SJEĆANJE NA MUSTAFU NADAREVIĆA: KINO TUŠKANAC PRIKAZUJE OSAM FILMOVA DO KRAJA VELJAČE

mustafa nadarević, kino tuškanac

Od srijede do nedjelje, u suradnji s Hrvatskom kinotekom, Kino Tuškanac prikazat će osam filmova u sjećanje na Mustafu Nadarevića, glumca koji je osim kazalištu i televiziji, dao izniman doprinos hrvatskom i jugoslavenskom filmu. Program otvara  dugometražni kino-filmo Emira Kusturice Otac na službenom putu (1985), nostalgičan, opora drama s mnogo humora, nagrađena u  Cannesu. Glumačku postavu čine Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mustafa Nadarević i Mira Furlan. Uoči projekcije uvodnu riječ održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

Program nastavljau četvrtak filmom Mala pljačka vlaka (1984) koji se smatra prvim postmodernističkim filmom hrvatske kinematografije. Poigravanje populističkim žanrovima konstanta je ranog opusa Dejana Šorka, a u ovom je na meti vestern. Film ima impresivnu glumačku ekipu, osvojio je nagradu publike na pulskom festivalu, a  potvrdio se i u kinima. Iste večeri prikazujemo i Priču iz Hrvatske (1991) Krste Papića, film koji upečatljivo prikazuje političko-osobnu dramu likova, a na pulskom festivalu osvojio je Zlatnu arenu za najbolji film te nagradu publike.

U petak je Gluvi barut (1990), izvrsna ratna drama Bahrudina ‘Bate’ Čengića, u Puli nagrađena Velikom Zlatnom arenom za najbolji film. Riječ je o uspjeloj adaptaciji istoimenog romana Branka Ćopića, za uloge u kojoj su Mustafa Nadarević i Branislav Lečić nagrađeni na festivalu u Moskvi. Slijedi Kod amidže Idriza (2004) Pjera Žalice, drama koja govori o ratu i njegovim posljedicama te izgubljenosti dvoje ljudi koji su u ratu izgubili sina. Formalnog protagonista odlično tumači Senad Bašić, no cjelinom suvereno dominiraju maestralni Mustafa Nadarević i Semka Sokolović Bertok.

Na rasporedu u subotu je Miris dunja (1982) Mirze Idrizovića, romantična ratna drama nagrađena Zlatnom arenom za najbolji scenarij. Posrijedi je suptilna psihološka studija ponašanja u traumatičnim okolnostima rata i okupacije, sa sjajnom interpretacijom Mustafe Nadarevića, čiji je izniman glumački potencijal pulski žiri propustio nagraditi. Iste večeri je i Već viđeno (1987) Gorana Markovića, nagrađen s pet Zlatnih arena u Puli i ostvarenje koje je Britanski filmski institut uvrstio među 100 najuspjelijih europskih filmova strave svih vremena.

Program sjećanja na Mustafu Nadarevića završava u nedjelju Glembajevima (1988) Antuna Vrdoljaka, ekranizacijom romana Miroslava Krleže koja je postala hrvatski filmski klasik. Vrdoljak je upečatljivo našao ravnotežu između krležijanskog sumračnog prikaza psiholoških i društvenih devijacija te gledateljima atraktivne kostimirane drame snažnih emocija. Film je u Puli osvojio Zlatne arene za glavnu mušku ulogu (Mustafa Nadarević), sporednu žensku ulogu (Ena Begović) i kostimografiju.

Program Kinoteka: Sjećanje na Mustafu Nadarevića realiziran je u suradnji s Hrvatskom kinotekom. Ulaz na filmove Mala pljačka vlaka, Priča iz Hrvatske, Glembajevi je besplatan, dok se na ostale filmove u programu ulaz naplaćuje po redovnoj cijeni.  Info 48 34 039 (blagajna kina Tuškanac, otvara se sat prije prve projekcije dana i zatvara nakon početka zadnje projekcije)