TAJNI JEZIK LEPEZA: MODNI DODATAK KOJI GOVORI VIŠE OD RIJEČI

lepeza, povijest lepeza, tajni jezik lepeza

Iznadprosječne ljetne temperature traže stalan izvor hlađenja, a vrlo često u torbi imamo i lepeze. Ovaj predmet zanimljive povijesti hladi nas već stoljećima, a njegovo značenje poznato je diljem svijeta.  Lepeze su nastale tijekom 7. stoljeća u Kini i Japanu, a u 15. stoljeću stižu i Španjolsku, točnije Andaluziju u kojoj su i danas sveprisutne kroz flamenko kulturu. U svojim počecima lepeze su koristili i muškarci i žene, no s vremenom su žene bile te koje su ovaj predmet koristile kao modni dodatak. Uz to, lepeza je bila kanal komunikacije između žena i muškaraca.

SVAKI POKRET LEPEZE IMA SVOJE ZNAČENJE

Tajni jezik se razlikuje od zemlje do zemlje, kao i vremenu u povijesti u kojem je nastajao, no neki pokreti lepezom smatraju se univerzalnim znakovima u diskretnoj muško-ženskoj komunikaciji. Čak je davne 1797. godine izdan priručnik o tajnom govoru lepeza kojima dame odašilju poruku udvaračima o zaljubljenosti ili pak nezainteresiranosti.

lepeza, tajni jezik lepeza, povijest lepeza

1) Brzo zatvaranje lepeze znači nedostatak interesa ili ravnodušnost prema muškarcu

2) Naslanjanje usana na rub lepeze prevodi se kao nepovjerenje

3) Pomicanje kose s čela sa zatvorenom lepezom znači “zaboravi me”

4) Lagano provlačenje kažiprsta po rubu lepeze isto je kao i reći “moramo razgovarati”

5) Otvorena lepeza znači “čekaj me”

6) Lepeza naslonjena na grudi “volim te”

U 18. stoljeću Julius Janin, poznati francuski književnik, zapanjen velikim brojem mogućnosti koje lepeza u rukama žena posjeduje, napisao je:

Dame koriste lepezu za sve. Skrivaju osmijeh ili rumenjenje na licu.  Koriste ga za skrivanje ruku ili svoje sramežljivosti. Neohodne su u ženskoj odjeći. Pomoću nje možete započeti ili završiti priču o udvaranju.

lepeza, tajni jezik lepeza, povijest lepeza

LEPEZE KAO SIMBOL PRAZNOVJERJA

Povijest korištenja lepeze puna je različitih uvjerenja i praznovjerja. Vjerovalo se da će, ako se ostavi otvorena, donijeti nesreću. Postoji i drevna praksa proricanja budućnosti pomoću štapova lepeze. Ako bi žena imala malu bakrenu lepezu koja je bila pravilno obješen o vrat, osigurava zdravlje svom nositeljici. S druge strane, da je od zlata, sigurno bi uživala u dugoj mladosti. Odmahivanje s lepezom u ruci donijelo bi nesreću i bijedu onome tko je to učinio, dok je san o lepezama bio sinonim za izdaju koja čeka iza ugla.

 

Foto: © Pexles