KAKO IZABRATI KVALITETNO KOKOSOVO ULJE?

U posljednjih nekoliko godina, kokosovo ulje je postalo svjetski hit. Njegova kombinacija masnih kiselina  i antiseptičkih tvari daju mu svojstva koja zaslužuju ovu visoku poziciju. Ubraja se u multifunkcionalnu namirnicu koja može zamijeniti desetak različitih proizvoda i postati saveznik vaše svakodnevne njege tijela, kože i kose. Bez obzira na brojne dobrobiti, kokosovo je ulje postalo meta medicinske zajednice, jer smatraju da povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog visokog sadržaja zasićenih masti.

Sve je veći broj znanstvenih dokaza koji pokazuju suprotno, odnosno da masti pronađene u djevičanskom kokosovom ulju imaju važnu ulogu za zdravlje jer su osjetljive na povećanje razine kolesterola i preporučuju se za kardiovaskularno i opće zdravlje. Kako bi znali da u svoje tijelo unosite pravu vrstu kokosovog ulja, morate biti oprezni prilikom kupovine jer nisu sva ulja ista.

BIRAJTE DJEVIČANSKO KOKOSOVO ULJE

Trenutno postoje dvije vrste kokosovog ulja prema metodi ekstrakcije. Prvo ulje je nezdravo, jer se dobiva iz osušene pulpe kokosa postupkom rafiniranja i izbjeljivanja koji rezultira visokom razinom slobodnih masnih kiselina i djelomičnim hidrogeniranjem.

No, postoji i druga metoda koja pruža ono što poznajemo kao djevičansko kokosovo ulje, a to je ništa drugo nego ulje koje se dobiva iz svježe i zrele pulpe kokosovog oraha mehaničkim ili prirodnim putem bez kemijskih procesa.

Kada kupujete kokosovo ulje, tražite isključivo djevičansko u staklenim bocama jer ćete osigurati da njegova hranjiva vrijednost (vitamini i minerali) i njegov sadržaj u biološki aktivnim tvarima budu korisni.

PREDNOSTI UPOTREBE KOKOSOVOG ULJA

Glavna zasićena masnoća u kokosovom ulju je laurinska kiselina i može imati biološki utjecaj na lipide u krvi različite od ostalih masnih kiselina. Iako su zasićene masnoće povezane s povećanim kolesterolom, nedavna istraživanja pokazuju da zasićene masne kiseline srednjeg lanca u djevičanskom kokosu smanjuju ukupni kolesterol i povećavaju dobar kolesterol.

Iako se na Zapadu njegova upotreba u posljednje vrijeme naglo povećala, upotreba kokosovog ulja u različite svrhe nije novost. U nekim se zemljama poput Tajlanda, Filipina i Malezije konzumira kao svakodnevna hrana.

Na otoku Fidžiju koristi se u terapeutske svrhe za sprečavanje alopecije, a na Haitiju i u Indonezije za liječenje opeklina i rana na koži zbog svojih antiseptičkih svojstava. Osim navedenog, kokosovo ulje je odličan izvor energije i pokretač metabolizma pa se preporučuje i kod redukcije u prehrani.

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Pixabay


Pročitaj još:

ZAŠTO JE VAŽNO UVRSTITI GROŽĐE U SVOJU PREHRANU?

SPIRULINA- SUPERHRANA BOGATA HRANJIVIM TVARIMA

SLADOLED OD KOKOSA – PRIPREMITE PRAVU LJETNU POSLASTICU