OD 16. DO 20.06. DOĐITE NA GIBANJE: NOVO EKSPERIMENTALNO ZVUČNO DOGAĐANJE U ZAGREBU

andro giunio, gibanje

U sklopu međunarodnog projekta Re-Imagine Europe, KONTEJNER priprema novo eksperimentalno zvučno događanje – Gibanja, koje će se održati od 16. do 20. lipnja 2021. u prostorima Zagrebačkog plesnog centra, tunelu Grič i Kulturnom centru Mesnička.

U fokusu Gibanja su prostorno-zvučni radovi i eksperimenti različitih vrsta i formi te raznovrsnih poetika i pristupa zvuku u prostoru. Kroz Gibanja je realizirana i jedna umjetnička rezidencija te pet novih umjetničkih produkcija u području višekanalnog eksperimentalnog zvuka hrvatskih autora i autorica: Andra Giunia, Dore Fodor, Davora Sanvincentija, Alexa Brajkovića i Tonija Meštovića. D

omaćoj publici će se predstaviti i cijenjeni međunarodni gosti: Aho Ssan i Rdeča Raketa & Patrick K.-H. & I.M.Klif. Ulaz na program Gibanja je besplatan, a program se održava u skladu s epidemiološkim preporukama Stožera civilne zaštite RH.

gibanja

PROGRAM SE ODRŽAVA NA NEKOLIKO LOKACIJA

Program započinje u srijedu, 16. lipnja predavanjem inženjera elektroakustike i umjetnika Miodraga Gladovića Gibanja unutar i između formata kojim će predstaviti tehničke i umjetničke aspekte difuzije zvuka u višekanalnim sistemima. U produkcijskom dijelu projekta, Gladović je vodio radionicu i mentorski program u višekanalnom studiju tijekom kojeg su domaći umjetnici kreirali ili spacijalizirali svoje višekanalne kompozicije za Gibanja.

Prve dvije od ukupno četiri kompozicije u nastavku programa praizvode Andro Giunio, glazbenik i dizajner vizualnih komunikacija, i Dora Fodor, glazbenica i novomedijska umjetnica. Večer završava nastupom pariškog eksperimentalnog glazbenika Aho Ssana koji će predstaviti svoje recentno višekanalno djelo The Falling Man. Aho Ssan upisao se na svjetsku glazbenu mapu svojim debitantskim albumom Simulacrum praizvedenim na cijenjenom festivalu Berlin Atonal 2019. godine kada je svojim nastupom osvojio eksperimentalnu glazbenu publiku i zajednicu.

dora fodor

Dora Fodor Mikrosituacije – Odmak za odmor _izvedba Močvara 11.5.2021.

Drugi dan Gibanja, četvrtak 17. lipnja, započinje difuzijom ikoničkih kompozicija iz arhive francuskih partnera INA GRM (Groupe de Recherches Musicales/grupe za glazbena istraživanja) autori/ca: Luc Ferrarija, Beatriz Ferreyre, Berndarda Parmegianija i Jean-Claude

Risseta. Svoje nove elektroničke kompozicije istog dana praizvest će hrvatski umjetnici Davor Sanvincenti i Alex Brajković. Sanvincenti u kompoziciji Ova šuma više ne postoji polazi od terenskih zvučnih snimki koje su nastajale 15 godina, a nastavlja se na prethodnu višekanalnu kompoziciju Otporna Priroda koju je praizveo u 4DSOUND prostorno-zvučnom institutu u Budimpešti u sklopu Izloga suvremenog zvuka 2016. godine. 

Davor Sanvincenti Foto: © Nikola Zelmanovic

Brajkovićev živi elektronički set Cincta karakteriziraju promjenjivi i plesni beatovi, guste ambijentalne teksture te spacijalizacija zvuka koja stvara impresivno uronjeno iskustvo. Večer završava intenzivnim audiovizualnim performansom … and cannot reach the silence u izvedbi austrijskog elektroničkog dua Rdeča Raketa (Maja Osojnik i Matija Schellander) te video umjetnika Patricka K.-H. i I.M. Klifa.

Rdeča Raketa

Treći dan Gibanja, petak 18. lipnja, odvit će se u Kulturnom centru Mesnička i tunelu Grič u kojem multimedijski umjetnik Toni Meštrović, rezident ovogodišnjih Gibanja, predstavlja svoju novu prostorno-zvučnu instalaciju Odzvuk od zvuka. Više o samom Meštovićevom radu i prostorno-zvučnom istraživanju tijekom kojeg je napeo i ozvučio 72-metarsku žicu te uz 14 zvučnika i specifičnu akustiku prostora tunel Grič pretvorio u svojevrsni instrument doznat će se u razgovoru Kulturnom centru Mesnička.

Toni Meštrović Foto: © Žaklina Antonijević

Istom prilikom o svojim će radovima pričati Alex Brajković, Dora Fodor i Davor Sanvincenti. Meštrovićeva instalacija za posjetitelje ostaje otvorena i u subotu i nedjelju, 19. i 20. lipnja, a publika i ekipa Gibanja u petak, 18.6. nakon otvorenja ostaju na završnom druženju u KCM-u.