PREDSTAVLJANJE SLIKOVNICE “STRAŠKA POSTAVLJA TEŠKA PITANJA” U IZDANJU STRAŠNIH ŽENA

STRAŠKA, SLIKOVNICA

Slikovnica Straška postavlja teška pitanja, kojoj tekst potpisuje Želimir Periš, a ilustracije Ivana Štrukelj, donosi priču o Straški, djevojčici uvijek gladnoj znanja koja otvorena uma uči o životu ne bojeći se postavljati pitanja koja i odrasli često zaobilaze. 

Radi se o prvoj slikovnici u izdanju društvenog poduzeća FIERCE WOMEN d.o.o, osnovanog s ciljem promoviranja društvene pravednosti i rodne ravnopravnosti kroz edukativne, zabavne i inspirativne proizvode. Njihov prvi proizvod, inovativna je društvena igra Fierce Women, a sada je tu i slikovnica, izdana na hrvatskom jezku, ali i u prijevodu na engleski, pod nazivom Fiercey Asks Difficult Questions.

PREDSTAVLJANJE SLIKOVNICE ISRED BOOKSE

Više o tome kako je tekao razvoj lika Straške i njezinih avantura, saznajte od autora Želimira Periša i izvršne direktorice društvenog poduzeća Fierce Women Gabrijele Ivanov, na predstavljanju slikovnice koje će se održati u okviru 15. Vox Feminae Festivala, na platou ispred Bookse (Martićeva 14d, Zagreb), u subotu 5.6.2021. u 12 sati.

“Kad odraste, Straška će postati strašna žena, a nadamo se da će joj se i čitateljice koje se susretnu s ovom slikovnicom pridružiti na tom putu”, ističe ekipa društvenog poduzeća Fierce Women te dodaju kako je “slikovnica namijenjena dobi 6+ godina, djevojčicama, ali i dječacima, jer samo zajedno nove generacije mogu graditi pravednije i ravnopravnije društvo”.

Ime glavne protagonistkinje izvučeno je iz sintagme strašna žena, prvobitno naziva rubrike na portalu VoxFeminae.net koja okuplja biografije značajnih žena iz povijesti, a potom i, već spomenute, društvene igre koja je poznatija pod svojim internacionalnim nazivom – Fierce Women. 

“Žargonski, izraz strašan/na predstavlja nekoga tko je sjajan, poseban, izuzetan, a upravo takvima vidimo žene koje su ostvarile izuzetan doprinos društvu, no koje je to društvo povijesno zanemarivalo; kao i novu članicu našeg strašnog tima, Strašku”, pojašnjavaju iz Fierce Women.

Autoru slikovnice, književniku Želimiru Perišu te copywriterici i ilustratorici Ivani Štrukelj ovo nije prvi puta da surađuju sa strašnim ženama, naime, upravo je Želimir razvio pravila društvene igre Fierce Women dok je Ivana jedna od ilustratorica koje su radile na portretima strašnih žena. 

Slikovnica će se od početka lipnja moći nabaviti putem Fierce Women shopa. Za više informacija pratite Fierce Women Facebook i Instagram page te https://fierce-women.net/.