17. ZAGREBDOX ODRŽAT ĆE SE U LIPNJU U STUDENSTKOM CENTRU I NA LJETNOJ POZORNICI TUŠKANAC

zagrebdox

Ovogodišnje, sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se u Kinu SCTeatru &TD i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Iz svog se uobičajenog termina festival iznimno seli u onaj nadomak ljeta, pa će publika program ZagrebDoxa ove godine moći pratiti od 13. do 20. lipnja.

Osamdesetak dokumentarnih filmskih ostvarenja dugog i kratkog metra gledateljima će predstaviti osebujne i važne priče, aktualna zbivanja i intrigantne teme koje zaokupljaju kako globalnu pozornicu, tako i lokalne sredine. Uz ostvarenja koja karakteriziraju raznovrsni autorski pristupi, kompleksno i slojevito rastvaranje tema i vizualno dojmljivi kadrovi, ovogodišnji program nudi presjek ponajboljih recentnih dokumentarnih filmskih ostvarenja sa svih strana svijeta, a uključit će i nekoliko domaćih klasika.  

BOGATI FILMSKI PROGRAM

 Za glavne festivalske nagrade, Veliki i Mali pečat, natjecat će se filmovi u službenoj konkurenciji: program međunarodne konkurencije uključuje osamnaest naslova, dok program regionalne konkurencije ove godine broji dvadeset ostvarenja iz Hrvatske i susjednih zemalja. Uz publici uvijek zanimljive službene programe Stanje stvariKontroverzni DoxMajstori doxa i Teen Dox, dva nova posebna programa upotpunit će ovogodišnje festivalsko izdanje.

Dojmljiv program Triler Dox predstavit će nekoliko intrigantnih dokumentaraca o uzbudljivim i napetim sudbinama, hrabrim i opasnim misijama i turbulentnim pothvatima na putu prema boljoj, pravednijoj i slobodnijoj budućnosti, a posjetitelji će ih moći gledati na otvorenom – na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Suptilniji program Ljubav donosi četiri naslova povezana zajedničkim tematskim okvirom, od kojih svaki ljubavnim odnosima, partnerstvu i univerzalnoj potrebi za bliskošću i emotivnom toplinom pristupa na različit način, kroz dinamične i raznolike osobne narative.  

Dva su retrospektivna programa – jedan je posvećen domaćim dokumentaristicama i njihovim filmovima snimljenima posljednjih pet desetljeća, a drugi švicarskom kazališnom i filmskom redatelju Milu Rauu, koji je zbog svog eksperimentalnog pristupa u medijima često prozivan kontroverznim. Autorsku večer pak posvećujemo kultnom domaćem redatelju Rajku Grliću, ujedno predsjedniku ovogodišnjeg međunarodnog žirija ZagrebDoxa. I ove godine ZagrebDox Pro, edukativna platforma festivala, putem radionica i predavanja nudi sadržaj namijenjen usavršavanju filmskih profesionalaca, ali i širokoj publici zainteresiranoj za teme iz svijeta suvremenog dokumentarnog filmskog stvaralaštva. 

Novosti o ovogodišnjem ZagrebDoxu mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici festivala: zagrebdox.net. 

ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba Hrvatskog audiovizualnog centra, a ZagrebDox Pro uz potporu programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA. 

 

 

Foto: ZagrebDox © Samir Cerić Kovačević