NOVA ONLINE EDUKACIJA: RADIONICA I IZLOŽBA ‘URBANE VIBRACIJE’ – ZVUKOVI IZ SUSJEDSTVA

Filmaktiv vas poziva na radionicu izrade umjetničkog rada pod mentorstvom njemačkog umjetnika Gabriela Henschea, koja će se održati online, u tri susreta tijekom svibnja.

Radionica je dio Zvučnih okupacija, popratnog programa 7. STIFF-a održanog u studenom 2020. godine koja je prilagođena novonastalim uvjetima epidemiološke situacije.

Centralni fokus radionice je na proučavanju urbanih zvučnih pejzaža, istraživanju ambijenata i  promjena koje se događaju u zvuku svakodnevice. Sudionici radionice savladavati će praktične vještine snimanja zvuka s naglaskom na napredne  tehnike snimanja na terenu. Po istraživanju tehnoloških mogućnosti snimanja, fokus će se prebaciti na razvoj ideja  i koncepata te će sudionici biti u prilici razraditi vlastiti site-specific audio rad koji će dominirati  određenom lokacijom u gradu. Sintetizirajući se s već postojećim vizualnim i auditivnim  senzacijama, ritmom, putanjom, koloritom i dinamikom kretanja – audio intervencije  će kreirati nove  zvučne pejzaže, pokrenuti “žive slike” u prostoru. Radovi će biti izloženi za javnost po završetku  radionice.

Radionica će se održavati na engleskom jeziku i otvorena je za sve zainteresirane za istraživanje  zvuka i snimanja, neovisno o prethodnom iskustvu.  Broj sudionika je ograničen.

DETALJNIJE O RADIONICI

Zvukovi iz susjedstva: radionica audio šetnje Gabriela Henschea

Radionica će se održavati online, a sudionici će imati pristup analognoj opremi i djelovati u svom izvanmrežnom okruženju.

U filmu Alfreda Hitchkocka ‘Prozor u dvorište’ (1954.) glavni protagonist zbog osamljenosti unutar svoja četiri zida postaje voajer i svjedok promatrajući ljude i njihove želje, ponore i banalnosti kroz prozore stambenog bloka na suprotnoj strani njegova prozora. Na temelju naših iskustava lockdowna u radionici istražujemo vlastite četvrti. Prikupljamo, istražujemo i zamišljamo priče vlastitih prostora, na temelju kojih razvijamo audio šetnju koja započinje točno ispred vrata vlastitog doma. Tijekom ove radionice naučit ćemo kako razviti i snimiti binauralni audio hod, koji nam omogućuje stvaranje iskustva uronjenog u audio šetnju u kojoj se stvarnost i fikcija ne mogu jasno razdvojiti.

Radionica će se održati na engleskom jeziku i otvorena je za sve zainteresirane za istraživanje zvuka. Bez obzira dolaze li s puno iskustva ili vrlo malo, nebitno je – važno je koliko su spremni naučiti, proširiti svoje vještine i razviti audio šetnju. Ovisno o želji sudionika, rezultirajuća audio šetnja podijeliti će se sa širom publikom nakon radionice.

Program financira Društvo hrvatskih filmskih redatelja DHFR.

Više o voditelju radionice možete saznati na http://www.gabrielhensche.com,
a detaljnije o terminima radionice na web stranici STIFF Film Festivala.