRAME DOUGLASA SIRKA I KRATKI UTORAK

Program Tatijevih filmova završava u ponedjeljak djelom Prometna gužva (1971), autorovim posljednjim kino-filmom i zaključnim poglavljem Tatijeva ciklusa o gospodinu Hulotu, kojeg je sam i tumačio. I u ovom ostvarenju autor varira svoj omiljeni motiv – otpor pomalo nespretnog i dobrodušnog „malog” i „običnog” čovjeka modernoj tehnologiji i potrošačkom mentalitetu ne samo tadašnjeg suvremenog društva.

Prvi ovogodišnji Kratki utorak bit će posvećen jednom od najvećih živućih ruskih redatelja – Aleksandru Sokurovu. Kratkometražni opus ovog vjernog nastavljača tradicije umjetničkog stila svog mentora Andreja Tarkovskog izuzetno je bogat i broji više od 20 filmova, a mi ćemo na ovom programu pod nazivom Poezija u slikama Aleksandra Sokurova prikazati četiri naslova te dva na sljedećem u veljači.

U srijedu počinje program koji donosi osam najcjenjenijih melodrama Douglasa Sirka napravljenih za studio Universal. Započinjemo sjajnom Imitacijom života (1959), jednom od komercijalno najuspješnijih holivudskih melodrama 1950-ih koja predstavlja klasično žanrovsko ostvarenje. Film je uspio publiku ponovo privući melodrami, kao i aktualnom učiniti temu međurasnih odnosa, koja je dotad u Hollywoodu bila većinom izbjegavana.

Nastavlja se u četvrtak izvrsnom melodramom Zapisano na vjetru (1956), ovjenčanom Oscarom za najbolju sporednu glumicu (Dorothy Malone). Glumačku postavu čine još Rock Hudson, Lauren Bacall i Robert Stack, a riječ je o maestralno režiranoj melodrami o ljubavnom četverokutu, koji Sirk profilira oslanjajući se na iznimno sugestivnu režiju, raskošni vizualni stil i bravurozno predočene turobne intimne svjetove svojih likova, bogatih, ali nesretnih ljudi.

U petak slijedi impresivna romantična melodrama Veličanstvena opsesija (1954), jedna od najuspjelijih i najznačajnijih holivudskih melodrama 1950-ih. Sjajno režiran, dojmljivo estetiziran, naglašeno atmosferičan i neponovljivo emotivan film i danas plijeni impresivnom fotografijom Russella Mettyja. U vrijeme izlaska film je ostvario izuzetan komercijalni uspjeh, a Rocka Hudsona promovirao u veliku holivudsku zvijezdu koji je sa Sirkom nastavio suradnju na nizu filmova.

Subota donosi Sve što nebo dopušta (1955), jednu od najutjecajnijih i najuspjelijih melodrama u povijesti holivudskog i svjetskog filma. Romantične protagoniste tumače Rock Hudson i Jane Wyman, a film isprva nije naišao na osobito odobravanje dominantno američke kritike. Razlozi su dijelom ležali i u intrigantnom prikazu malograđanštine u američkom društvu sredinom 1950-ih, no film je s vremenom stekao izniman ugled, osobito među mlađim kritičarima i filmašima.

Na programu u nedjelju je romantična ratna drama Doba ljubavi i doba smrti (1958), za glavnu ulogu u kojoj je izvrsni John Gavin osvojio Zlatni globus kao najperspektivniji novi glumac. Riječ je o ekranizaciji istoimenog romana Ericha Marie Remarquea, izvrsno režiranom ostvarenju snažne antiratne poruke, filmu koji je živ, autentičan, gdje kad šokantno brutalan, ali i vrlo emotivan, dojmljivo atmosferičan i odlično glumljen.

 

Više o programu pročitajte na službenoj stranici Kina Tuškanac.