BRESKVA – UKUSNO LJETNO VOĆE KOJE PODIŽE RASPOLOŽENJE

breskva

Breskve su pravo ljetno voće, a pradomovina ovog slatkog ploda je Kina. Kako to obično biva u povijesnim zavrzlamama, u Europu je stigla preko Perzije pa je uskoro postala poznata kao perzijska jabuka, a ponekad i kao perzijska šljiva. U Kini je i danas simbol dugovječnosti i sreće, dok je u našem susjedstvu u Mađarskoj još zovu i voćem koje smiruje jer pomaže kod smanjenja stresa i lošeg raspoloženja 

BRESKVA ČUVA ZDRAVLJE I DOBRU LINIJU

Posebno je bogata vitaminom A, C te B skupina i mineralima kao što su magnezij, kalij i fosfor. Ono što će vas zasigurno iznenaditi jest da ima više kalcija nego mlijeko pa je dobra za zube i kosti. Odlična je za podizanje imuniteta i potrebno je pojesti dvije breskve dnevno kako bi se osjetili njezini blagotvorni učinci.

Idealna je kod upala prostate, mokraćovoda i kolesterola u krvi. Uz sve ovo i snažan je izvor antioksidanasa. Breskvu jedite za zdrave mišiće, probavni sustav i srce. Želite li smršavjeti, nemojte je zaobilaziti zbog njezine slatkoće – u sebi nema masti, ima jako malo kalorija pa je idealna za kure mršavljenja.  

breskva

NEKTARINE I BRESKVE NA ISTOM STABLU 

Nektarine su vrlo slične breskvama, ali imaju genetsku mutaciju zbog koje imaju glatkiju koru i manje su. Smatra se da su nastale u 16. stoljeću, a u svojim spisima znanstvenik Charles Darwin spominje oba ploda na istom stablu, što se danas više ne može susresti.  

BRESKVA NA SVE NAČINE 

Pogodna je za pirjanje, kuhanje, čak i grilanje. Dakako, najviše nutrijenata dobit ćete iz svježih plodova. Stavite je u voćne salate, smoothie ili jednostavno grickajte svježi plod. Kada imate mnogo plodova, idealna je za kuhanje pekmeza i džemova, spravljanje kolača, sladoleda i mnogih drugih slastica. Ako ste gurman predlažemo da je izgrilate (samo nakratko s obje strane) ili svježu poslužite uz kakav pikantan sir. Vjerujte, ovakav obrok razbudit će vam sve osjetne pupoljke!  

 

Foto: © Unsplash