KINO TUŠKANAC: NOVI FILMSKI TJEDAN POČINJE S BESPLATNIM PROJEKCIJAMA POVODOM DANA ŽENA

Povodom međunarodnog dana žena u ponedjeljak 08. 03. kino Tuškanac prikazuje dva filma, a ulaz je za žene besplatan. Prvi na programu bit će Moja blistava karijera (1979), djelo kojim je Gillian Armstrong debitirala kao redateljica dugometražnog igranog filma adaptacijom romana australske spisateljice i feministice Miles Franklin. Film je postigao velik uspjeh u domovini, ali i na međunarodnoj sceni, pridruživši se svjetskom uspjehu australske kinematografije 1970-ih i ranih 1980-ih.

Slijede Prijateljice (1978), dugometražni igrani debi redateljice Claudije Weill. Isprva je zamišljen kao 30-minutni film, no Weill je odlučila proširiti dijelom autobiografski temeljenu priču koju je napisala sa scenaristicom Vicki Polon. Film je s uspjehom prikazan na značajnim filmskim festivalima, kritike filma bile su i više nego povoljne, a najveće komplimente filmu i redateljici uputio je Stanley Kubrick.

U utorak se nastavlja s retrospektivom Akija Kaurismäkija te prikazuje Pazi na svoj rubac, Tatjana (1994), romantična komedija i zanimljiva varijacija filma ceste, realiziranu na pomaknut i osebujan način. Iste večeri je i humorna drama Juha (1999), nagrađena na Berlinaleu. Posrijedi je neobičan crno-bijeli nijemi film čiji su dijalozi izvedeni pomoću međunapisa. Riječ je o šarmantnom djelu osebujna humora i efektno profiliranih, pomaknutih likova.

Retrospektiva završava u srijedu humornom egzistencijalnom dramom Le Havre (2011), u Cannesu ovjenčanom nagradom FIPRESCI i Posebnim priznanjem Ekumenskog žirija, ostvarenjem u kojem se osebujni filmaš posvetio temi afričkih imigranata u Francuskoj. Krimi-drama Svjetla u sumraku (2006), ujedno je i posljednji segment autorove tzv. „finske trilogije”, u kojem je, nakon teme nezaposlenosti i beskućništva u prva dva djela, središnja tema osamljenost.

U sklopu programa Distribucija od četvrtka do nedjelje kino Tuškanac prikazuje domaći dokumentarni film Ivane Marinić Kragić Nun of Your Business (2020) o dvije mlade časne sestre koje se upoznaju na katoličkom okupljanju u Zagrebu i zaljubljuju. Razočarane Crkvom, a vođene svojom ljubavlju, donose najtežu odluku svog života – napustiti samostan i započeti novi zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka gdje se nadaju da će ih tradicionalna lokalna zajednica prihvatiti.

Od četvrtka do nedjelje prikazuje se šest čuvenih, tzv. „Ranown“ vesterna Budda Boettichera koje je cijenjeni autor snimio s glumcem Randolphom Scottom. Riječ je o filmovima koji se danas smatraju među (naj)značajnijima u povijesti žanra, a program otvaramo filmom Čovjeka iz Arizone (1957), djelom koje se uklopilo u tadašnje tendencije realističkijeg pristupa žanru, koji se ogledao i u slojevitijem profiliranju antagonista.

Petak donosi Buchanan ponovno jaše (1958), manje ‘psihologičan’, manje posvećen sjenčanju karaktera, osobito tamnijim nijansama, a više usložnjavanju zapleta. Iste večeri je i Kobna odluka u Sundownu (1957), film s protagonistom koji se ne uklapa u obrasce standardnog pozitivca vesterna. Zahtjevnije postavljanje središnjih likova nije bilo uobičajeno u niskobudžetnim izdancima žanra, no Boettichera oskudni proračunski uvjeti nisu obeshrabrili u umjetničkim težnjama.

U subotu stiže Jahač osvetnik (1959), predzadnji film iz Boetticherove serije te jedan od najcjenjenijih, prvi snimljen u cinemascopeu i s vrlo ekspresivnim kolorom. Riječ je i o jednom od najomiljenijih vesterna slavnog Martina Scorsesea. Slijedi Od sada sedmorica (1956), film koji je ostvario uspjeh u kinima i dao novi zamah karijeri Randolpha Scotta, čija je daljnja suradnja s Boetticherom rezultirala time da su obojica postali neupitni klasici žanra vesterna.

Za kraj programa prikazuje se Stanica Komanča (1960). Snimljen u Cinemascopoeu i Eastman koloru, što mu je dalo vizualnu izražajnost kakvu raniji, izrazito niskobudžetni filmovi ciklusa nisu imali, i ovaj film naglasak stavlja na karakterizaciju likova koji su bogato i slojevito profilirani, pri čemu je protagonist, kao i većina likova koje Scott tumači, obilježen osjećajem egzistencijalne praznine i gubitka, naposljetku, na samom kraju filma koji zrcali svoj početak, i beznađem.