JEDINSTVEN I SPEKTAKULARAN DOGAĐAJ DRIVE IN KULTURA STIŽE I U PULU

drive in kultura

Ideja da se u doba neizvjesnosti vezane uz epidemiološke mjere nađe atraktivno rješenje kojim će se omogućiti nesmetano odvijanje kulturnih programa prošle se godine za vrijeme lockdowna prvi puta ostvarila kroz projekt Drive in kultura, koji su osmislili Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković, sve poznatiji kao produkcijski duo SABMARINE. Oboje rodom iz Istre, svoje su znanje pekli u metropoli, a sada po prvi puta dolaze u svoj rodni kraj kako bi mu udahnuli jedinstveno iskustvo gledanja filmova.

Veliki parking na koji posjetitelji dolaze u vlastitim automobilima i dva velika kino platna uz maštu nekolicine kreativaca pretvaraju se u jedinstven doživljaj s retro štihom američkih drive in kina pod zvjezdanim nebom, ali nude i mnogo više od gledanja filmova. Drive in kultura totalni je glazbeno-scensko-filmski show koji posjetiteljima uz kvalitetan izbor recentnih filmova nudi i koncertni program uz obilje zabave i neizostavne poklon pakete.

Dvodnevno pulsko izdanje održat će se u petak 28. i subotu 29. svibnja 2021. na parkiralištu Karlo Rojc, a program je podijeljen na onaj za odraslu publiku – prvi dan, te drugi, obiteljski dan s filmovima za djecu u kojima će svakako uživati i njihovi roditelji. Program počinje u 21 sat, a ulazak s automobilima moguć je od 20:20 sati.

NAJBOLJE IZ LOKALNE I EUROPSKE PRODUKCIJE

Filmski program u petak otvara kratkometražni animirani film Odrasti u malo drvo pulske autorice i redateljice Noemi Ribić, priča o pridošlici u maleno mjesto s tek šest stanovnika koji u oskudnoj vegetaciji pokušavaju uzgojiti drveće, a njezin prevelik trud nailazi na neodobravanje susjeda. Suradnja mlade animatorice s pulskim kompozitorom Lukom Šipetićem ovom je filmu donijela i nagradu za najbolju glazbu na Danima hrvatskog filma, a film je ocijenjen i kao najbolji studentski film na Međunarodnom danu animacije 2019. godine.

Odrasti u malo drvo pulske autorice i redateljice Neomi Ribić.

Filmski vrhunac prve večeri svakako je remek-djelo „Još jedna runda“, jednog od najcjenjenijih redatelja današnjice Thomasa Vinterberga. U ovoj danskoj drami s primjesama komedije gledamo nenadmašnog Madsa Mikkelsena kao srednjoškolskog profesora koji s trojicom kolega u bijegu od svakodnevne rutine na vlastitoj koži eksperimentira s teorijom o konstantnoj opijenosti kao uvjetu za kreativniji i uspješniji život. Kamo će ih taj alkoholni poticaj otvaranju uma svijetu koji ih okružuje odvesti u ovom Oscarom ovjenčanom filmu, provjerite na prvom danu Drive in kulture.

Kadar iz Oscarom nagrađenog filma Još jedna runda redatelja Thomasa Vinterberga.

Završne scene filma „Još jedna runda“ savršen su uvod u glazbeni program koji je u petak s punim pravom povjeren dobro znanom kolektivu iskusnih DJ-eva okupljenih pod nazivom Music After Dinner. Strastveni ljubitelji vinila u neprestanom traganju za novim zvukom na najbolji mogući način spajaju klasični house s raw houseom, diskom, funkom, soulom ili jazzom. Njihov je glavni pokretač nadahnuće mjestom i vremenom izvođenja glazbe, pri čemu se u potrazi za kozmičkim zvukom ne boje eksperimentirati, stoga je svaki njihov nastup novo iznenađenje i oduševljenje za publiku.

DRIVE-IN IZDANJE ZA DJECU I OBITELJ

Subota, 29. svibnja rezervirana je za uživanje u filmovima za djecu osnovnoškolske dobi, ali koji svojom kvalitetom oduševljavaju i odraslu publiku. Dobro znana priča o Ježurki i njegovoj kućici, snimljena prema poemi Branka Ćopića, u magičnoj je animaciji autorice Eve Cvijanović, uz naraciju Rade Šerbedžije i glazbu Darka Rundeka oživjela u raskošnom izdanju koje zove na ponovno i ponovno gledanje. Ježeva kuća topla je i univerzalna priča za mlade i stare koja nas podsjeća da uistinu nema mjesta kao što je dom.

Kadar iz filma Ježeva kuća autorice Eve Cvijanović.

Uz ovaj kratkometražni biser hrvatske animacije u subotu je na programu i dugometražni film Neparožderi nastao u češko-slovačko-hrvatskoj koprodukciji u režiji Galine Miklínove. „Neparožderi“ konačno svijetu otkrivaju tko su glavni krivci za nestale čarape u našim ormarima, a u ovom krajnje zabavnom crtiću s hrvatskim glumcima Goranom Navojcem, Ronaldom ŽlaburomŽarkom Potočnjakom i Majom Posavec kao naratorima pratimo avanture mladog neparoždera Huga u potrazi za svojim stricem. Da bi subotnji ugođaj gledanja filmova bio potpun, Udruga Birikina pripremila je pravu poslasticu prepunu maskiranih filmskih junaka i likova koji će zabaviti gledatelje svih dobnih skupina.

Neparožderi – najgledaniji animirani film u povijesti Češke na dječjem drive-in izdanju

I tu zabavi nije kraj – režiju otvorenja potpisuje svestrana kazališna redateljica i glumica Arija Rizvić, pobjednica HTV-ova showa „Zvijezde pjevaju“ koju je publika zavoljela i kroz dramsku seriju Nove TV „Drugo ime ljubavi“, a posjetitelje će kroz program voditi Nika Ivančić, mlada pulska glumica koju je domaća publika imala priliku upoznati kroz film i predstavu “Egzorcizam”, “Tko se boji Virginije Woolf?”, “Cabaret Valeska”, “Operacija Pašareta” i “Barufe” za koju je ostvarila nominaciju za Nagradu Hrvatskog glumišta te Filip Lugarić, donedavni član Dramskog studija INK-a, a trenutno jedan od najperspektivnijih studenata glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Drive in kultura poznata je po tome što uz ulaznice, koje se naplaćuju po automobilu a ne po osobi, svoje posjetitelje osim dobrom zabavom i kvalitetnim programom opskrbljuje i posebnim poklon paketima, koji će spremno dočekati i pulske velike i male posjetitelje. Ne propustite jedinstvenu priliku da se kroz drive informu vratite u neka dobra stara i bezbrižna vremena, obogaćena suvremenim sadržajima koji na najbolji način povezuju umjetnička ostvarenja i vrhunsku zabavu u večerima prepunim pozitivne energije!

Sve informacije o programu i ulaznicama pronađite na: www.driveinkultura.com