fbpx

NEOBIČNE FOBIJE: STRAHOVI OD SVAKODNEVNIH STVARI ZBOG KOJIH PATI SVE VEĆI BROJ LJUDI

Iako se fobija naziva strahom od nečega, fobija i strah zapravo nisu isti. Dok je strah samo nelagoda i tjeskoba zbog nečega, fobija je paralizirajući i nadmoćan strah od točno određene pojave ili situacije. Primjerice, osoba koja se boji paukova, učinit će sve da se ne susretne s paukom i ta fobija će joj diktirati život jer će vrlo često razmišljati isključivo o tome.

U liječničkim bazama postoji oko 400 fobija, a naravno uvijek ima mjesta za nove. Tako su neke fobije stare koliko i čovječanstvo, a neke su novijeg datuma kao primjerice nomofobija – paničan strah da ćemo negdje ostaviti mobitel i propustiti važne poruke i pozive. Koje još neobične fobije postoje?

SOMNIFOBIJA – STRAH OD SPAVANJA

Zasigurno vam dobar i okrepljujući san zvuči kao nagrada, ali nije kod svih tako. Osobe koje pate od somnifobije panično se boje da će izgubiti kontrolu nad svojim tijelom, da neće moći govoriti, da se više neće probuditi ili će imati grozne noćne more. Ako ova fobija potraje dulje javljaju se ozbiljni zdravstveni problemi jer kronični nedostatak sna utječe i na fizičko i na psihičko stanje osobe.

HEROFOBIJA – STRAH OD SREĆE

I dok većina voli osjećaj ugode, onima koji imaju herofobiju ugoda izaziva nelagodnost. Zapravo nije problem u sreći već o mišljenju kako je ‘sve to predobro da bi bilo istinito’, tj. ove osobe su uvjerene da će se dobra situacija brzo pokvariti i to im uzrokuje anksioznost. Herofobi su uvjereni da nakon sreće slijedi nešto užasno loše i zato je tu sreću bolje zaobići ako je ikako moguće.

TETRAFOBIJA – STRAH OD BROJA 4

Najčešća je u zemljama Azije – Kini, Tajvanu, Koreji i Japanu. Radi se o tome da riječ za smrt u ovim jezicima zvuči slično kao riječ za broj četiri i ovaj broj se izbjegava, posebice ako je netko u obitelji bolestan. Ide se toliko daleko da neki neboderi nemaju katove od 40 do 49 već se s 39 ide odmah na 50, a u mornarici ne postoji brod pod brojem četiri.

FRONEMOFOBIJA – STRAH OD RAZMIŠLJANJA

Znamo da je većina ljudi na autopilotima, odnosno ne razmišljaju već automatski i rade i govore. Dakako, ne radi se odmah o fronemofobiji, no činjenica je da postoji ovaj strah. Ove osobe se boje da će razmišljati o stvarima koje im donose nelagodu ili da će im doći ideje koje nisu dobre. Zatrpavaju se poslom kako ne bi razmišljale.

LEUKOFOBIJA – STRAH OD BIJELE BOJE

Obično je povezana s nekim osobnim iskustvom – primjerice ako je osoba doživjela nešto traumatično na snijegu, sve bijele površine kod nje počnu izazivati nelagodu i paničan strah. Neki idu toliko daleko da iz ormara i doma izbace sve što ima iole bijele boje.

 

Foto: © Unsplash