PROJEKT MALI ZAGREB – ZASTANI, POGLEDAJ DOLJE I PRONAĐI MALI GRAD NA 11 LOKACIJA

Novi umjetnički projekt Mali Zagreb serija je minijaturnih instalacija koje će, s prvim danom proljeća, biti postavljene na jedanaest atraktivnih lokacija u gradu Zagrebu. Sićušne kompozicije izgledom podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada te na izloge nekada uobičajenih zagrebačkih prodavaonica i obrta. Autor projekta, umjetnik i redatelj Filip Filković Philatz osmislio je neodoljivu priču o malom gradu koju je realizirao s grupom kreativnih mladih ljudi (Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob) u jedinstven projekt.

 „Ideja za radove bila je reflektirati životni prostor našeg velikog svijeta u minijaturnim proporcijama, kao i isticanje važnosti obraćanja pažnje na male stvari u životu i na detalje koji ga obogaćuju.“ izjavio je autor Filip Filković Philatz.

U realizaciju se uključila i Turistička zajednica grada Zagreba, čija je direktorica, Martina Bienenfeld ovom prilikom izjavila: „Naznake ovog neodoljivog umjetničkog projekta vidjeli smo krajem 2020. godine, kada je na društvenim mrežama objavljena serija fotomanipulacija minijatura koje dočaravaju zagrebačke domove, dućane i kućice. Povezali smo se s kreativnim mladim timom koji stoji iza projekta jer smo željeli tim virtualnim  minijaturama udahnuti život, stoga će, simbolično, s prvim danom proljeća ove šarmantne, ali složene instalacije zaživjeti u stvarnosti. Svojom diskretnom pojavnošću Mali Zagreb stvara uvijek poželjni moment iznenađenja svakom tko ga ugleda, a kao neinvazivni i ambijentalni projekt na otvorenom koji ne potiče velika okupljanja, pravi je primjer pozicioniranja Zagreba kao odgovorne i sigurne destinacije.

mali zagreb

Foto: © Mali Zagreb

POSJETITE SVE LOKACIJE UZ POMOĆ POSEBNE MAPE

Iako se nalaze u samom centru grada, minijaturni radovi Mali Zagreb postavljeni su na neuobičajenim i neočekivanim mjestima – na rubnicima pločnika te u podnožju ograda, zidova i objekata na javnim površinama.

Da bi ih vidjeli i u njima uživali, potrebno je zaustaviti se, spustiti pogled i potražiti ih. Kako bi olakšali potragu, izrađena je i posebna mapa koja obuhvaća sve lokacije, a može ju se preuzeti u Centrima za posjetitelje ili online na web stranicama projekta i TZGZ-a.

Mali Zagreb svojom nenametljivom i elegantnom estetikom upotpunjuje kulturnu ponudu grada, potiče na razmišljanje o gradu i njegovoj povijesti, ali i o trenucima koji tek dolaze. Minijaturne instalacije namijenjene su svim stanovnicima Zagreba i svima onima koji će ga posjetiti od 21. ožujka do 5. rujna 2021. godine.

 

Foto: © Mali Zagreb