MINIMALIZAM: SAVJETI ZA SRETNIJI ŽIVOT S ONIM ŠTO NAM ZAISTA TREBA

Kraj ljeta je pravo vrijeme za čvrstu odluka da u stanu, pa tako i životu napravimo dugo željeni red. Zašto? Priznajte – ormar vam je pun, a vi ipak najviše nosite pet majica, dvije haljine i troje hlače, kada otvorite ladice u kuhinji stvari ispadaju van, a zapravo ne znate čemu sve to služi. Većina ljudi ima ‘sindrom hrčka’ – skupljaju stvari, čuvaju ih misleći da će im jednom zatrebati, a to jednom nikada ne dođe. Prava istina je – možemo živjeti i s 90 posto manje stvari nego što ih sada imamo i to se zove minimalizam.

KRATKI VODIČ ZA RJEŠAVANJE NEPOTREBNIH STVARI

Postati minimalist nije lako i neće se dogoditi preko noći. Osim toga, nema potrebe postati baš stopostotni minimalist, ali možete preuzeti nekoliko dobrih savjeta iz tog pokreta koji ima sve više poklonika u svijetu. Za početak krenite s raščišćavanjem odjeće i obuće jer ondje uvijek ima najviše neiskorištenog.

Stvari podijelite u nekoliko kategorija:

1) Sve što koristite svakodnevno
2) Sve što vam je vrlo bitno iako se konkretno ne koristi za nešto (figurice, magneti, fotografije)
3) Sve što koristite jednom u tjedan ili dva
4) Sve što niste koristili zadnjih pola godine ili godinu (a možda i dulje)

Kada ste odjeću ili obuću (a možete i druge stvari u kućanstvu) kategorizirali na ovaj način, vrijeme je za sljedeći, najteži korak – sve ono što vam je završilo u četvrtoj kategoriji jednostavno poklonite! Ako vam se i dalje teško odvojiti od tolike količine stvari, za određeni predmet postavite si sljedeća pitanja:

– Koristim li ga?
– Izgledam li dobro u njemu?
– Je li u dobrom stanju?
– Ako je većinski odgovor NE, trebalo bi vam biti lakše odvojiti se od toga.

PETOMINUTNO PRAVILO MINIMALIZMA

Namjestite alarm na pet minuta, uzmite kutiju i u nju trpajte stvari koje vam ne trebaju bez previše razmišljanja. Činite to jednom ili dvaput tjedno, čim alarm otkuca pet minuta, prekinite s radnjom, a stvari koje ste nakupili, bez obzira bile iz ormara, kupaonice, dnevne sobe, poklonite nekome ili ih bacite i reciklirajte ako su neupotrebljive. Ako vam je ovo preradikalno, možete za početak odlučiti riješiti se jedne stvari svake srijede ili staviti kutiju u koju cijeli tjedan možete ubacivati suvišno.

I NE ZABORAVITE:

– Ne skupljajte stvari zbog osjećaja krivice ili obaveze
– Darovi ne moraju biti materijalni
– Ne bojte se pustiti stvari, kako one materijalne, tako i one u psihi i osjećajima