10 POBJEDNIČKIH FOTOGRAFIJA NAJVEĆEG SVJETSKOG FOTO NATJEČAJA

hartmut schwarzbach, fotografija, cewe photo award

Završen je najveći foto natječaj na svijetu ‘CEWE Photo Award 2021.’ pod motom ‘Naš svijet je lijep’ na kojem su amateri i profesionalni fotografi prijavili više od 600 000 fotografija iz 170 zemalja, što ga još jednom čini najvećim foto natječajem na svijetu. Žiri kojim je predsjedao poznati francuski fotograf Yann Arthus-Bertrand odabrao je pobjednike u deset kategorija. To znači da je sastavljen uži izbor svih prijavljenih fotografija iz kojih su odabrani ukupni ovogodišnji pobjednici. I ove godine ‘CEWE Photo Award 2021. ima humanitarni karakter te donira 0,10 eura za svaku prijavljenu fotografiju SOS Dječje Selo International. Rekordna suma od 60.628,90 eura pripast će obrazovnom projektu na Haitiju.

Pod predsjedanjem Yanna Arthus-Bertranda, Christie Goodwin, Ulla Lohmann, Martin Rak, Kai Pfaffenbach, Petra Horn i dr. Christian Friege glasovali su za uži izbor fotografija ovogodišnjeg CEWE Photo Award-a. Tijekom virtualnog paneuropskog zasjedanja žirija, stručnjaci su odabrali po jednu pobjedničku fotografiju iz deset različitih kategorija. Koja od njih će biti ukupni dobitnik CEWE Photo Award-a 2021., bit će objavljeno na svečanosti u Berlinu 16. rujna 2021. Tada će i CEWE žiri osobno nagraditi 10 pobjednika natječaja.

Nakon otprilike 18 mjeseci pandemije, moto natječaja “Naš svijet je lijep” kao da ima još dublje značenje. dr. Christian Friege, izvršni direktor CEWE-a i član žirija CEWE Photo Award-a je izjavio: “Ove je godine još je važnije podsjećati se na lijepe strane svijeta. Prijavljeno je 606.289 fotografija iz cijelog svijeta koje dokumentiraju raznolikost i ljepotu naše planete. Priče iza mnogih fotografija duboko su nas dirnule”, kaže Friege.

SVIJET JE PREKRASAN – ČAK I U TEŠKIM VREMENIMA 

Ovogodišnji CEWE Photo Award nadahnuo je članove žirija na poseban način. Predsjednik žirija Yann Arthus-Bertrand komentira: “Jako sam sretan i ponosan što sam drugi put predsjednik ovog žirija i ponovno sam fasciniran kvalitetom fotografija. To je uistinu najljepši foto natječaj u kojem sam ikad sudjelovao”, kaže između ostalog fotograf koji je, između ostalog, međunarodno poznat po svojoj ilustriranoj knjizi “Naš svijet odozgo”.

Christie Goodwin, portretna fotografkinja iz Londona i također član žirija, također je počašćena povratkom: “Nevjerojatno je da su se svi ti ljudi, unatoč svemu što se trenutno događa u svijetu, osjećali nadahnuto da pošalju svoje slike.”

FOTOGRAFIJE KOJE PRIČAJU PRIČU

Nije samo tema “ljepota” ta koja osvaja žiri. “Volim slike koje pričaju priču”, kaže fotograf prirode Ulla Lohmann: “Ili čak fotografije koje pokreću pitanja. Volim kad me slika potiče na razmišljanje.” Opet i opet žiri zanima ne samo ocjenjivanje estetike i kompozicije fotografije, već i pronalaženje onoga što je na njoj posebno. “Motivi nisu uvijek bili savršeni – i to je ono što meni pokazuje ljepotu našeg svijeta”, kaže Petra Horn iz SOS Dječjeg Sela International. Posebno ju raduje fotografija djece koja se smiju, Hartmuta Schwarzbacha iz Njemačke, a koja je pobijedila u kategoriji “Ljudi”. Kai Pfaffenbach također je oduševljen slikom: “Na ovoj fotografiji možete vidjeti čistu radost za kojom svi čeznemo mjesecima”, komentira fotoreporter koji je tijekom virtualne sesije bio na putu za Tokio, na Olimpijske igre.

KAD PODACI POSTANU STVARNE FOTOGRAFIJE

Iako članovi žirija na sastanku raspravljaju za virtualnim stolom, svi ispred sebe imaju tiskane fotografije koje su unaprijed dobili poštom. Važni kriteriji u svakoj kategoriji: kako će fotografija izgledati u velikom tiskanom formatu? “Ispis je jedini oblik u kojem bi fotografija trebala postojati”, kaže fotografkinja Christie Goodwin, koja je portretirala svjetske zvijezde poput Celine Dion i Eda Sheerana. “Tek kad se fotografija otisne na papir, možete ju osjetiti i povezati se s njom. Fotografija na računalu ili pametnom telefonu nije ništa drugo nego datoteka.”

Pobjedničke fotografije bit će tiskane u velikom formatu i izložene na svečanoj dodjeli nagrada CEWE Photo Award, 16. rujna u Berlinu. Tek tada će biti objavljeno koji će od motiva biti ukupni ovogodišnji pobjednik.