DOPRINOS ULIČNOJ UMJETNOSTI NA NAJLJEPŠI MOGUĆI NAČIN: UPOZNAJTE ANTONELLU ŠANTEK I NJEZINU ‘LUTAJUĆU KNJIGU’

antonella šantek, lutajuća knjiga, ulična umjetnost

Humanitarka, kreativka i svestrana umjetnica Antonella Šantek već nekoliko godina ostavlja poruke nade i ljubavi na ulicama grada Zagreba. Njezin projekt ‘Lutajuća knjiga’ je igra riječima i likovnom umjetnošću kroz koju je starim knjigama udahnula novi život.

Možda ste vidjeli stare, požutjele stranice knjiga na fasadama zgrada, stupovima i skrivenim prolazima, ali niste posve sigurni o čemu se radi. Ispisana misao vas je zainteresirala, fotografirali ste je, proslijedili prijateljima i ušli u čaroban svijet jedne posve nove vrste ulične umjetnosti.

Kažemo da je ljepota u oku promatrača, a da bi ju primijetili i osjetili potrebno je dobro gledati oko sebe. Svaki ugao grada nosi svoju priču, a ako malo bolje pogledate, na njegovim fasadama bi vas mogla čekati neka od stranica ‘Lutajuće knjige’ koje će vam nahraniti dušu i uljepšati dan.

lutajuća knjiga, antonella šantek, umjetnost, ulična umjetnost

KREATIVKA VELIKOG SRCA

Umjetnost i kreativno izražavanje je način života mlade umjetnice koja već 10-tak godina stvara različite projekte i sudjeluje na brojnim samostalnim te grupnim izložbama. Tražeći svoj vlastiti umjetnički izričaj koji budi emocije nastala je ‘Lutajuća knjiga’ koja se polako uvukla pod kožu prolaznika grada Zagreba.

lutajuća knjiga, antonella šantek, umjetnost, ulična umjetnost

Projekt je počeo slučajno, a kao izvor inspiracije poslužile su stare i odbačene knjige. Stranice koje više nitko ne čita Antonella je odlučila obnoviti, oslikati i dati im novu namjenu. Svaka stranica sadrži i misao koja će vas sigurno natjerati na razmišljanje i uljepšati vam dan.

lutajuća knjiga, antonella šantek, umjetnost, ulična umjetnost

‘Lutajuća knjiga’ luta ulicama Zagreba već tri godine, a nedavno je svoju kreativnu magiju Antonella predstavila i na izložbi u knjižnici ‘Vladimira Nazora’. Osim što živi umjetnost, ova kreativka iza sebe ima i veliki humanitarni projekt kao jedna od osnivačica  udruge ‘Fajter’.

lutajuća knjiga, antonella šantek, umjetnost, ulična umjetnost

Udrugu je osnovala s bivšim beskućnikom Milom Mrvaljom kojeg je slučajno upoznala, no čini se kako je taj susret bio sudbonosan jer su promijenili živote brojnim ljudima. Naime, udruga pomaže beskućnicima u poboljšanju kvalitete života, vraćanju samopouzdanja, administrativnoj asistenciji oko dobivanja dokumenata i socijalne pomoći te sudjelovanju u prodaji časopisa ‘Ulični Fajteri’.

Antonella Šantek i Mile Mrvalj

Hvale vrijedan projekt možete podržati kroz različite akcije koje održavaju tijekom cijele godine, a Antonellin rad pratite na Instagramu: @lutajuca.knjiga

 

Foto: © Privatna arhiva Antonella Šantek/Inia Herenčić