INCOGNITO – MINIMALISTIČKI NAKIT KOJI BLOKIRA SOFTVER ZA PREPOZNAVANJE LICA

ewa novak, incognito, jewelry,

Tehnologija je bez ikakve sumnje najveći čovjekov izum, no važno je koristiti ju ispravno kako se ne bi dogodili propusti koji ugrožavaju privatnost ljudi. Sustav za prepoznavanje lica tehnologija je koja može uskladiti ljudsko lice s digitalne slike ili video okvira s bazom podataka lica.

Obično se koristi za provjeru identiteta korisnika putem usluga provjere osobne iskaznice, radi preciznog određivanja i mjerenja crta lica s dane slike.

Sustavi za prepoznavanje lica više nisu nepoznanica ni u drugim životnim područjima, a instaliraju se na javnim mjestima diljem svijeta. Tako u Kini momentalno vidite lice osobe koja je počinila prometni prekršaj putem velikog displaya postavljenih po cijelom gradu.

Da tehnologija svakim danom sve više napreduje i briše granice između javnog i privatnog, a svijet postaje sličiti Big brotheru svjesna je i poljska dizajnerica Ewa Novak koja je osmislila nakit za spriječavanje prepoznavanje lica.

ewa novak, incognito

Projekt Incognito nastao je iz vlastite nelagode zbog globalnog stanja u digitalnom svijetu koji sve više zadire u privatnosti, a testiran je pomoću Facebookova algoritma DeepFace kako bi osigurala njegov uspjeh.

Nakit se nosi poput naočala, dva okrugla komada metala prekrivaju svaki obraz, a izduženi dio se proteže između očiju. Ovaj trik u dizajnu pomaže u skretanju pažnje softvera koji se koristi u sigurnosnim sustavima i javnim kamerama te na mreži putem društvenih mreža.

ewa novak, incognito, jewelry,

Više o njezinom radu možete pogledati na službenoj stranici i Instagramu: @noma_design_studio

 

Foto: © Ewa Novak