OD HALJINE DO OSKUDNIH TROKUTIĆA – MALA POVIJEST BIKINIJA

Iako bi se prosječnom promatraču naših plaža moglo učiniti kako su oskudni kupaći kostimi, još rado zvani i bikiniji, prisutni već stoljećima, zapravo u tom smjeru i nismo tako davno evoluirali. Naime, dok su se muškarci mogli stoljećima kupati u poprilično maloj količini odjeće, žene su tek početkom 20. stoljeća izašle iz – kupaćih haljina!

Da, da, najčešće su se kupale u dugačkim haljinama i tajicama jer nisu smjele pokazati ramena ni udove. 1907. je australska plivačica Annette Kellerman na jednoj američkoj plaži prva odjenula jednodijelni kupaći kostim koji je otkrivao i ramena i udove pa je zbog toga izazvala zgražanje i šok te čak i bila uhićena zbog nepristojnosti!

OD SLABE PRODAJE DO SVJETSKOG BOOMA

Prošlo je još mnogo godina dok su žene smjele pokazati pupak – prvi pravi bikini predstavljen je na modnoj reviji u Parizu 5. srpnja 1946. godine te je dobio ime po otočju na kojem su upravo tih dana Amerikanci testirali prvu atomsku bombu. Dizajnirao ga je Francuz Louis Reard, nazvao ga je le Bikini, a modnu reviju na bazenu Piscine Molitor nosila je tadašnja starleta Micheline Bernardini. Bikini je napravljen od svega 40 centimetara materijala, a Reard je izjavio kako će utjecaj njegovog novog dizajna biti eksplozivan poput nuklearne bombe.

Već sljedeće godine bikini se počeo masovno proizvoditi i prodavati, ali sve je išlo poprilično slabo. Ljudi su i dalje bili iznenađeni i šokirani te su negodovali činjenicom da se toliko mnogo tijela vidi kada se odijene jedan bikini. I tako su prolazile godina za godinom, a bikini nije postao popularniji. Srećom, stižu šezdesete godine prošlog stoljeća i brojni tabui padaju, prije svega homoseksualnost, kontracepcija, pobačaj, a zajedno s njima i nepopularnost bikinija.

Žene postaju sve slobodnije kako u izražavanju svojih stavova, tako i u oblačenju pa je bikini prihvaćen gotovo u svim slojevima društva. U povijesti će ostati zapamćena Brigitte Bardot u filmu ‘I Bog stvori ženu’ u kojem popularizira bikini. Tih ludih šezdesetih godina dizajnerica Rudi Gernreich osmislila je monokini, jednodijelni kupaći kostim u kojem donji dio ima dvije trake koje se vežu oko vrata, a grudi ostaju nepokrivene.

Iako ideja nije zaživjela kao kod bikinija, monokini je bio simbol borbe protiv represije društva. Ista dizajnerica u istu svrhu je izbacila i pubikini – bikini koji ima prorez na donjem dijelu kroz koji vire pubične dlake. Bikinije obožavaju svi, a tako je ostalo i do danas, jedino se mijenjaju boje te dodaci poput push-upa i pojačanja žicom.