FILMOVI BERNARDA BERTOLUCCIJA, LIONELA ROGOSINA I MIRE FURLAN U KINU TUŠKANAC

mira furlan, kino ruškanac

Početkom tjedna završavamo retrospektivu Bernarda Bertoluccija. U ponedjeljak prikazujemo provokativnu dramu Mjesec (1979), u utorak slijedi Prije revolucije (1964), film u kojem je Bertolucci izuzetno vješto predočio narastajući generacijski jaz u talijanskom društvu onog vremena te Sanjari (2003), drama u kojoj je Bertolucci iznova demonstrirao svoj redateljski dar, vješto povezujući tematiziranje ljubavi, seksa, filmske umjetnosti i revolucije.

Srijeda i čevrtak donose dokumentarne filmove Lionela Rogosina, glasovitog prvaka američkog nezavisnog filma 1950-ih i 1960-ih. Program otvara U Boweryju (1956), prvi Rogosinov projekt u kojem se posvetio temi alkoholizma, prateći ljude u siromašnoj četvrti u njemu rodnom New Yorku. Film je premijerno prikazan u Veneciji gdje je postao prvo američko ostvarenje koje je osvojilo nagradu za najbolji dokumentarac.

U srijedu prikazujemo i kompilacijski dokumentarac Dobra vremena, prekrasna vremena (1966), sastavljen od arhivskih snimaka kojima se jukstaponiraju dokumentarni prizori zabava. Film je na sveučilištima navodno vidjelo oko milijun studenata i smatra se da je odigrao veliku ulogu u studentskom i uopće omladinskom suprotstavljanju kultu ratovanja i ratu u Vijetnamu. Na uglednom festivalu dokumentarnog filma u Leipzigu dobio je nagradu Zlatna golubica.

Četvrtak donosi Vrati se, Afriko! (1959), film koji je Rogosin tajno snimio u Južnoafričkoj Republici gdje je upoznao borce protiv rasističkog režima. Sinteza dokumentarnog i igranog odlično je funkcionirala, a film o južnoafričkom crnačkom stanovništvu i groznim uvjetima u kojima ono živi, naišao je na kritičarske panegirike. Na festivalu u Veneciji dobio je nagradu talijanskih kritičara, a magazin Time izabrao ga je za jedan od deset najboljih filmova 1960-ih.

Iste večeri su i Crni korijeni (1970), dokumentarac u kojem se Rogosin posvetio temi rase i rasizma na matičnom američkom tlu, u New Yorku. Koncept fima bio je jednostavan – ljudi sjede u baru i pričaju o svojim vrlo intimnim iskustvima bez ikakve zadrške, povremeno zasviraju i zapjevaju, dok kamera uz njih često snima lica uličnih prolaznika. Rezultat je izvanredan te je riječ možda o najboljem filmu autorova opusa.

U petak, u suradnji s Hrvatskom kinotekom, kreće program u sjećanje na Miru Furlan, istinsku zvijezdu hrvatskog i jugoslavenskog glumišta. Program otvara U raljama života (Rajko Grlić, 1984), ekranizacija romana Dubravke Ugrešić koja se pokazala kao hit među kritikom i publikom. Mira Furlan virtuozno je odglumila Šteficinu ekstrovertnu prijateljicu, a film je u Puli osvojio Zlatne arene za režiju i glazbu. Uoči projekcije, uvodnu riječ održat će filmski arhivist Juraj Kukoč.

Iste večeri je i Lepota poroka (1986), najpopularniji film crnogorskog autora Živka Nikolića. Uloga mlade brđanke koja prelazi put od potpune ograničenosti konzervativnom domaćom tradicijom do radosne erotske i duhovne emancipacije u srazu s predstavnicima strane kulture, jedan je od vrhunaca filmske karijere Mire Furlan i jedan od njezinih najhrabrijih nastupa, za koji je zasluženo u Puli nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu.

U subotu je Turneja (Goran Marković, 2008), vrlo angažiran film koji igra na kartu alegorije provučene kroz komedijske filtere. Naišao je na jako dobar prijem publike i međunarodnih festivala, a najjači adut filma je zvjezdana glumačka ekipa koju čini i legendarna Mira Furlan. Iste večeri je i Kiklop (Antun Vrdoljak, 1982), ekranizacija romana Ranka Marinkovića za sporednu ulogu u kojoj je Mira Furlan u Puli nagrađena Zlatnom arenom, dok je film dobio nagradu publike „Jelen“.

Nedjelja donosi Braću po materi (Zdravko Šotra, 1988), ostvarenje kontroverzne tematike i epske protežnosti na kojem je režiser okupio pregršt velikih jugoslavenskih glumačkih zvijezda, uključujući i Miru Furlan, a slijedi Horvatov izbor (Eduard Galić, 1985), ekranizacija Krležine drame Vučjak. Radi se o prvoj filmskoj ekranizaciji nekog Krležinog djela, a izrazitu popularnost stekla je Mira Furlan erotiziranom ulogom ljubavnice Eve.

Program Distribucija od četvrtka do nedjelje ponovno donosi domaći dokumentarni film Nun of Your Business (2020)  Ivane Marinić Kragić.